Podczas 44. Ogólnopolskiego Święta Chmielarzy i Piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie 2014” odbył się największy w Polsce Konsumencki Konkurs Piw. Tegoroczna edycja odbyła się w zupełnie nowych 17 kategoriach, w których piwa były podzielone stylami - 8 kategorii piw dolnej fermentacji, 8 kategorii piw górnej fermentacji oraz kategoria piw miodowych.
Konkurs współorganizowany był przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa „Bractwo Piwne”, członka Europejskiej Unii Konsumentów Piwa i przeprowadzony pod nadzorem Marka Suligi i dr Tadeusza Kuchciaka.
W tym roku do Konkursu zgłoszono 258 piw z 45 browarów z Polski i zagranicy. W Konkursie konkurowały piwa zarówno z browarów koncernowych, regionalnych, rzemieślniczych, jak i rodzinnych i domowych.
Piw były oceniane w 8 panelach degustacyjnych przez 62 konsumentów z całej Polski. 1 i 2 panel to eliminacje w kategoriach II i VIII, do których zgłoszono największą liczbę piw – 50 w kategorii II i 30 w kategorii VIII. W tych panelach oceniało w sumie 15 konsumentów (8 z Krasnegostawu, 2 z Katowic i po jednym z Poznania, Puław, Zażółkwi, Surhowa i Małochwieja Małego). Ta ocena odbyła się w piątek.
W sobotę odbyło się 5 paneli degustacyjnych. W 3 panelu oceniano piwa z kategorii I, V i XVII (43 piwa) – degustowało 9 osób (6 z Krasnegostawu, po jednej z Lublina, Tych i Dołhobyczowa). W panelu 4 oceniano 28 piw z kategorii III i VII – degustowało 8 osób (po 2 z Krasnegostawu, Zamościa i Lublina, po jednej z Chełma i Tych). W panelu 5 znalazło się 43 piwa z kategorii IV, VI, IX, X i XI ocenianych przez 8 degustatorów (6 z Krasnegostawu i po jednym z Zamościa i Istebnej. W panelu 6 było 40 piw z kategorii XII, XIII i VIII (10 najlepszych z eliminacji), panel ten oceniało 12 degustatorów (4 z Krasnegostawu, 3 z Lublina, po dwóch ze Świdnika i Motycza oraz 1 z Radawca). W panelu 7 oceniano kategorie XIV, XV, XVI i II (10 najlepszych z eliminacji), w sumie 44 piwa degustowało 11 osób (po 3 z Warszawy, Lublina i Krasnegostawu oraz 2 ze Świdnika).
W niedzielę odbył się panel Grand Prix podczas, którego wybrano najlepsze piwo spośród 17 zwycięzców poszczególnych kategorii. O jedną setną punktu wygrał Żywiec Porter z Grupy Żywiec, na drugim miejscu znalazły się Podróże AIPA z Browaru Kormoran, a na trzecim Pszeniczny Pan z Browaru Jedlinka. Tutaj wyboru dokonali eksperci, blogerzy i piwowarzy domowi. W Jury znaleźli się:
- Tomasz Janiak z Gdyni – bloger www.browarnik.blogspot.com
- Konrad Czubiel z Poznania – piwowar domowy, certyfikowany degustator
- Piotr Kurek z Wólki Orłowskiej – piwowar domowy
- Paweł Masłowski z Zawiercia – Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, piwowar z Browaru Na Jurze
- Sara Nabrdalik z Częstochowy – Wielki Mistrz Bractwa Piwnego
- Krzysztof Zawlik z Łodzi – piwowar Bierhalle Manufaktura
- Tomasz Chuszcza z Krasnegostawu – piwowar domowy, bloger.
Najlepsze piwa otrzymały złote, srebrne i brązowe medale, natomiast zdobywca Grand Prix pamiątkową plakietę Grand Prix Chmielaków 2014 – „Królewskie Karpie”.
Zwycięskie piwa automatycznie zostały nominowane do tytułu „Piwo Roku” przyznawanego przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa „Bractwo Piwne”.
Tak jak w roku ubiegłym, swoje wyróżnienie przyznały związki producentów chmielu - tytuł „Najlepsze piwo z polskiego chmielu”, który zdobyło najlepsze piwo wyprodukowane w 100% z krajowego chmielu – wyróżnienie otrzymało piwo Stout Zamojski z Browaru Zamość.
Wyniki Konsumenckiego Konkursu Piw Chmielaki Krasnostawskie 2014:
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria I Piwa jasne w stylu Leichtbier o zawartości ekstraktu do 11° Plato.
1. Ordynackie Lekkie – Browar Zwierzyniec
2. Jurajskie Pils – Browar Na Jurze
3. Dożynkowe – Carlsberg Polska
Kategoria II Piwa jasne w stylu Pils o zawartości ekstraktu 11,1-12,9° Plato.
1. Jagiełło Pils – Browar Jagiełło
2. Nałęczowskie Jasne – Browar Jagiełło
3. Perła Chmielowa - Perła Browary Lubelskie
Kategoria III Piwa jasne w stylu Marcowe o zawartości ekstraktu 13-16° Plato.
1. Kozackie Mocne – Browar Namysłów
2. Żywiec Marcowe – Grupa Żywiec
3. Perła Mocna - Perła Browary Lubelskie
Kategoria IV Piwa w stylu Bock o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato.
1. Żywiec Bock – Grupa Żywiec
2. Bierhalle Maibock - Bierhalle Arkadia
3. Bierhalle Bock – Bierhalle Manufaktura
Kategoria V Piwa ciemne o zawartości ekstraktu do 18° Plato.
1. Nałęczowskie Ciemne – Browar Jagiełło
2. Magnus – Browar Jagiełło
3. Landskron Pupen-Schultzes - Landskron Brau-Manufaktur
Kategoria VI Piwa w stylu Porter Bałtycki o zawartości ekstraktu powyżej 18° Plato.
1. Żywiec Porter – Grupa Żywiec
2. Porter Warmiński – Browar Kormoran
3. Grand Imperial Porter – Browar Amber
Kategoria VII Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy.
1. Warka Radler Jabłko – Grupa Żywiec
2. Warka Radler Cytryna – Grupa Żywiec
3. Perła Radler - Perła Browary Lubelskie
Kategoria VIII Piwa smakowe.
1. Magnus Toffee – Browar Jagiełło
2. Magnus Śliwkowy – Browar Jagiełło
3. Jurajska Pomarańcza – Browar Na Jurze
Piwa górnej fermentacji:
Kategoria IX Piwa w stylu belgijskim o zawartości ekstraktu do 14° Plato.
1. Retro Ale – Browar Trzy Korony
Kategoria X Piwa w stylu belgijskim o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato.
1. Zamojskie Belgian Style – Browar Zamość
2. Komes Potrójny Złoty – Browar Fortuna
3. Triple Blond – Browar Sulimar
Kategoria XI Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.
1. Witbier Trzy Korony – Browar Trzy Korony
2. Alter Beer Valkiria – Browar Sulimar
3. Żywiec Białe – Grupa Żywiec
Kategoria XII Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o zawartości ekstraktu 11- 14° Plato.
1. Pszeniczny Pan – Browar Jedlinka
2. Landskron Weizen - Landskron Brau-Manufaktur
3. Wąsosz Pszeniczne – Browar Wąsosz
Kategoria XIII Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.
1. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia
2. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Silesia
3. Ursa Dobra Karma – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior
Kategoria XIV Piwa o podwyższonej zawartości chmielu typu Bitter, EBS, IPA, AIPA.
1. Podróże AIPA – Browar Kormoran
2. Ursa Megaloman – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior
3. Lwówek Jankes – Browar Lwówek
Kategoria XV Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o zawartości ekstraktu 9,5-18° Plato.
1. Grodzki Sweet Stout - Browar Grodzka 15
2. Ciemne Stout – Browarmia
3. Stout Zamojski – Browar Zamość
Kategoria XVI Piwa w stylu Altbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.
1. Bierhalle Altbier - Bierhalle Silesia
Piwa miodowe:
Kategoria XVII Piwa miodowe.
1. Fortuna Miodowe Ciemne – Browar Fortuna
2. Jagiełło Miodowy – Browar Jagiełło
3. Grodzkie Miodowe - Browar Grodzka 15
Zdjęcia z Chmielaków: https://www.facebook.com/media/set/?...6882173&type=3
Zdjęcia z Konkursu Piw: https://www.facebook.com/media/set/?...6882173&type=3
Konkurs współorganizowany był przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa „Bractwo Piwne”, członka Europejskiej Unii Konsumentów Piwa i przeprowadzony pod nadzorem Marka Suligi i dr Tadeusza Kuchciaka.
W tym roku do Konkursu zgłoszono 258 piw z 45 browarów z Polski i zagranicy. W Konkursie konkurowały piwa zarówno z browarów koncernowych, regionalnych, rzemieślniczych, jak i rodzinnych i domowych.
Piw były oceniane w 8 panelach degustacyjnych przez 62 konsumentów z całej Polski. 1 i 2 panel to eliminacje w kategoriach II i VIII, do których zgłoszono największą liczbę piw – 50 w kategorii II i 30 w kategorii VIII. W tych panelach oceniało w sumie 15 konsumentów (8 z Krasnegostawu, 2 z Katowic i po jednym z Poznania, Puław, Zażółkwi, Surhowa i Małochwieja Małego). Ta ocena odbyła się w piątek.
W sobotę odbyło się 5 paneli degustacyjnych. W 3 panelu oceniano piwa z kategorii I, V i XVII (43 piwa) – degustowało 9 osób (6 z Krasnegostawu, po jednej z Lublina, Tych i Dołhobyczowa). W panelu 4 oceniano 28 piw z kategorii III i VII – degustowało 8 osób (po 2 z Krasnegostawu, Zamościa i Lublina, po jednej z Chełma i Tych). W panelu 5 znalazło się 43 piwa z kategorii IV, VI, IX, X i XI ocenianych przez 8 degustatorów (6 z Krasnegostawu i po jednym z Zamościa i Istebnej. W panelu 6 było 40 piw z kategorii XII, XIII i VIII (10 najlepszych z eliminacji), panel ten oceniało 12 degustatorów (4 z Krasnegostawu, 3 z Lublina, po dwóch ze Świdnika i Motycza oraz 1 z Radawca). W panelu 7 oceniano kategorie XIV, XV, XVI i II (10 najlepszych z eliminacji), w sumie 44 piwa degustowało 11 osób (po 3 z Warszawy, Lublina i Krasnegostawu oraz 2 ze Świdnika).
W niedzielę odbył się panel Grand Prix podczas, którego wybrano najlepsze piwo spośród 17 zwycięzców poszczególnych kategorii. O jedną setną punktu wygrał Żywiec Porter z Grupy Żywiec, na drugim miejscu znalazły się Podróże AIPA z Browaru Kormoran, a na trzecim Pszeniczny Pan z Browaru Jedlinka. Tutaj wyboru dokonali eksperci, blogerzy i piwowarzy domowi. W Jury znaleźli się:
- Tomasz Janiak z Gdyni – bloger www.browarnik.blogspot.com
- Konrad Czubiel z Poznania – piwowar domowy, certyfikowany degustator
- Piotr Kurek z Wólki Orłowskiej – piwowar domowy
- Paweł Masłowski z Zawiercia – Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, piwowar z Browaru Na Jurze
- Sara Nabrdalik z Częstochowy – Wielki Mistrz Bractwa Piwnego
- Krzysztof Zawlik z Łodzi – piwowar Bierhalle Manufaktura
- Tomasz Chuszcza z Krasnegostawu – piwowar domowy, bloger.
Najlepsze piwa otrzymały złote, srebrne i brązowe medale, natomiast zdobywca Grand Prix pamiątkową plakietę Grand Prix Chmielaków 2014 – „Królewskie Karpie”.
Zwycięskie piwa automatycznie zostały nominowane do tytułu „Piwo Roku” przyznawanego przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa „Bractwo Piwne”.
Tak jak w roku ubiegłym, swoje wyróżnienie przyznały związki producentów chmielu - tytuł „Najlepsze piwo z polskiego chmielu”, który zdobyło najlepsze piwo wyprodukowane w 100% z krajowego chmielu – wyróżnienie otrzymało piwo Stout Zamojski z Browaru Zamość.
Wyniki Konsumenckiego Konkursu Piw Chmielaki Krasnostawskie 2014:
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria I Piwa jasne w stylu Leichtbier o zawartości ekstraktu do 11° Plato.
1. Ordynackie Lekkie – Browar Zwierzyniec
2. Jurajskie Pils – Browar Na Jurze
3. Dożynkowe – Carlsberg Polska
Kategoria II Piwa jasne w stylu Pils o zawartości ekstraktu 11,1-12,9° Plato.
1. Jagiełło Pils – Browar Jagiełło
2. Nałęczowskie Jasne – Browar Jagiełło
3. Perła Chmielowa - Perła Browary Lubelskie
Kategoria III Piwa jasne w stylu Marcowe o zawartości ekstraktu 13-16° Plato.
1. Kozackie Mocne – Browar Namysłów
2. Żywiec Marcowe – Grupa Żywiec
3. Perła Mocna - Perła Browary Lubelskie
Kategoria IV Piwa w stylu Bock o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato.
1. Żywiec Bock – Grupa Żywiec
2. Bierhalle Maibock - Bierhalle Arkadia
3. Bierhalle Bock – Bierhalle Manufaktura
Kategoria V Piwa ciemne o zawartości ekstraktu do 18° Plato.
1. Nałęczowskie Ciemne – Browar Jagiełło
2. Magnus – Browar Jagiełło
3. Landskron Pupen-Schultzes - Landskron Brau-Manufaktur
Kategoria VI Piwa w stylu Porter Bałtycki o zawartości ekstraktu powyżej 18° Plato.
1. Żywiec Porter – Grupa Żywiec
2. Porter Warmiński – Browar Kormoran
3. Grand Imperial Porter – Browar Amber
Kategoria VII Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy.
1. Warka Radler Jabłko – Grupa Żywiec
2. Warka Radler Cytryna – Grupa Żywiec
3. Perła Radler - Perła Browary Lubelskie
Kategoria VIII Piwa smakowe.
1. Magnus Toffee – Browar Jagiełło
2. Magnus Śliwkowy – Browar Jagiełło
3. Jurajska Pomarańcza – Browar Na Jurze
Piwa górnej fermentacji:
Kategoria IX Piwa w stylu belgijskim o zawartości ekstraktu do 14° Plato.
1. Retro Ale – Browar Trzy Korony
Kategoria X Piwa w stylu belgijskim o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato.
1. Zamojskie Belgian Style – Browar Zamość
2. Komes Potrójny Złoty – Browar Fortuna
3. Triple Blond – Browar Sulimar
Kategoria XI Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.
1. Witbier Trzy Korony – Browar Trzy Korony
2. Alter Beer Valkiria – Browar Sulimar
3. Żywiec Białe – Grupa Żywiec
Kategoria XII Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o zawartości ekstraktu 11- 14° Plato.
1. Pszeniczny Pan – Browar Jedlinka
2. Landskron Weizen - Landskron Brau-Manufaktur
3. Wąsosz Pszeniczne – Browar Wąsosz
Kategoria XIII Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.
1. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia
2. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Silesia
3. Ursa Dobra Karma – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior
Kategoria XIV Piwa o podwyższonej zawartości chmielu typu Bitter, EBS, IPA, AIPA.
1. Podróże AIPA – Browar Kormoran
2. Ursa Megaloman – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior
3. Lwówek Jankes – Browar Lwówek
Kategoria XV Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o zawartości ekstraktu 9,5-18° Plato.
1. Grodzki Sweet Stout - Browar Grodzka 15
2. Ciemne Stout – Browarmia
3. Stout Zamojski – Browar Zamość
Kategoria XVI Piwa w stylu Altbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.
1. Bierhalle Altbier - Bierhalle Silesia
Piwa miodowe:
Kategoria XVII Piwa miodowe.
1. Fortuna Miodowe Ciemne – Browar Fortuna
2. Jagiełło Miodowy – Browar Jagiełło
3. Grodzkie Miodowe - Browar Grodzka 15
Zdjęcia z Chmielaków: https://www.facebook.com/media/set/?...6882173&type=3
Zdjęcia z Konkursu Piw: https://www.facebook.com/media/set/?...6882173&type=3
Comment