Było się tu kilka razy w przeszłości, po przerwie ciągnie mnie żeby znowu wychylić kilka dobrych ejli u prapionierów czeskiego kraftu, Jak się trafi nocleg, to się meldujemy.
2024.10.26 - Czechy, Varnsdorf - 14. Ale Festivale
Collapse
X
-
2024.10.26 - Czechy, Varnsdorf - 14. Ale Festivale
- Wydarzenie
-
-
FB organizatora
-
FB wydarzenia
Start2024-10-26Koniec2024-10-26Adres40747, Varnsdorf Rumburská 1920, Pivovar Kocour- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
😎 1👍 1
-
No i wielkim fartem udało się ogarnąć noclegi u Rudolfa, więc jadzim- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
👍 1
-
-
Pogoda dopisuje, Kocour freshhop rozwala bank diacetylu (jest tez studentska 10* ale jeszcze odwagi w nas za mało, zreszta to dolniak), za to Pivovar Krystyna powalił nasze smaki swietnymi piwami. Jedzenie na średnim poziomie (w kierunku słabego). Pivovar maša nie zawiódł. Ogolnie ciekawie.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
👍 2
Comment
-
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
👍 1
Comment
-
-
Kolejne ALE FestivALE (to już XIV edycja) za nami, pora więc na garść informacji i przemyśleń. Ostatni raz na festiwalu górniaków w Varnsdorfie byliśmy w roku 2016 (VI AF) i trzeba przyznać że od tej pory trochę się zmieniło – czy na lepsze – o tym w dalszej części.
Cena za wstęp 50 Kč, tyle samo kosztuje festiwalowe szkło (nonic z logo imprezy i miarką 0,1, 0,2 i 0,3 l; można zabrać na pamiątkę lub zwrócić przy wyjściu z imprezy) – z tego co pamiętam to się chyba od lat nie zmieniło.
Pogoda dopisała, więc piwo można degustować zarówno w „pięknych okolicznościach przyrody”, w towarzystwie żywego inwentarza na obszernym terenie imprezy jak również pod dachem – w namiocie festiwalowym, sali restauracyjnej browaru czy też w pięknie wyremontowanej nowej części kompleksu (dwukondygnacyjna sala – parter + antresola z widokiem na zaplecze produkcyjne browaru Kocour. Mimo sporej ilości osób tłoku nie było.
Co do samego piwa (stoiska usytuowane były w namiocie, kolejek nie stwierdzono), nasza grupa opolska jednogłośnie opowiedziała się po stronie browaru
Kristýna (Hrádek nad Nisou) – bardzo smaczne piwa : NEIPA Korálek, APA Paprsek i kwas Střep – serwowane przez sympatyczną panią piwowar. Z ciekawszych pozycji należy odnotować :- Samhain – peated red ale z browaru Maša,
- Piwo musujące z browaru Zichovec, czyli grodziskie z dodatkiem grillowanych cytryn i rozmarynu,
- Marachuj z browaru Krušnohor – który w przeciwieństwie do nazwy okazał się smaczną NEIPA.
- Chmelda i NEIPAK z browaru Lípák
- Amarillo Light z browaru Krušnohor.
Czy wrócimy tu za rok ? Zdecydowaliśmy, że raczej nie – trzeba odczekać, dać możliwość poprawienia się i ewentualnie sprawdzić ponownie za czas jakiś.
1 PhotoOchotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
-
👍 2
Comment
Comment