2013.03.16-17 - Biała Podlaska, Stout Fest 2013

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    2013.03.16-17 - Biała Podlaska, Stout Fest 2013

    Na okoliczność obcego, acz zacnego piwnie święta, które miałem okazję świętować będąc mieszkańcem Krakowa postanowiłem uprzyjemnić bialczanom drugi weekend marca i dać szansę poznania kim był św. Patryk, dlaczego nie tylko w Irlandii obchodzi się to święto, czym jest stout oraz jak poznać pierwsze kroki by się nim cieszyć.
    Nie jest to kontynuacja bialskich warsztatów piwowarskich, ale ten element chcę w nim wykorzystać. Biała Podlaska to nie Kraków stąd do spróbowania będą piwa komercyjne i domowe z butelki. Od klasyki, czyli Guinnessa, poprzez milk stouta (nasza "krówka"), oatmeal stouta (niekoniecznie na do widzenia) do russian imperial stouta. Będzie muzyka irlandzka i w tym klimacie, będą przekąski irlandzkie... i rozmowy przy piwie jak na dniu św. Patryka bywa .
    To tyle tytułem wstępu.
    W sobotę w planie część piwowarska głównie, czyli spotkanie piwowarów oraz degustacje. Jako motyw przewodni panelu będzie różnica między porterem angielskim, a stoutem oraz czy oatmeal porter to osobny styl.
    W niedzielę powtórka prelekcji o stoucie, prezetacja i degustacje oraz wybór najlepszego przebrania "patrykowego".
    Zapraszam głównie miejscowych i okolicznych piwowarów!
    Wejściówka będzie skromnie odpłatna, ale myślę że warto.
    Last edited by e-prezes; 2013-02-28, 19:57.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    W trakcie niedzielnego 'warzenia' stouta zostanie użyta jedna z przypraw, która kojarzy mi się (za sprawą shamrock cinnamon rolls) z Irlandią: cynamon. Najaktywniejszy uczestnik niedzielnego spotkania otrzyma brewkit - nagrodę od sponsora, internetowego sklepu EuroWin.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #3
      W sobotnim panelu do degustacji będą m.in. amerykański BORIS The Crusher od Hoppin Frog oraz włoski Keto Reporter z Birra del Borgo.

      Piwowarzy domowi, którzy dostarczą piwa do panelu otrzymają podarunki od sponsorów.
      Last edited by e-prezes; 2013-03-02, 22:31.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Do sponsorów dołączyło Centrum Piwowarstwa, które ufunduje podarunki dla piwowarów oraz AleBrowar, który ufundował koszulki dla aktywnych widzów Dziękujemy!

        Zajawka w Biała24.pl
        Last edited by e-prezes; 2013-03-20, 12:13.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #5
          Jeśli ktoś z piwowarów domowych (nie będących aktywnymi userami na piwo.org) pragną przywieźć do naszego Stout Festa swoje stouty, ew. hybrydowe wyspiarskie portery proszę o kontakt na PW. Kompletuję listę z podarunkami. A i czegoś można by skosztować w opozycji do BORIS The Crusher od Hoppin Frog, Keto Reporter z Birra del Borgo i Stouta Belhavena w panelu piwowarów.

          Z FB zapowiedź.
          Last edited by e-prezes; 2013-03-18, 11:20. Powód: facebookowa deklaracja

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #6
            Zatem krótko po pierwszym dniu:
            do spróbowania było 6 komercyjnych stoutów, 7 domowych oraz 5 (albo 6, pogubiłem się już ) porterów (niebałtyckich). Amerykański imperialny stout owsiany nie zachwycił, podobnie jak tytoniowy porter z Włoch, a cynamonowy stout od bnp zgodnie uznaliśmy winien być piwem mocniejszym.
            Piwem pierwszego dnia STOUT FEST-u zostały:
            • Dobry Wieczór Pinty,
            • Stout Grand Championa Lubelszyczny 2012 (pepo)
            • oraz dwuletni (skitrany przez Gisou) RIS Norberta (bnp).

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              #7
              W drugim dniu przygotowaliśmy stouta, myślę na następną już majówkową imprezę. Miło nam było również gościć właściciela sklepu Starowar wraz z ekipą. Piwo od nowego narybku Stout Festu mam nadzieję poznamy już niedługo. Dziękuję wszystkim i do następnego Stout Festu, może niekoniecznie za rok.

              Relacja reportera z radia Biper.
              Last edited by e-prezes; 2013-03-20, 10:28.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                #8
                Osoba, która otrzymała brewkit + gadżety na start proszona jest o kontakt. udostepnię jeszcze broszurę z poradami na początek.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X