Krzysiu zgadzam sie z Toba i dlatego jak sam cos zamieszczam w obcym jezyku to daje polskie tlumaczenie, no moze z wyjatkiem takich oczywistosci jak pivni festival czy beer festival
2005 - Przegląd imprez w Czechach (wersja 1.0)
Collapse
X
-
Twilight_Alehouse napisał(a)
Rany, przecież po czesku można bez problemu czytać nie mając pojęcia o tym języku... Wystarczy odrobina chęci.
Doodeck napisał(a)
(...)Przecież możemy się tutaj wysławiać nie tylko po polsku - byle
P O P R A W N I E (przecież zawsze możesz na przykład coś napisać cyrylicą bądź po niemiecku - ten, kto się zna na rzeczy, na pewno zrozumie)..Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
A może ktoś nie chce myśleć? Może ktoś nie jest prosty jak budowa cepa?
Założenie jest proste - piszemy po polsku. Tak jest po prostu grzecznie. A jak ktoś bardzo chce szpanować umiejętnością kopiowania obcojęzycznych tekstów, niech przylepi to pod spodem.
Chętnych odsyłam na www.svetpiva.cz lub www.pivovary.info jednocześnie przepraszając Krzysia, że adresy te nie są w języku polskim.
Czasem jednak opór i czysta bezinteresowna złośliwość, tak typowo polska mnie odrzuca od tego kraju i zamieszkujących goludzi,nawet jeżeli posługują się jedynie i świetnie językiem polskim. Proponuję też Krzysiu zaatakować kilku Czechów którzy też śmiali napisać coś na tym forum w języku odmiennym niż polski.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Widzisz Zythum, będąc rodowitym Czechem i pisząc po czesku to normalne. Ale wklejanie tekstów po czesku przez Polaka to już uważam za nieporozumienie. Bo jeśli już się pofatygował żeby założyć temat i skopiował tekst, to powinien go pokrótce objasnić. Jest mnóstwo serwisów światowych na temat piwa. I co, zaraz ktoś coś wklei po fińsku, następnie po hiszpańsku, włosku itd. Bez wyjaśnienia tekstu to bez sensu, bałagan się robi po prostu.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
zythum napisał(a)
Ale jak sobie życzysz - koniec zamieszczania informacji o wydarzeniach za naszą południową granicą.
UE ma na niektórych za duży wpływ. Wszystko chcą zbytnio formalizować. Może jakieś szablony opracują. Strach się bać.
Comment
-
-
Goraco sie cos tu robi. Na rozladowanie atmosfery proponuje maly konkurs. Kto pierwszy przetlumaczy albo chociaz powie z jakich to jezykow (bo to z 2 roznych)...
najpierw latwiejsze
Na vrh brda vrba mrda.
(slowa z naszych gwar goralskich moga byc pomocne)
i trudniejsze
Strč prst skrs krk.
chociaz to jest na tyle popularne ze pewnie ktos bedzie znal...
Dla zwyciezcy dobre angielskie ale - mozna mnie odwiedzic w celu odbioru lub kiedys przy osobistym spotkaniuLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Piokl13, czy posiadłeś prostą sztukę czytania ze zrozumieniem? Jeżeli tak, to skup się i powiedz mi, w którym miejscu zabroniłem zaglądania na czeskie strony w celu pozyskania ciekawych informacji? Od Zythuma wymagam jedynie, żeby zadał sobie trochę trudu i zamieścił te informacje po polsku. Taki obyczaj panuje od początku na tym forum.
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
...
A tobie, jak nie odpowiadają, to po prostu ich nie czytaj. A innym nie ograniczaj swobody wymiany owych informacji.Last edited by piokl13; 2005-01-20, 17:05.
Comment
-
-
lzkamil napisał(a)
Goraco sie cos tu robi. Na rozladowanie atmosfery proponuje maly konkurs. Kto pierwszy przetlumaczy albo chociaz powie z jakich to jezykow (bo to z 2 roznych)...
najpierw latwiejsze
Na vrh brda vrba mrda.
(slowa z naszych gwar goralskich moga byc pomocne)
i trudniejsze
Strč prst skrs krk.
chociaz to jest na tyle popularne ze pewnie ktos bedzie znal...
Dla zwyciezcy dobre angielskie ale - mozna mnie odwiedzic w celu odbioru lub kiedys przy osobistym spotkaniu
Z głowy nie odgadłem, ale po poszperaniu w słownikach wydumałem co następuje:
1. chorwacki - u szczytu brodu kołysze się wierzba
2. czeski - wsadź sobie palec w gardło
Z osobistym spotkaniem chyba nie będzie problemuLast edited by Twilight_Alehouse; 2005-01-20, 17:27.
Comment
-
-
ad 1. jezyk dobrze, znaczenie prawie dobrze
ad 2. dobrze!
piwko u mnie w kazdym razie masz
Ta wierzba rzeczywiscie sobie merda konarami na szczycie... tyle ze nie brodu
Brdo to gora, ja sobie wykombinowalem z beskidzkich nazw typu Bukowe Berdo, sprawdzilem i sie potwierdzilo.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Skoro temat dotyczy imprez w Czechach (a nie rozważań językowych) to ja może zamieszczę terminy giełd w Czechach, aby do niego powrócić:
05.02.2005 - Hradec Králové
12.02.2005 - Chomutov
12.02.2005 - Košice
04.03.2005 - Martin
05.03.2005 - Tábor
12.03.2005 - Brno
26.03.2005 - Pardubice
02.04.2005 - Praha
09.04.2005 - Turnov
16.04.2005 - Olomouc
23.04.2005 - Kladno
07.05.2005 - Ostrava
07.05.2005 - Beroun
21.05.2005 - Dzień z Primátorem 2005 (podejrzewam, że impreza odbywasię w Nachodzie)
28.05.2005 - Třebíč (giełda połączona ze świętem piwa)
04.06.2005 - Hradec Králové
10.06.2005 - České Budějovice (giełda połączona ze świętem piwa)
18.06.2005 - Ústí nad Labem
25.06.2005 - Plzeň
25.06.2005 - Žilina
02.07.2005 - Brno
10.12.2005 - BrnoŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
A zapomniałam dodać: wszystkim wybierającym sie do Czech polecam stronkę:
Volný.cz je český internetový portál nabízející e-mail, aktuální zpravodajství, počasí a další zajímavé služby.
Jest to strona kolekcjonera szkła zawierająca również adresy browarów uporządkowane województwami (uwzględnione są również zamknięte już browary). Takie uporządkowanie ułatwiło mi zaplanowanie wakacji powiązanych ze zwiedzaniem browarów.
Podobne uporządkowanie można znaleźć na http://chody.wz.cz/Chody.htm
Tutaj jednak uwzględniono tylko działające browary. Jest za to mapka.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Reklama w BROWARZE
Comment
-
-
Maggyk napisał(a)
Skoro temat dotyczy imprez w Czechach (a nie rozważań językowych) to ja może zamieszczę terminy giełd w Czechach, aby do niego powrócić:
05.02.2005 - Hradec Králové
12.02.2005 - Chomutov
12.02.2005 - Košice
04.03.2005 - Martin
05.03.2005 - Tábor
12.03.2005 - Brno
26.03.2005 - Pardubice
02.04.2005 - Praha
09.04.2005 - Turnov
16.04.2005 - Olomouc
23.04.2005 - Kladno
07.05.2005 - Ostrava
07.05.2005 - Beroun
21.05.2005 - Dzień z Primátorem 2005 (podejrzewam, że impreza odbywasię w Nachodzie)
28.05.2005 - Třebíč (giełda połączona ze świętem piwa)
04.06.2005 - Hradec Králové
10.06.2005 - České Budějovice (giełda połączona ze świętem piwa)
18.06.2005 - Ústí nad Labem
25.06.2005 - Plzeň
25.06.2005 - Žilina
02.07.2005 - Brno
10.12.2005 - Brno
Boznalazłem tu kilka miast ze Słowacji.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Się czepiasz KiszotŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Reklama w BROWARZE
Comment
-
Comment