13 kwietnia 2002roku w Muzeum Techniki w Warszawie ( Pałac Kultury i Nauki) otwarty został VI Pokaz Kolekcji Prywatnych Z Dziedziny Historii Techniki i Kultury Materialnej zorganizowany przez Warszawski Klub Kolekcjonerów, między wystawianymi kolekcjami jest ekspozycja piwna Dariusza Orłowskiego (czyli moja) i Henryka Ostatka, wystawiam tam część swojej kolekcji piwnej, są tam przedwojenne etykiety z browarów Warszawskich, popielniczki browarniane, butelki i blachy reklamowe Haberbuscha, najciekawsza pozycja to butla Haberbuscha o pojemności 20 litrów z etykietą, zapraszam do odwiedzenia muzeum, Darek.
2002.04.13 - 2002.06.07 - Wystawa w Pałacu Kultury
Collapse
X
-
Wystawa w Muzeum Techniki.
Wystawa ruszyła13.04.02. , poinformowano mnie że wystawa potrwa sześć tygodni, a co do zdjęcia to zrobię i dodam, Darek.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcie butli z browaru Warszawskiego Haberbusch & Schiele o pojemności 20 litrów, na butli znajduje się logo browaru- sfinks i nazwiska właścicieli browaru, a z przeciwnej strony naklejona jest orginalna etykieta , etykieta jest taka sama jak te które były naklejane na butelki 0,5 litra z tym że jest duża (A4), partia takich butli została zrobiona z okazji Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu w 1929 roku, na zdjęciu jest też właściciel butli ,czyli ja, przynajmniej jest skala porównawcza, Darek.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
-
Ciekawe jak taką flachę opróżnić gdyby była pełna, chyba wężykiemComment
-
Cosik moim skromnym zdaniem darek ma nietęgą minę. Tak jakby ta butla była pełna, albo właśnie co przezeń opróżniona ...Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
-
Comment
-
Byłem na wystawie w piątek 26 kwietnia.
Dłuuuuugo trwało zanim udało mi się ustalić miejsce ekspozycji. Nawet w informacji nikt nic nie wiedział - ale cóż: Per aspera ad astra! jak mawiali starożytni rzymianie.
Zwiedziłem w końcu wystawę - niezła jest - zapłodniło mnie to pomysłem, aby w swoim rodzinnym Szczecinie zrobić podobną.
Powracając do wystawy, to chłopaki macie imponujący zbiór dot. Warszawy.
Zrobiłem dwie foty tejże i napiszę parę słów na łamach PIVARII. Ukaże się ten materiał dopiero jesienią br.
Przy okazji: następnym razem pomyślcie o jakimś malutkim katalogu wystawy: tego strasznie brakowało!
Pozdrawiam: Krzysiek - PIVARIA - Szczecin
P.S. Kilka lat temu znalazłem na budowie w Wawie starą butelkę piwną ze szczątkami etykiety - mogę przywieźć do Żywca celem identyfikacji. Chyba jest po Jungu - ale nie jestem pewien.Comment
-
Wystawa
Byłem na wystawie 08.05 i jestem zadowolony, gdyż poogladałem sobie nie tylko eksponaty dotyczące Browarów z Warszawy.
Butelka robi ogromne wrażenie.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Była by to istna sensacja gdyż wszystkie znane ety tego browaru pochodzą z 1 żródła i obawiam się Pivaria iz Twoje podejrzenia były błędne...Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment