2014.08.22-24 - Krasnystaw, 44. Chmielaki Krasnostawskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielaki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.07
    • 51

    #46
    Podczas 44. Ogólnopolskiego Święta Chmielarzy i Piwowarów „Chmielaki Krasnostawskie 2014” odbył się największy w Polsce Konsumencki Konkurs Piw. Tegoroczna edycja odbyła się w zupełnie nowych 17 kategoriach, w których piwa były podzielone stylami - 8 kategorii piw dolnej fermentacji, 8 kategorii piw górnej fermentacji oraz kategoria piw miodowych.
    Konkurs współorganizowany był przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa „Bractwo Piwne”, członka Europejskiej Unii Konsumentów Piwa i przeprowadzony pod nadzorem Marka Suligi i dr Tadeusza Kuchciaka.
    W tym roku do Konkursu zgłoszono 258 piw z 45 browarów z Polski i zagranicy. W Konkursie konkurowały piwa zarówno z browarów koncernowych, regionalnych, rzemieślniczych, jak i rodzinnych i domowych.
    Piw były oceniane w 8 panelach degustacyjnych przez 62 konsumentów z całej Polski. 1 i 2 panel to eliminacje w kategoriach II i VIII, do których zgłoszono największą liczbę piw – 50 w kategorii II i 30 w kategorii VIII. W tych panelach oceniało w sumie 15 konsumentów (8 z Krasnegostawu, 2 z Katowic i po jednym z Poznania, Puław, Zażółkwi, Surhowa i Małochwieja Małego). Ta ocena odbyła się w piątek.
    W sobotę odbyło się 5 paneli degustacyjnych. W 3 panelu oceniano piwa z kategorii I, V i XVII (43 piwa) – degustowało 9 osób (6 z Krasnegostawu, po jednej z Lublina, Tych i Dołhobyczowa). W panelu 4 oceniano 28 piw z kategorii III i VII – degustowało 8 osób (po 2 z Krasnegostawu, Zamościa i Lublina, po jednej z Chełma i Tych). W panelu 5 znalazło się 43 piwa z kategorii IV, VI, IX, X i XI ocenianych przez 8 degustatorów (6 z Krasnegostawu i po jednym z Zamościa i Istebnej. W panelu 6 było 40 piw z kategorii XII, XIII i VIII (10 najlepszych z eliminacji), panel ten oceniało 12 degustatorów (4 z Krasnegostawu, 3 z Lublina, po dwóch ze Świdnika i Motycza oraz 1 z Radawca). W panelu 7 oceniano kategorie XIV, XV, XVI i II (10 najlepszych z eliminacji), w sumie 44 piwa degustowało 11 osób (po 3 z Warszawy, Lublina i Krasnegostawu oraz 2 ze Świdnika).
    W niedzielę odbył się panel Grand Prix podczas, którego wybrano najlepsze piwo spośród 17 zwycięzców poszczególnych kategorii. O jedną setną punktu wygrał Żywiec Porter z Grupy Żywiec, na drugim miejscu znalazły się Podróże AIPA z Browaru Kormoran, a na trzecim Pszeniczny Pan z Browaru Jedlinka. Tutaj wyboru dokonali eksperci, blogerzy i piwowarzy domowi. W Jury znaleźli się:
    - Tomasz Janiak z Gdyni – bloger www.browarnik.blogspot.com
    - Konrad Czubiel z Poznania – piwowar domowy, certyfikowany degustator
    - Piotr Kurek z Wólki Orłowskiej – piwowar domowy
    - Paweł Masłowski z Zawiercia – Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, piwowar z Browaru Na Jurze
    - Sara Nabrdalik z Częstochowy – Wielki Mistrz Bractwa Piwnego
    - Krzysztof Zawlik z Łodzi – piwowar Bierhalle Manufaktura
    - Tomasz Chuszcza z Krasnegostawu – piwowar domowy, bloger.
    Najlepsze piwa otrzymały złote, srebrne i brązowe medale, natomiast zdobywca Grand Prix pamiątkową plakietę Grand Prix Chmielaków 2014 – „Królewskie Karpie”.
    Zwycięskie piwa automatycznie zostały nominowane do tytułu „Piwo Roku” przyznawanego przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa „Bractwo Piwne”.
    Tak jak w roku ubiegłym, swoje wyróżnienie przyznały związki producentów chmielu - tytuł „Najlepsze piwo z polskiego chmielu”, który zdobyło najlepsze piwo wyprodukowane w 100% z krajowego chmielu – wyróżnienie otrzymało piwo Stout Zamojski z Browaru Zamość.
    Wyniki Konsumenckiego Konkursu Piw Chmielaki Krasnostawskie 2014:
    Piwa dolnej fermentacji:
    Kategoria I Piwa jasne w stylu Leichtbier o zawartości ekstraktu do 11° Plato.
    1. Ordynackie Lekkie – Browar Zwierzyniec
    2. Jurajskie Pils – Browar Na Jurze
    3. Dożynkowe – Carlsberg Polska

    Kategoria II Piwa jasne w stylu Pils o zawartości ekstraktu 11,1-12,9° Plato.
    1. Jagiełło Pils – Browar Jagiełło
    2. Nałęczowskie Jasne – Browar Jagiełło
    3. Perła Chmielowa - Perła Browary Lubelskie

    Kategoria III Piwa jasne w stylu Marcowe o zawartości ekstraktu 13-16° Plato.
    1. Kozackie Mocne – Browar Namysłów
    2. Żywiec Marcowe – Grupa Żywiec
    3. Perła Mocna - Perła Browary Lubelskie

    Kategoria IV Piwa w stylu Bock o zawartości ekstraktu powyżej 16° Plato.
    1. Żywiec Bock – Grupa Żywiec
    2. Bierhalle Maibock - Bierhalle Arkadia
    3. Bierhalle Bock – Bierhalle Manufaktura

    Kategoria V Piwa ciemne o zawartości ekstraktu do 18° Plato.
    1. Nałęczowskie Ciemne – Browar Jagiełło
    2. Magnus – Browar Jagiełło
    3. Landskron Pupen-Schultzes - Landskron Brau-Manufaktur

    Kategoria VI Piwa w stylu Porter Bałtycki o zawartości ekstraktu powyżej 18° Plato.
    1. Żywiec Porter – Grupa Żywiec
    2. Porter Warmiński – Browar Kormoran
    3. Grand Imperial Porter – Browar Amber

    Kategoria VII Napoje na bazie piwa typu Radler/Shandy.
    1. Warka Radler Jabłko – Grupa Żywiec
    2. Warka Radler Cytryna – Grupa Żywiec
    3. Perła Radler - Perła Browary Lubelskie

    Kategoria VIII Piwa smakowe.
    1. Magnus Toffee – Browar Jagiełło
    2. Magnus Śliwkowy – Browar Jagiełło
    3. Jurajska Pomarańcza – Browar Na Jurze

    Piwa górnej fermentacji:
    Kategoria IX Piwa w stylu belgijskim o zawartości ekstraktu do 14° Plato.
    1. Retro Ale – Browar Trzy Korony

    Kategoria X Piwa w stylu belgijskim o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato.
    1. Zamojskie Belgian Style – Browar Zamość
    2. Komes Potrójny Złoty – Browar Fortuna
    3. Triple Blond – Browar Sulimar

    Kategoria XI Piwa białe w stylu belgijskim Witbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.
    1. Witbier Trzy Korony – Browar Trzy Korony
    2. Alter Beer Valkiria – Browar Sulimar
    3. Żywiec Białe – Grupa Żywiec

    Kategoria XII Piwa pszeniczne jasne w niemieckim stylu Hefeweizen Hell o zawartości ekstraktu 11- 14° Plato.
    1. Pszeniczny Pan – Browar Jedlinka
    2. Landskron Weizen - Landskron Brau-Manufaktur
    3. Wąsosz Pszeniczne – Browar Wąsosz

    Kategoria XIII Piwa pszeniczne ciemne w niemieckim stylu Hefeweizen Dunkel o zawartości ekstraktu 11-14° Plato.
    1. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Arkadia
    2. Bierhalle Dunkel Weizen - Bierhalle Silesia
    3. Ursa Dobra Karma – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior

    Kategoria XIV Piwa o podwyższonej zawartości chmielu typu Bitter, EBS, IPA, AIPA.
    1. Podróże AIPA – Browar Kormoran
    2. Ursa Megaloman – Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior
    3. Lwówek Jankes – Browar Lwówek

    Kategoria XV Piwa w stylu Stout Dry/Sweet o zawartości ekstraktu 9,5-18° Plato.
    1. Grodzki Sweet Stout - Browar Grodzka 15
    2. Ciemne Stout – Browarmia
    3. Stout Zamojski – Browar Zamość

    Kategoria XVI Piwa w stylu Altbier o zawartości ekstraktu 11-12,5° Plato.
    1. Bierhalle Altbier - Bierhalle Silesia

    Piwa miodowe:
    Kategoria XVII Piwa miodowe.
    1. Fortuna Miodowe Ciemne – Browar Fortuna
    2. Jagiełło Miodowy – Browar Jagiełło
    3. Grodzkie Miodowe - Browar Grodzka 15



    Zdjęcia z Chmielaków: https://www.facebook.com/media/set/?...6882173&type=3
    Zdjęcia z Konkursu Piw: https://www.facebook.com/media/set/?...6882173&type=3

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      #47
      Pszeniczny Pan -....
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • kishar
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.10
        • 1691

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
        Pszeniczny Pan -....
        Próbowany na FDP smakował wyśmienicie.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X