13 kwietnia 2002roku w Muzeum Techniki w Warszawie ( Pałac Kultury i Nauki) otwarty został VI Pokaz Kolekcji Prywatnych Z Dziedziny Historii Techniki i Kultury Materialnej zorganizowany przez Warszawski Klub Kolekcjonerów, między wystawianymi kolekcjami jest ekspozycja piwna Dariusza Orłowskiego (czyli moja) i Henryka Ostatka, wystawiam tam część swojej kolekcji piwnej, są tam przedwojenne etykiety z browarów Warszawskich, popielniczki browarniane, butelki i blachy reklamowe Haberbuscha, najciekawsza pozycja to butla Haberbuscha o pojemności 20 litrów z etykietą, zapraszam do odwiedzenia muzeum, Darek.
2002.04.13 - 2002.06.07 - Wystawa w Pałacu Kultury
Collapse
X
-
Wystawa w Muzeum Techniki.
Wystawa ruszyła13.04.02. , poinformowano mnie że wystawa potrwa sześć tygodni, a co do zdjęcia to zrobię i dodam, Darek.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcie butli z browaru Warszawskiego Haberbusch & Schiele o pojemności 20 litrów, na butli znajduje się logo browaru- sfinks i nazwiska właścicieli browaru, a z przeciwnej strony naklejona jest orginalna etykieta , etykieta jest taka sama jak te które były naklejane na butelki 0,5 litra z tym że jest duża (A4), partia takich butli została zrobiona z okazji Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu w 1929 roku, na zdjęciu jest też właściciel butli ,czyli ja, przynajmniej jest skala porównawcza, Darek.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Ciekawe jak taką flachę opróżnić gdyby była pełna, chyba wężykiem
Comment
-
-
Comment
-
-
Byłem na wystawie w piątek 26 kwietnia.
Dłuuuuugo trwało zanim udało mi się ustalić miejsce ekspozycji. Nawet w informacji nikt nic nie wiedział - ale cóż: Per aspera ad astra! jak mawiali starożytni rzymianie.
Zwiedziłem w końcu wystawę - niezła jest - zapłodniło mnie to pomysłem, aby w swoim rodzinnym Szczecinie zrobić podobną.
Powracając do wystawy, to chłopaki macie imponujący zbiór dot. Warszawy.
Zrobiłem dwie foty tejże i napiszę parę słów na łamach PIVARII. Ukaże się ten materiał dopiero jesienią br.
Przy okazji: następnym razem pomyślcie o jakimś malutkim katalogu wystawy: tego strasznie brakowało!
Pozdrawiam: Krzysiek - PIVARIA - Szczecin
P.S. Kilka lat temu znalazłem na budowie w Wawie starą butelkę piwną ze szczątkami etykiety - mogę przywieźć do Żywca celem identyfikacji. Chyba jest po Jungu - ale nie jestem pewien.
Comment
-
-
Wystawa
Byłem na wystawie 08.05 i jestem zadowolony, gdyż poogladałem sobie nie tylko eksponaty dotyczące Browarów z Warszawy.
Butelka robi ogromne wrażenie.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivaria Wyświetlenie odpowiedziKilka lat temu znalazłem na budowie w Wawie starą butelkę piwną ze szczątkami etykiety - mogę przywieźć do Żywca celem identyfikacji. Chyba jest po Jungu - ale nie jestem pewien.
Była by to istna sensacja gdyż wszystkie znane ety tego browaru pochodzą z 1 żródła i obawiam się Pivaria iz Twoje podejrzenia były błędne...Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment