2005.04.30-05.03 - Festiwal Piwa Heweliusz - Gdańsk

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

We wczorajszym wydaniu Dziennika Bałtyckiego w artykule "Dużo Piwa" można było wyczytać miedzy innymi o tym, że zorganizowana będzie "Dla kolekcjonerów -Międzynarodowa Giełda Birofiliów, czyli wystawa i giełda etykiet, pocztówek i podstawek" oraz o tym, że "Impreza zgromadzi wystawców związanych z branżą browarniczą z kraju i z zagranicy. Stoiska zaaranżowane będą na wzór pubów".

Ps. W takim razie zapowiada się wspaniała impreza
    Last edited by abernacka; 2005-04-20, 12:52.
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
      We wczorajszym wydaniu Dziennika Bałtyckiego w artykule "Dużo Piwa" można było wyczytać miedzy innymi o tym, że zorganizowana będzie "Dla kolekcjonerów -Międzynarodowa Giełda Birofiliów, czyli wystawa i giełda etykiet, pocztówek i podstawek" oraz o tym, że "Impreza zgromadzi wystawców związanych z branżą browarniczą z kraju i z zagranicy. Stoiska zaaranżowane będą na wzór pubów".

Ps. W takim razie zapowiada się wspaniała impreza
      A ja jestem mocno zdziwiony. Piszą o giełdzie, a jakoś nie zauważyłem wśród forumowych kolekcjonerów większego poruszenia. Obawiam się, że organizatorzy (dotąd zajmujący się zupełnie innymi imprezami) spodziewają się, że na taką giełdę przyjdą tłumy zwiedzających.

Comment

• abernacka
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
        (...)zorganizowana będzie "Dla kolekcjonerów -Międzynarodowa Giełda Birofiliów, czyli wystawa i giełda etykiet, pocztówek i podstawek" (...)
        Przed chwileczką dowiedziałem się z dobrego źródła, że giełda będzie, ale w "formie luźnego,nieformalnego spotkania kolekcjonerów”. Organizatorzy proponują, aby giełda rozpoczęła się o godzinie 10 rano.
        Natomiast główną atrakcją pierwszego dnia Targów/Festiwalu będzie uroczyste otwarcie (przez prezydenta miasta) dużej beczki Paulanera (coś na wzór Oktoberfest).

Comment

• grzeber
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2002.05
          • 2875

Ciekawe jest to, że większość kolekcjonerów nic o tym nie wie, a co więcej w "konkurencyjnym terminie" organizowana jest giełda w Białej Podlaskiej.
          pozdrawiam
          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• abernacka
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
            Ciekawe jest to, że większość kolekcjonerów nic o tym nie wie, a co więcej w "konkurencyjnym terminie" organizowana jest giełda w Białej Podlaskiej.
            Wydaje mi siuę że nie ma tu mowy o żadnej konkurencji. Po prostu przy Dużym Festiwalu Piwnym organizatorzy zaproponowali kolekcjonerom spotkanie.

Comment

• abernacka
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

Festiwal piwa zamiast pochodu
              (27 Kwietnia 2005)

Zupełnie nową funkcję będzie pełnił w długi majowy weekend Plac Zebrań Ludowych. W miejscu wyburzonej muszli koncertowej powstał olbrzymi namiot, w którym zorganizowany zostanie Międzynarodowy Festiwal Piwa im. Jana Heweliusza oraz Targi Napojów i Urządzeń Gastronomicznych

"To wielka impreza targowa branży browarniczej" – informują organizatorzy Agencja "Kontakt" i Fundacja Gdańska. – "To także wspaniałe wydarzenie dla mieszkańców Gdańska i gości spędzających tu wiosenny długi weekend. Zaprezentują się przedstawiciele wszystkich dziedzin koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania browarnictwa: od surowców poprzez technologię, logistykę po marketing. Swoją ofertę przedstawią również wystawcy szeroko rozumianej branży napojów i producenci urządzeń gastronomicznych, w myśl idei wzajemnego uzupełniania się tych gałęzi przemysłu."

Otwarcie festiwalu przewidziane jest na 30 kwietnia na godzinę 10.00. Ruszy wtedy parada Heweliusza, która zacznie się na ul. Korzennej gdzie mieściła się jego pracownia. Parada będzie składać się z dwóch końskich wozów platform wypełnionych beczkami z piwem, poprzedzonych heroldem i orkiestrą w kostiumach z epoki. Na wozie zasiądą sam Heweliusz wraz z małżonką.

Parada zatrzyma się przy pomniku króla Jana III Sobieskiego, który w swej łaskawości ufundował astronomowi dożywotnią pensję z kasy królewskiej i który jak głoszą dokumenty odwiedzał uczonego w jego pracowni.

O godzinie 11.00 kondukt parady dotrze do bram Placu Zebrań Ludowych, gdzie powitają ich: prezydent Gdańska oraz zaproszeni goście oficjalni, wśród nich Pierro Peron, president The Brewers of Europe.

Wszystkie cztery dni trwania Międzynarodowego Festiwalu Piwa im. Jana Heweliusza bogate będą w atrakcje i program artystyczny. Gospodarzem Festiwalu będzie Tadeusz Drozda. Na kilku scenach festiwalowych odbywać się będą koncerty na żywo, spotkania, programy biesiadne. Widzowie będą mieli możliwość przebywania tu cały dzień, degustując wszystkie gatunki piwa, korzystając z wszechobecnej gastronomii, uczestnicząc w konkursach i zabawie.

2 maja na estradzie największego pawilonu ok. godz. 17.00 odbędzie się wielka Gala Festiwalu. Wręczone zostaną medale prezydenta Gdańska w kategorii na najciekawsze stoisko, innowacyjny produkt, wyjątkową oprawę ekspozycji. Nastąpi również rozstrzygnięcie Konkursu Reklamy Piwa. Jury nagrodzi zwycięzców w 8 kategoriach spośród 25 nominowanych do nagród filmów reklamowych.

Za: Portal Trójmiasto

Ps. Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał do mnie pretensji, że tego tekstu nie zamieściłem w kwietniowej prasówce. Jeśli jednak by sie tak stało to najmocniej przepraszam.

Comment

• emef
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2002.05
                • 49

jest i o birofilach...

w dzienniku bałtyckim jest o festiwalu i o birofilach
                Attached Files

Comment

• Piotras
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.08
                  • 307

Ten tekst jest o jakiś BRIOfilach, a Briofile to:biol"organizmy zwierzęce i roślinne żyjące w swoistym środowisku, jakie tworzą skupienia mchów (zwłaszcza na torfowiskach )organizmy mcholubne."
                  Kogo wy tam zaprosiliscie na ta imprezkę???

Comment

• rkr205
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.11
                    • 32

No dobra,ale czy był tam ktoś dzisiaj? Jak to wygląda? Bo jeśli to jakaś fajna impreza to może i ja się skuszę i wyskoczę, choć z Warszwy do Gdańska kawał drogi, ale w końcu długi weeken i siedzę w domku, a świeże pifko już naważone i fermentuje sobie samo.

Comment

• rkr205
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2003.11
                      • 32

Oczywiście nic nie ważyłem, bo robiłem z puszki i co nieco uwarzyłem.
                      howk

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rkr205
                        No dobra,ale czy był tam ktoś dzisiaj? Jak to wygląda? (...)
                        Byłem, widziałem i jestem pod względem kolekcjonerskim uradowany po pachy. Po naprawdę ciężkich bojach wydębiłem cztery śliczne ręczniczki, zdobyłem kilkanaście ciekawych wafli do swojej kolekcji plus miałem okazję napić się z kija m.in.: Tucher'a (jasną i ciemną pszenicę po 5zł), Paulanera (jasnego i ciemnego po 6zł). Weihenstephan (dwa rodzaje po 5zł), Kirin'a (za 5zł), czeskiego Budwajsera i uwaga można było napić się za całkowitą darmochę piwa z krakowskiego CK!!! Dodatkowo można nabyć ciekawe gadżety (czapki, smycze, koszulki, długopisy) i oczywiście szklanki i kufle w zestawach lub bez. Ceny szkła kształtowała się w okolicach od 4zł do 90zł ( za pięknie zdobione dzbany do piwa). Można było nabyć bardzo ciekawe piwa z Belgii (z różnych browarów) ceny od 10zł do 45zł.

Comment

• darekbryłka
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2002.10
                          • 5

mam pytanie czy ta giełda się wczoraj odbyła i jak na niej było?
                          Bryłas

Comment

• zibiolot
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.12
                            • 195

Przyjechałem specjalnie na otwarcie festiwalu rano. Otwarcia z wielką pompą i dodatkowymi gadżetami, nie miało miejsca (na co po cichu liczyłem, było nieudolne otwarcie beczki prze prezydenta).
                            Wybór piw był bardzo dobry, niestety ograniczenia typu samochód i córka pozwoliły tylko na wypicie ciemnego tuchera
                            Nie wiem jak było wieczorem, ale bardziej zanosiło się na biesiadę niż festiwal. Wystawców, nie licząc browarów i gastronomii, można było policzyć na palcach jednej ręki. No góra dwóch.
                            Nie podobało mi się też to, iż w większości dostępne piwa pochodziły od grupy żywiec ( produkcja lub wyłączność importu).
                            Ceny piw zagranicznych i polskich były prawie jednakowe. Polskie 4-5 zł.
                            Na plus należy zaliczyć możliwość zakupu rzadko u nas spotykanych piw np. mikrobrowar z Berlina.
                            Ogólnie podsumowując warto przyjechać, tylko nie jako kierowca

Comment

• mario123
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.01
                              • 250

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zibiolot
                              Przyjechałem specjalnie na otwarcie festiwalu rano. Otwarcia z wielką Na plus należy zaliczyć możliwość zakupu rzadko u nas spotykanych piw np. mikrobrowar z Berlina.
                              Ogólnie podsumowując warto przyjechać, tylko nie jako kierowca
                              Co to za mikrobrowar z Berlina?

Comment

• endrio
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.10
                                • 222

Kierowców nie powinno się wpuszczać na takie imprezy,pokusa wypicia dobrego piwa może być silniejsza od żelaznej woli piwowara.
                                Niestety i ja w takiej roli wystąpiłem i mogłem spróbować tylko pół piwka ciemnego pszenicznego,ale juz wiem o jakim smaku będe myślał przy warzeniu następnego piwa

Comment

Przetwarzanie...
                                X