2005.09.17-10.02: Oktoberfest, Częstochowa Bavarianhaus

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Ja na 100% odpadam z powodów finansowych. Ograniczam się do Oktoberfestu w Peronie.

Comment

• ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
      Jestem właśnie po rozmowie z właścicielem knajpki. No i okazało się, że ze 100 miejsc na imprezę otwarcia jest już zarezerwowanych 73!!! To znaczy decydować trzeba się szybko. Z kolegą MSTE zebraliśmy już 8-osobową grupę z Łodzi i pytamy: kogo jeszcze spotkamy z Forumowiczów?
      PS. Szef zachęcał, że warto być od samego początku, w sobotę 17.09 o 12.00 bo ta wielka beka Warsteinera leci dla wszystkich za friko!
      Jakiej knajpki w Łodzi czy w Częstochowie bo już nie wiem ?
      Jeśli jest to Częstochowa, to będzie tylko 100 osób na zamkniętej imprezie ? - 200 lat temu było inaczej

Gdzie ewentualnie przesłać dane i czy wybiera się ktoś od Katowic ?
      Last edited by ZIOMEK2; 2005-08-12, 07:37.

Comment

• Dreamer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 1576

Jak to jakiej knajpki? Post dotyczy Bavarianhaus oczywiście i o tym myślimy. No i ciekaw jestem kogo spotkamy z naszego Forum.

W Peronie 6 w Łodzi byliśmy przed rokiem. Nie ukrywam, było bardzo przyjemnie, choć nie było muzyki na żywo. Za to rolę wodzireja przejął Marek i wychodził z siebie, żeby wszyscy dobrze się bawili. Niemniej towarzystwo raczej bawiło się gaworząc przy stolikach. W Częstochowie kusi perspektywa żywszej zabawy, no i większy wybór piwek.
        Blog: Piwna Brytania

Comment

• zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

No to ja chyba odpadam. Na pewno nie mogę teraz zadeklarować obecności. Chciałem to zrobić po urlopie wiedząc czy starczy mi pieniędzy. Cóż, jeżeli będą jeszcze wtedy miejsca to zobaczymy.
          Powiem szczerze, że troche mnie zasmuciła ta impreza zamknięta na ledwo 100 osób
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
            (...)
            Powiem szczerze, że troche mnie zasmuciła ta impreza zamknięta na ledwo 100 osób
            Impreza ograniczona jest miejscami w lokalu.
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

W Łodzi też oczywiście będzie limit osobowy - w końcu Peron nie jest za wielki. Przed wrześniem nie ma się jednak co spieszyć z rezerwowaniem.
              A Marek jako wodzirej wypada fajnie Zwłaszcza w spodniach na szeleczki

Comment

• ZIOMEK2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 2523

Ja pewnie dołącze do Częstochowy chyba że n.p. u Spiża zrobią coś podobnego.
                Tylko jeszcze nie wiem w który dzień !?
                Last edited by ZIOMEK2; 2005-08-13, 07:07.

Comment

• mste
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.01
                  • 152

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
                  W Peronie 6 w Łodzi byliśmy przed rokiem. Nie ukrywam, było bardzo przyjemnie, choć nie było muzyki na żywo. Za to rolę wodzireja przejął Marek i wychodził z siebie, żeby wszyscy dobrze się bawili. Niemniej towarzystwo raczej bawiło się gaworząc przy stolikach.
                  A zapomniałeś o tańcach i konkursach

Comment

• dziku
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.12
                    • 1992

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                    No to ja chyba odpadam. Na pewno nie mogę teraz zadeklarować obecności.(...)
                    Ja też z tego powodu raczej odpadnę. Z takim wyprzedzeniem się nie zdeklaruję. Myślałem o decyzji w pierwszych dniach września. Jeśli będę miał jakieś plany zawodowe w tym terminie to ich przecież nie odłożę... Wolę najpierw znać grafik na wrzesień, a dopiero potem się na imprezy umawiać.
                    Dziku

Comment

• Dreamer
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.05
                      • 1576

Oktoberfest w Częstochowie zaczyna się już w najblliższy weekend.
                      Tak z czystej naukowej ciekawości nieśmiało pragnąłbym zapytać, czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma zamiar wziąć udział w tej imprezie?
                      (no bo ja mam i ciekawym kogo można spotkać?).

Na marginesie: alternatywną imprezę na łódzkim gruncie zapowiada już Marek w Peronie 6. Ma nalewać Paulanera Oktoberfest i mocnego (?) Weihenstephana. Czyli skromniej niż w Częstochowie.

Comment

• Dreamer
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 1576

No i zaczęło się... Święto Oktoberfest w Bavarianhaus, Częstochowa. Jako naoczny świadek imprezy rozpoczynającej dwutygodniowy Oktoberfest na częstochowskiej ziemi chętnie podzielę się swoimi uwagami (dorzucę też kilka fotek).

Na udział w imprezie i przyjazd z Łodzi namówił nas niesamowity zapaleniec piwny - właściciel knajpki i organizator w jednej osobie. Mówił, że to pierwszy oficjalny Oktoberfest w Polsce, i że szykuje się zabawa na całego. Jak z tą oficjalnością - do końca nie wiem (była o tym dyskusja na forum). Wiadomo, że jedyny Oktoberfest na świecie ma prawo odbywać się tylko w Monachium. Tutaj pewnie chodziło o uzyskanie jakiejś autoryzacji browaru Paulaner... Ale to nie ważne.
                        Przecież tak naprawdę chodziło o to, żeby napić się dobrego piwa i ubawić po pachy. A zabawa była przednia jak zawsze, gdy pomysł realizują prawdziwi fascynaci. Takim jest właściciel Bavarianhaus: zapewnił niesamowicie oryginalną oprawę całej imprezy, łącznie z oryginalnymi strojami dla barmanek, po najdrobniejsze nawet gadżety rodem z Bawarii, wreszcie po imponujący wybór beczkowych piw z Niemiec

Na temat wystroju knajpki nie będę zanudzał (była już o tym mowa we wcześniejszych postach). Powiem tylko, że można tu poczuć prawadziwy klimat bawarski (wiem, bo bywałem). Dbałość o szczegóły z jakimi odtworzono bawarski klimat przekonuje, że jest to dzieło prawdziwego zapaleńca (który, jak się okazało, ma zresztą bawarskie korzenie).
                        Gości witała orkiesta dęta w strojach bawarskich rżnąca żwawe marsze i właściciel (też stylowo przebrany), który wraz żoną ciepło zaparaszał do zabawy

Zabawa zaczęła się (tak jak i w Monachium) 17.09 punktualnie o godz. 12.00. Wtedy to właściciel ujął w dłoń drewniany młotek i odszpuntował (z zachowaniem wszystkich reguł gatunku) potężną drewnianą bekę piwa. Stała sobie ona już wcześniej starannie przykryta i drażniła naszą cierpliwość. Szef opowiedział wszystkim gościom parę słów o samym Oktoberfeście i wszyscy chwycili litrowe kufle w dłoń.
                        On sam dwoił się i troił żeby się wszyscy ubawili. Podchodził do stolików, opowiadał piwne historie, donosił z kuchni różne specjały, zapraszał do tańca. W tle cięła kapela albo leciała bawarska muzyka z płyt. Zaczęły się tańce, w tym także na stołach. Tutaj muszę zaznaczyć, że będąc z grupą przyjezdną z Łodzi otoczono nas szczególnie miłą opieką. Było to bardzo sympatyczne, mimo że właściciel zabawiał wszystkich gości, chodząc od stolika do stolika.
                        To, co nas jednak najbardziej interesuje to mnogość zgromadzonych na tę okazję piw (i tu kapelusze z głów na cześć szefa):
                        - Löwenbräu Original - z dębowej beczki, niepasteryzowany 9-dniowy, gatunek może nie oktoberfestowy (choć browar jak najbardziej), piwko o pięknym złotym kolorze, z grubą pianą (nawet w litrowym kuflu utrzymującą się do końca), wspaniałą goryczką i chmielowym aromatem
                        - Paulaner Oktoberfest Bier (alk. 6,0%, ekstrakt 13,7%) - polało się jako drugie, piwo o mocnym słodowym aromacie, pięknym bursztynowym kolorze i wyczuwalną nieco wyższą zawartością alkoholu. Ale przede wszystkim ten wspaniały słodowo-owocowy smak... szkoda, że była tego tylko jedna beczka;
                        - Schneider Weisse Original (alk. 5,4%, ekstrakt 12,8%) - piwo w kolorze ciemnego bursztynu, nie wszystkim smakowało, a to z powodu silnego owocowo-winnego posmaku, na pewno nie nadaje się do "wlewania w siebie", ale mnie pozytywnie zaskoczyło;
                        - Paulaner Hefe-Weissbier (alk. 5,5%, ekstrakt 12,5%) - klasyka gatunku, znana chyba każdemu, niefiltrowany pszeniczniak barwy bursztynowej z bogatą kolekcją posmaków owocowo-bananowo-goździkowo-waniliowych; wersja beczkowa wyborna;
                        - Weihenstephan Hefeweissbier (alk. 5,4%, ekstrakt 12,7%) - popularny w tym roku na polskich oktoberfestach, mimo że też browar pozamonachijski; w porównaniu z Paulanerem mamy tu ciemniejszą barwę, większe zmętnienie i przewagę smaków drożdżowych nad owocowymi, za to piana w potężnym kuflu trzyma się dłużej;
                        - Warsteiner Premium (alk. 5,0%) - piwo zupełnie nie związane z tradycją Oktoberfest, ale przyjmowane z ulgą przez tych, którym przejadły się wcześniejsze pszeniczniaki; próbowałem tylko trochę i jedyne, co mogę powiedzieć to to, że miało kojąco-orzeźwiający smak z lekką goryczką chmielową

Oryginalność wszystkich gatunków została potwierdzona naoczną obserwacją, jako że właściciel dumnie oprowadzał chętnych po swojej piwniczce.

Dwa dni zabawy (17 i 18.09) upłynęły nam nie wiedzieć kiedy. Zabawa była wspaniała, na uwagę zasługuje fakt, iż nie polegała tylko na wypiciu oryginalnego piwa, ale naprawdę nawiązywała do tradycji hucznego bawarskiego święta. Aż dziw bierze, że wszyscy tak dobrze się bawią podczas święta, które przecież nie ma kompletnie nic wspólnego z tradycjami polskimi... Szef nas zaskoczył także na koniec, podczas osobistego pożegnania z każdym z gości wręczył nam masę pamiątek, w tym pokaźną kolekcję niemieckich szklanek i kufli.

Materiał zdjęciowy - już wkrótce.

Comment

• Dreamer
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 1576

Oktoberfest, fotki

Przybywającym gościom już od drzwi przygrywała obowiązkowa orkiestra dęta. Potem, w trakcie imprezy też ją było słychać. W dużym stopniu ona właśnie robiła "klimacik".
                          Attached Files

Comment

• Dreamer
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 1576

Oktoberfest, fotki

Beczka z 185 litrami niepasteryzowanego Loewenbraua czeka na samo południe, kiedy to, śladem monachijskiego Oktoberfest, i u nas zostanie uroczyście rozlana. Wszyscy się bardzo niecierpliwili...
                            Attached Files

Comment

• ZIOMEK2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 2523

Jakie ceny obowiązywały i czy na jedno przy sobocie można ( n.p. na zakończenie ) ?
                              Bo " kręcą " mnie te bawarskie trąbki...

Comment

• Dreamer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.05
                                • 1576

Oktoberfest, fotki

Rozlewaki bezczynnie czekają na to, żeby ktoś wreszcie za nie chwycił. Same w sobie są zapowiedzią niezłej zabawy.
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X