2014.10.10-12 - Warszawa, Warszawski Festiwal Piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nonFelix
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.12
    • 109

    #31
    Mazowiecki Oddział Terenowy PSPD ma zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów (i nie tylko) do Strefy Piwowara Domowego na Warszawskim Festiwalu Piwa.

    W programie nie zabraknie atrakcji dla każdego, bez względu na wiedzę i doświadczenie w domowym warzeniu piwa. Przygotowaliśmy szereg wykładów prowadzonych przez doświadczonych piwowarów domowych, blogerów i browarników rzemieślniczych.

    Większość wykładów jest bezpłatna. Dla osób bardziej doświadczonych, przygotowaliśmy bloki płatnych wykładów specjalistycznych. Prowadzić je będą doświadczeni piwowarzy domowi i rzemieślniczy, m.in. podwójny zwycięzca Grand Championa Czesław „dagome” Dziełak, Piotr „coder” Wypych z browaru Artezan czy Michał Kopik z blogu Piwny Garaż i browaru Kingpin.

    Cena za jeden wykład wynosi 25 zł, dla członków PSPD 20 zł. Przygotowaliśmy też karnet na wszystkie wykłady na 2 dni (6 wykładów), który kosztuje odpowiednio 100 zł i 80 zł dla członków PSPD. Oczywiście wśród wykładów bezpłatnych nie zabraknie również ciekawych tematów. Wykład o drożdżach poprowadzi Filip Paprocki z pierwszej polskiej firmy produkującej płynne drożdże - Fermentum Mobile. Dowiemy się z niego nie tylko o historii Saccharomyces , ale również o tym jak powstała firma Fermentum Mobile i jakie ma plany na przyszłość. W sobotę „gwoździem programu” będzie ogłoszenie wyników II Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Zapraszamy również na panel dyskusyjny o polskiej scenie piwnej z udziałem przedstawicieli kilku czołowych polskich browarów rzemieślniczych. Oprócz samych wykładów będzie można obejrzeć również stoiska na których zostaną zaprezentowane surowce piwowarskie, przybliżymy cały proces warzenia piwa w domu, a także zaprezentujemy przykłady specjalistycznego szkła do degustacji piwa.

    Szczegółowy harmonogram wykładów jest dostępny na stronie http://warszawskifestiwalpiwa.pl/program.htm. Można się tam również dowiedzieć o szczegółach zapisu na wykłady płatne.

    Comment

    • zmora
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.01
      • 21

      #32
      Wreszcie gdzieś mam blisko - jakieś 7 minut spacerkiem. O ile akurat nie będę musiała pracować, to się przespaceruję.

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nonFelix
        Jasne, najlepsze foodtracki jakie znaleźliśmy: Chyży Wół, Beef'N'Roll, Burning Hands & Plates, Foodlovers, restauracja Green Peas, kawa z kawiarni Relax Cafe.
        Hamburgery po 20 zł tanio na pewno nie będzie
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2002.11
          • 6059

          #34
          Browary drogie to i zagrycha do nich nie może być tania
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9800

            #35
            Po drodze możesz przejść przez Galerię Mokotów, tam są hamburgery nieco tańsze... .

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              W domu nie możecie się nażryć i wziąć ze sobą kanapki?
              Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2014-09-19, 15:19.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19291

                #37
                W obiekcie jest restauracja, cytuję za stroną firmy:
                Bar o ciekawym wystroju wnętrza, utrzymanym w klimacie śródziemnomorskim; ma 62 miejsca. Smaczne jedzenie jest przygotowywane na miejscu, a menu zostaje dopasowane do życzeń klienta i charakteru spotkania.
                Dostosują Ci coś na Twoją kieszeń Beciku


                [edyta]

                Brakuje mi na liście wystawców następujących browarów: kontraktowców - Browar Centralny (Piwa Rzemieślnicze), Bazyliszek, Raduga, Wrężel i Chmielarium oraz rzemieślniczego Kormorana, by lista była kompletna. A skoro jest na liście kilka czeskich niekoniecznie craftowych to czemu nie inne polskie, typu Amber, Bojanowo, Ciechan czy Lwówek?
                Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-09-25, 12:28.

                Comment

                • sodom
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.12
                  • 351

                  #38
                  Czy bilet będzie jednorazowego wstępu, czy wielokrotnego?

                  Comment

                  • MINIAKos
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.02
                    • 151

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sodom
                    Czy bilet będzie jednorazowego wstępu, czy wielokrotnego?
                    Ze strony wynika, że jak przed festiwalem kupisz zestaw to jest bilet na cały festiwal, inaczej jednorazowe.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19291

                      #40
                      Na festiwalu będzie miało premierę pewnie nie jedno piwo. Browar Ninkasi zaprezentuje piwo 'Black Witch' uwarzone wspólnie z Bierfabrik z Berlina. Berliński mikrus ma w swoim portfolio piwo Spent Maple Walnut Stout, więc mam nadzieję, że to będzie właśnie coś takiego.

                      Comment

                      • emes
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 4275

                        #41
                        Patrząc na listę browarów jest w czym wybierać. Poza tym w jednym miejscu będzie wiele multitapów, pubów, nie będzie trzeba się daleko przemieszczać od jednego do drugiego.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19291

                          #42
                          A ja myślałem, że każdy browar będzie miał swoje stoisko, a to będzie bardziej spęd multitapów i knajp warszawskich.

                          Comment

                          • nonFelix
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.12
                            • 109

                            #43
                            Browary w większości nie mają licencji detalicznych (ani profesjonalnych barmanów). A Warszawskie multitapy są tylko 3.

                            Comment

                            • Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2807

                              #44
                              Każdy z wystawców wystąpił ponoć o jednorazową koncesję na sprzedaż alkoholu w terminie festiwalu.

                              Comment

                              • bzium1986
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.06
                                • 86

                                #45
                                Tak, wystawcy musieli wystąpić o jednorazową koncesję. Jednak do tego potrzeba zezwolenia detaliczne, które browary raczej nie posiadają (pomijam restauracyjne).

                                No i rzadko który browar posiada własny osprzęt do rozlewu, kasę fiskalną, odpowiednią kadrę w niemałej ilości, lodówki, magazyn w Warszawie, etc. Nie dziwne, że znaczną część wystawców stanowią multitapy, bo mają możliwości techniczne, którymi producenci nie dysponują.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez bzium1986; 2014-09-25, 12:35.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...