Przecież jest napisane w programie.
2013.06.14-15 - Żywiec, Festiwal Birofilia 2013
Collapse
X
-
Lista piw do Aleji i Sklepu Piw Świata została zamknięta.
- łącznie 534 piwa
- 71 z beczki
- 2 z puszki (oba z USA w stylach AIPA i Witbier)
- 72 x IPA
- 18 x RIS
- 18 x Rauchbier
- itd.
Najprawdopodobniej przygotujemy jeszcze kilka niespodzianek spoza listyAttached Files
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedziLista piw do Aleji i Sklepu Piw Świata została zamknięta.
- łącznie 534 piwa
- 71 z beczki
- 72 x IPA
- 18 x RIS
- 18 x Rauchbier
- itd.
Najprawdopodobniej przygotujemy jeszcze kilka niespodzianek spoza listy
Jeżeli tak to proszę o jej zamieszczenie. Podana lista jest super ale z pewnością dla wielu jest po prostu za obszerna , za dużo styli i generalnie ciężko to wszystko ogarnąć.2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedziLista piw do Aleji i Sklepu Piw Świata została zamknięta.
- łącznie 534 piwa
- 71 z beczki
- 72 x IPA
- 18 x RIS
- 18 x Rauchbier
- itd.
Najprawdopodobniej przygotujemy jeszcze kilka niespodzianek spoza listy
Comment
-
-
Jak dla mnie i tak niemożliwością byłoby skosztowanie tego wszystkiego z beczki
Jest aż 8 browarów włoskich, ale mimo to brakuje paru gwiazd ostatnich European Beer Star, w tym Nuovo Birrificio Italiana, Birrificio del Forte, Volcaviana, Tubacci, Barley czy Doppio Malto Brewing, ale myślę, że Jarek w Omercie to nadrobi
Natomiast rozczarowany jestem brakiem Japonii na liście. Czyżby wypad za ocean się nie udał?Last edited by e-prezes; 2013-05-17, 09:02.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedziDzięki za odpowiedź. Niestety listę piw z kegów uważm za marną - oparta jest głównie na imporcie z Omerty - większość piw już znamy z kranów właśnie w Omercie i sklepów z importu z Omerty i Krainy Piwa.. Brakuje piw z Mikkellera, To Ol, etc, i czołowych amerykańskich i holenderskich małych browarów. Mam wrażenie, że ta impreza służy wyłącznie reklamie sklepu Kraina Piwa dla nowicjuszy. Zamówiłem juz pokój w Zywcu, ale po zobaczeniu listy kegów postanowiłem go odwołać. Sorry.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJak dla mnie i tak niemożliwością byłoby skosztowanie tego wszystkiego z beczki
Jest aż 8 browarów włoskich, ale mimo to brakuje paru gwiazd ostatnich European Beer Star, w tym Nuovo Birrificio Italiana, Birrificio del Forte, Volcaviana, Tubacci, Barley czy Doppio Malto Brewing, ale myślę, że Jarek w Omercie to nadrobi
Natomiast rozczarowany jestem brakiem Japonii na liście. Czyżby wypad za ocean się nie udał?
Broni jednak nie składamy. Mamy 2 ciekawe kontakty; Baird Brewing i Hitachino. Zakup piwa od Briana jest jak na razie niemożliwy ze względu na zbyt duży popyt na rodzimym rynku. Dopiero po uruchomieniu nowego browaru z wybiciem 60 hl sytuacja się poprawi. Za to właściciel Hitachino jest jak najbardziej zainteresowany współpracą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedziA czy jest stworzona lista piw krajami i browarami z tych krajów?
Jeżeli tak to proszę o jej zamieszczenie. Podana lista jest super ale z pewnością dla wielu jest po prostu za obszerna , za dużo styli i generalnie ciężko to wszystko ogarnąć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedziDzięki za odpowiedź. Niestety listę piw z kegów uważm za marną - oparta jest głównie na imporcie z Omerty - większość piw już znamy z kranów właśnie w Omercie i sklepów z importu z Omerty i Krainy Piwa.. Brakuje piw z Mikkellera, To Ol, etc, i czołowych amerykańskich i holenderskich małych browarów. Mam wrażenie, że ta impreza służy wyłącznie reklamie sklepu Kraina Piwa dla nowicjuszy. Zamówiłem juz pokój w Zywcu, ale po zobaczeniu listy kegów postanowiłem go odwołać. Sorry.
To, że cos piłeś Ty i może jeszcze 100 osób nie oznacza, że reszta to piła. Do tego Festiwale takie jak WFDP czy Birofila służą PROMOWANIU tych piw wśród rzesz/mas ludzi którzy albo nie znają niczego innego poza koncernami albo nie wyszli poza poziom typowego browaru regionalnego jak Kormoran czy Czarnków."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziPurc momentami ostro przeginasz. Ile osób piło te piwa w Omercie? Ja mimo, że jestem świadomym piwoszem ani nie byłem w Omercie ani nie piłem nawet 40% tych piw które będą lane z beczki w Żywcu.
To, że cos piłeś Ty i może jeszcze 100 osób nie oznacza, że reszta to piła. Do tego Festiwale takie jak WFDP czy Birofila służą PROMOWANIU tych piw wśród rzesz/mas ludzi którzy albo nie znają niczego innego poza koncernami albo nie wyszli poza poziom typowego browaru regionalnego jak Kormoran czy Czarnków.
Comment
-
-
A co decyduje (o ile nie jest to najpilniej strzeżona tajemnica Watykanu) o wyborze konkretnych browarów (np. z USA)? Jakie kryteria tutaj decydują? Jako zagorzały fan wszystkiego co ma w nazwie IPA/AIPA/DIPA/IIPA etc. przeglądałem ostatnio Ratebeer (w tym także forum) w poszukiwaniu inspiracji. Wynotowałem sobie kilkanaście najczęściej powtarzających się (najchętniej pijanych) amerykańskich piw w tym stylu. I tak, na krótkiej liście IPA/DIPA, których znalazły się m.in.:
1. Dogfish Head - 90 Minute IPA
2. Bell's - Hopslam
3. Russian River - Pliny the Elder/Younger
4. Three Floyds - Dreadnaught Imperial IPA
5. Stone - Ruination IPA
6. Goose Island - Imperial IPA
7. Marin - White Knuckle DIPA
8. AleSmith - YuleSmith Imperial IPA
9. Great Divide - Hercules DIPA
10. Smuttynose - Big A IPA
Dzisiaj jeden z użytkowników Browar.biz (mieszkający w Stanach) dorzucił mi jeszcze parę innych:
1. Firestone Walker, Double Jack
2. Two Brothers, Hop Juice
3. Sierra Nevada, Ruthless Rye IPA
4. Oskar Blues, Deviant Dale's IPA
5. Green Flash, Palate Wrecker
Ani jednego z tych piw nie ma na Birofiliach - a dałbym wiele, żeby ich spróbować! Tak trudno sprowadzić je do Europy? Pewnie tak. Nie chcę absolutnie narzekać ani się żalić. Wiem, że nigdy nie dogodzi się wszystkim. Ale mam głęboką nadzieję, że świat wkrótce jeszcze bardziej się otworzy - także dzięki Waszym staraniomLast edited by Chmielnicki; 2013-05-17, 10:05.
Comment
-
-
Pierwszy na liście Dogfisch zrezygnowal z rynku europejskiego, bo nie wyrabia się w USA. Inne pewnie tez nie bawią się w eskport.
Do Europy te piwa sprowadza amsterdamska firma BeerCo. Chyba, że coś się zmieniło od zeszłego roku. Więc jak oni nie mają to nikt nie ma.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielnicki Wyświetlenie odpowiedziA co decyduje (o ile nie jest to najpilniej strzeżona tajemnica Watykanu) o wyborze konkretnych browarów (np. z USA)? Jakie kryteria tutaj decydują? Jako zagorzały fan wszystkiego co ma w nazwie IPA/AIPA/DIPA/IIPA etc. przeglądałem ostatnio Ratebeer (w tym także forum) w poszukiwaniu inspiracji. Wynotowałem sobie kilkanaście najczęściej powtarzających się (najchętniej pijanych) amerykańskich piw w tym stylu. I tak, na krótkiej liście IPA/DIPA, których znalazły się m.in.:
1. Dogfish Head - 90 Minute IPA
2. Bell's - Hopslam
3. Russian River - Pliny the Elder/Younger
4. Three Floyds - Dreadnaught Imperial IPA
5. Stone - Ruination IPA
6. Goose Island - Imperial IPA
7. Marin - White Knuckle DIPA
8. AleSmith - YuleSmith Imperial IPA
9. Great Divide - Hercules DIPA
10. Smuttynose - Big A IPA
Dzisiaj jeden z użytkowników Browar.biz (mieszkający w Stanach) dorzucił mi jeszcze parę innych:
1. Firestone Walker, Double Jack
2. Two Brothers, Hop Juice
3. Sierra Nevada, Ruthless Rye IPA
4. Oskar Blues, Deviant Dale's IPA
5. Green Flash, Palate Wrecker
Ani jednego z tych piw nie ma na Birofiliach - a dałbym wiele, żeby ich spróbować! Tak trudno sprowadzić je do Europy? Pewnie tak. Nie chcę absolutnie narzekać ani się żalić. Wiem, że nigdy nie dogodzi się wszystkim. Ale mam głęboką nadzieję, że świat wkrótce jeszcze bardziej się otworzy - także dzięki Waszym staraniom
Większość z browarów o które pytasz nie eksportuje do Europy albo eksportuje tylko część piw i to bardzo okazjonalnie. W Europie jest niewielu importerów piw z USA. Dla przykładu jeden z tych importerów z Danii zaopatruje knajpy aż do Hiszpanii, Włoch i Grecji.
Dowodem na to, że nasza lista piw jest na b. dobrym poziomie są maile z prośbą o spzredaż piw do knajp zagranicznych. Np w przyszłym tygodniu wyjeżdża paleta do Kopenhagi.
Comment
-
-
W dupach się przewraca i tyle.
Mamy otwatre granice i piwnych festiwali na całym świecie kupę.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
Comment