18.05.2014 odbędzie się IV Festiwal Piwa
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie planuje organizację festynu „IV Festiwal Piwa” w dniu 18 maja 2014 r., w godz. 12.00 – 19.00. Impreza ma charakter edukacyjno-rekreacyjny i jest skierowana dla osób dorosłych, odbędzie się na terenie parku muzealnego. Głównym celem imprezy jest przedstawienie tradycji spożywania piwa na ziemiach polskich w ujęciu historycznym, przybliżenie sposobu warzenia piwa, prezentacja małych i średnich browarów funkcjonujących obecnie w kraju, a także zbiorów birofilskich kolekcjonerów prywatnych oraz pokazanie wyrobu piw tzw. domowych. Na imprezie zaplanowano prezentację dań kuchni opartej na wykorzystaniu piwa jako dodatku do potraw oraz głównego ich składnika jak np. polewki piwnej. Ponadto zostaną zaprezentowane właściwości lecznicze i kosmetyczne piwa. Impreza organizowana jest po raz czwarty i w założeniu będzie kontynuowana w latach następnych.
W programie:
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie planuje organizację festynu „IV Festiwal Piwa” w dniu 18 maja 2014 r., w godz. 12.00 – 19.00. Impreza ma charakter edukacyjno-rekreacyjny i jest skierowana dla osób dorosłych, odbędzie się na terenie parku muzealnego. Głównym celem imprezy jest przedstawienie tradycji spożywania piwa na ziemiach polskich w ujęciu historycznym, przybliżenie sposobu warzenia piwa, prezentacja małych i średnich browarów funkcjonujących obecnie w kraju, a także zbiorów birofilskich kolekcjonerów prywatnych oraz pokazanie wyrobu piw tzw. domowych. Na imprezie zaplanowano prezentację dań kuchni opartej na wykorzystaniu piwa jako dodatku do potraw oraz głównego ich składnika jak np. polewki piwnej. Ponadto zostaną zaprezentowane właściwości lecznicze i kosmetyczne piwa. Impreza organizowana jest po raz czwarty i w założeniu będzie kontynuowana w latach następnych.
W programie:
- występy kapeli „Po Zagonach” – godz.14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.15
- ciekawostki piwne
- konkursy dla publiczności ( m.in. zostań degustatorem piwnym oraz quiz piwny)
- prezentacja piw małych i średnich browarów
- prezentacja właściwości leczniczych i kosmetycznych piwa
- kuchnia piwna
- wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych
- stanowiska twórców ludowych i rzemieślników
- godz.16.30 – zwiedzanie gorzelni adaptowanej na cele muzealne z instalacjami produkcyjnymi: minibrowarem i mikrogorzelnią – dla chętnych – zbiórka przy pałacu
Comment