2005.08.06-07: Jesenik, Czechy, Święto piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    No Naczelny a może by tak jakieś słoneczko, tylko nie tak, jak ostatnio.
    Ok, wysyłam.
    Słoneczko świecące inaczej
    Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

Wielkie dzięki mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj dotrze
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

No nie wiem, wróciłam z wyjazdu ostatnia (wczoraj po południu) a pierwsza się wpisuję?

W skrócie: w Jeseniku pogoda w kratkę, jeśli chodzi o konfigurację imprezy - bez zmian, po za tym, że w tym roku to juz same standardy były, jedynie Bernard wart był grzechu. Ziomka nie spotkaliśmy
        Szybko sie zmyliśmy, po drodze robiąc zakupy w sklepie oraz wcinając smażony ser w restauracji niedaleko granicy, ruszyliśmy do Markopolokowa

Hacjenda jak się patrzy, bardzo malowniczo położona w równie malowniczej miejscowości. Tereny spore, w części obsiane przez Mamę Marka ziemniakami, bobem, fasolą, cukinią, ogórkami itp. Warzywka obrodziły w niespodziewanym przez Mamę zakresie, zatem bobu i fasoli na wynos można było brać ile wlezie

Na miejscu odwiedził nas Krzysiu, który przyrowerkował ze Świdnicy

Piwkowaliśmy sobie przy ognichu do późnych godzin nocnych (bez majtek - a aaaaa)
        Na drugi dzień jakoś niektórym nie chciało się wracać i zostaliśmy jeszcze do wczoraj. Mi to nawet została przedstawiona opcja, że najbliższy autobus stamtąd odjeżdża dopiero 1 września, ale się nie dałam nabrać

Standardowe podziękowania wszystkim za super towarzycho, a gospodarzom za wszystko, acha i sąsiadom za nie interweniowanie (mama Marka jak w poniedziałek poszła do sklepu, to się od sąsiadki dowiedziała, co śpiewaliśmy i do której, bo sąsiadka spać nie mogła. Info dla Tabletki - sąsiadka najbardziej zapamiętała: a aaa)
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8115

Impreza okazała sie jednodniowa co okazało się w niedzielę w czasie odwiedzin pustego Jesenika
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            ...Na miejscu odwiedził nas Krzysiu, który przyrowerkował ze Świdnicy...
            W sumie niedaleko, ciut ponad 70 km, co zajęło mi około 3,5 godzin jazdy, i to tylko ze względu na ciężki plecak i pobłądzenie na ostatnich kilometrach.

Warunki trochę spartańskie, okolica piękna, ale największe wrażenie zrobiła na mnie rozgwieżdżona noc - w zurbanizowanych okolicach niełatwo o taki widok. Nie pamiętam, kiedy poprzedni raz widziałem takie niebo. Podziwiałem je dość długo samotnie, aż w końcu spadłem z siedzenia i udałem sie na spoczynek.

Poniedziałkowa pogoda nie nastrajała do jazdy, więc pofatygowałem się tylko do Kamieńca, skąd pociągiem - z godzinnym opóźnieniem - wróciłem do domu.

Comment

• ZIOMEK2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
              Impreza okazała sie jednodniowa co okazało się w niedzielę w czasie odwiedzin pustego Jesenika
              ...a mówiłem żebyś wyjechał już w piątek.

Comment

• kiszot
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                ...a mówiłem żebyś wyjechał już w piątek.
                W piątek to ja kolego pracowałem.Tak tak,górnicy też czasami pracują.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5618

Ja w Jeseniku nie byłam, ale zgodnie z daną obietnicą u Marco poszukuję już nowwego miejsca na czeskie spotkania przy ciekawych piwach.
                  W tym miejscu zaś chciałabym podziękować forumowej braci, która zjawiła się u Marcopoloka za świetną zabawę, mamie Marcopoloka za przepyszne jedzenie, Grzesiowi, za niezdradzanie tajemnic, a Marcopolokowi za gościnę, z której ze względu na bliskość od Opola i malownicze położenie pewnie jeszcze skorzystamy.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

moje skromne ...

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                    W piątek to ja kolego pracowałem.Tak tak,górnicy też czasami pracują.
                    Nie wiedziałem bo mieszkam na skraju dawnej Puszczy Pszczyńskiej

Tak poważnie - miałeś gdzieś pojechać na południe w tym roku ( przynajmniej w lutym o tym mówiłeś ) a Maggyk o Jesenikach ( region też ) wspominała przy okazji pobytu w Browarze Tyskim ( styczeń ) i Euro Pubie ( dobrą mam pamięć ! ), też zachwalała - dlatego myślałem, że weżmiesz sobie urlop i zrobisz tam nawet wczasy.

Ja byłem i nie mogę narzekać - zrobiłem sobie fajny wypad piwny plus poznawanie Regionu Jesenickiego ( a jest co oglądać i podziwiać ! ),
                    chociaż w Jeseniku ( dzięki polskim drogom i PKP ) na imprezie byłem gdzieś od godz. 14 i do końca t.j. godz. 21
                    Taki mały " full service " - uzupełnienie sezonu zimowego i festu w Nydku ( marki piw ) który to Beerfest był bardziej uporządkowany:
                    czystość, większy plac zabaw, poważniejsza publiczność no i WC na miejscu - więcej grzechów nie pamiętam !? .

Tu w Jeseniku były też dodatkowe plusy jak n.p. bardzo dobra muzyka ( romsko - czesko - morawska; folkowa, na szczęście nie było ostrego rocka i disco ! ), tańsze piwo ( 12 - 18 kćs / 0,5 l ), większy wybór nastolatek , piękna sceneria: Jesenik / Uzdrowisko Preissnitz ( to ten od prysznicu ), niebo / góry...
                    Ceny dobre na wszystko ( nocleg - 150 kćs, obiad 90 - 120 kćs, tanie połączenia kolejowe i busowe.... ). Bardzo dobre info.
                    Polecam ten okres i region Wszystkim.
                    www.jesenik.org
                    Przy okazji dowiedziałem się coś więcej n.p. o zbawiennej tam wodzie ( " prysznicowe procedury " ) i ... jaki skład ma " śpekaćek "
                    ( to te właściwe do Utopenców - " niebo a ziemia " ). Póżniej jeszcze coś dodam jak będę mieć zdjęcia.
                    Podziękowania specjalne dla Pana Gajowego który mnie podwiózł swoim Land Roverem pod imprezę.
                    I przepraszam, że nie skontaktowałem się z Marusią ale zapomniałem Twojego numeru a myślałem, że będziecie przynajmniej do godz. 17
                    ( na granicy o godz. 12 też Was nie było ).

Comment

• marcopolok
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 2334

Ja co prawda w Jeseniku nie byłem ale jako hmmm - Gospodarz serdecznie dziękuję wszystkim za przybycie i za łikend spędzony przy piwie, ognisku i śpiewie.

Niniejszym postem witam was siostry i bracia po długiej forumowej przerwie
                      bez brody...

Comment

• Pepek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.04
                        • 1500

Niniejszym z ogromniastym opóźnieniem dziękuję reprezentacji forumowej za wspaniałe towarzystwo w deszczowym onegdaj Jeseniku i na polskiej imprezie pojesenikowej.
                        A Marco i Jego Mamie w szczególności dziękuję za wspaniałą gościnę na nowej marcowej hacjendzie i przyległych włościach!
                        Pepek

Piwo pijesz - dłużej żyjesz !!!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pepek
                          Niniejszym z ogromniastym opóźnieniem dziękuję reprezentacji forumowej za wspaniałe towarzystwo w deszczowym onegdaj Jeseniku i na polskiej imprezie pojesenikowej.
                          A Marco i Jego Mamie w szczególności dziękuję za wspaniałą gościnę na nowej marcowej hacjendzie i przyległych włościach!
                          ... każdy tak jakoś tajemniczo, nieśmiało i " na deszczowo ", a mnie w Jeseniku padało tylko przez około 30min. ( zrywało rynny ! ).

Czy ktoś może opisać swój pobyt w Jeseniku do godz. 14.00 ( chociaż do południa ), i kto w końcu był z Waszej strony ?
                          Ja dołożę swój opis po godz. 14.00 i będzie konkretna relacja !?

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

Czy coś się planuje w tym roku?

Comment

• slavoy
                              🥛🥛🥛
                              • 2001.10
                              • 5055

A co? Masz ochotę na wycieczkę pociąg->pociąg->autobus->z buta->autostop->z buta->pociąg?
                              Aj, było fajnie...
                              Dick Laurent is dead.

Comment

• ZIOMEK2
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.09
                                • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                                Czy coś się planuje w tym roku?
                                chyba raczej nie ?!

Przyjedź lepiej do Nydka, te same browary - lepsza atmosfera i brudzia wypijemy ...

Comment

Przetwarzanie...
                                X