Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
Wyświetlenie odpowiedzi
2016.01.16 - Święto Porteru Bałtyckiego
Collapse
X
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Inicjatywa ze świętem porteru bałtyckiego zasługuje na pochwałę :-). Niestety wykonanie (przynajmniej w Poznaniu). Z pięciu knajp w których wg, listy miało odbywać się święto odwiedziłem cztery. W Setce na 20 kranów miał być podłączony tylko jeden porter, mianowicie Apolllo19 z browaru Setka, mający akurat premierę, niestety byłem za wcześnie (po godz 18) i nie załapałem się. Następnie wizyta w Fermentowni i tu już większy plus, z kija lały się dwa portery, premierowy Jolly Roger z Kraftwerka oraz Imperial Ghisa z włoskiego browaru Birrificio Lambrate, które to piwo wypiłem z wielka przyjemnością. Na pochwałę zasługuje akcja z pysznymi preclami do każdego zakupionego porteru. Kolejny na liście odwiedzin był Dom Piwa, tutaj na kranach tylko jeden porter podpięty już od piątku, ale bardzo smaczny, a mianowicie Imperator Bałtycki brak innych porterów nadrobiłem sobie jeszcze risem z Bednar Saint Satanislav. Ostatnia na liście była Piwna Stopa. Tutaj najbardziej porterowo, cztery krany zajęte czarnym złotem, były portery z Hausta, Kraftwerka, Glogera oraz Książnego Młyna. Dodatkowo w lodówce Imperium Prunum czy Porter Bałtycki z amerykańskiego New Hampton. W Ministerstwie Browaru nie byłem, ale czytając ich tablice na ontap.pl nie widziałem żadnego Porteru Bałtyckiego, a i na ich facebooku żadnej informacji o porterach nie było, na zadane pytanie o portery nie odpowiedzieli. Podsumowując nie było źle, ale mogło by być lepiej, może w przyszłym roku pozostałe lokale dorównają do Piwnej Stopy i Fermentowni i bardziej przyłożą się do obchodów święta, skoro się do tego zgłosiły.Browar domowy SKOTAR
Comment
-
-
Święto potraktowałem jako próbę przekonania się do porteru, który nie jest moim ulubionym stylem piwnym. Na tapetę wziąłem:
1. Komes Porter Bałtycki
2. Porter Warmiński
3. Karty na stół
Wrażenia bardzo dobre, po zachłyśnięciu się kilkoma światowymi stylami przyszedł wreszcie czas na docenienie tego co nasze. Nawet pękałem trochę z dumy, że oprócz grodziskiego mamy czym się pochwalić na świecie Szkoda, że nie udało mi się trafić nigdzie Imperium Prunum.
Comment
-
-
Ja, jak zapowiadałem, też uczestniczyłem w tej imprezie - w ZUPie, wypiłem Porter Bałucki z Piwoteki i Jolly Rogera z Kraftwerku. Szału to te piwa nie zrobiły, no ale dało radę. Inicjatywa fajna, jak za rok będzie to ja też się piszę
Comment
-
-
Nie wiedziałem o tym święcie i nieświadomy tego także wypiłem portera - Grand porter z Ambera, w Auchanie kosztował coś w okolicach 4 zł. Do barów na G. Śląsku nie dotarłem, wg facebooka w tyskim Gambrinusie i Wielokranie lali Jolly Rogera z Kraftwerka.
Comment
-
-
Pomysł, żeby to była trzecia sobota stycznia uważam za świetny.
Skoro Amerykanie wymyślili (i wyliczyli), że trzeci poniedziałek stycznia to najbardziej ch***wy dzień roku (Blue Monday), niech ta styczniowa sobota będzie "czarną", porterową .
Proponuję pełną nazwę: Święto Porteru (Portera ) Bałtyckiego - Czarna Sobota im. Masona .
Poważnie, Mason, szacoon.
PS. A jako przedsmak porterów strzeliłem sobie w sobotnie popołudnie dwie lufki porterówki...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzitrzeci poniedziałek stycznia
Czyli nie dzis a dopiero za tydzien jest Blue Monday.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziDokladnie chodzi o poniedzialek ostatniego pelnego tygodnia w styczniu, w tym roku jest to czwarty poniedzialek stycznia.
Czyli nie dzis a dopiero za tydzien jest Blue Monday.
Zdecydowanie preferuję Black Saturday (Night) .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziPodobno zdania są podzielone, ale mi to lotto...
Zdecydowanie preferuję Black Saturday (Night) .BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Święto ze wszech miar udane. Portery - Warmiński, Prunum, Imperator, Bałucki - wszystkie smaczne, piwa z Setki tez bardzo dobre. Jedzenie W Gorączce przepyszne. Załapałem się nawet na Pliskę w Paranie (jak ja lubię ten klimat). Naprawdę warto kontynuować tą imprezę.
A żeby nie było tak miło to...zabrakło mi wytrawnego, mocno palonego portera w stylu starego Żywieckiego (ewentualnie łódzkiego z kranu) i tu apeluję do browarów - spróbujcie uwarzyć portera w takim moim zdaniem klasycznym stylu (taki był kiedyś tez elbląski i generalnie portery bałtyckie), z mocnym akcentem palonego jęczmienia i wytrawnego, a nie słodkiego w kierunku."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
Comment