Są miejsca, gdzie Smocza sprzedaje się dobrze, mimo wysokiej ceny. Jakoś nie sądzę, by Racibórz takim był, ale może się mylę. Niemniej za późno dowiedziałem się o takiej imprezie...
2007.09.21-22: Raciborski Octoberfest
Collapse
X
-
z najświeższych informacji dotyczących raciborskiego Mini Oktoberfestu(nazwa będzie jednak nieco inna)to najprawdopodobniej odbędzie się on w dniach 21-22 września.W piątek odbędzie się część popularnonaukowa z prelekcjami dotyczącymi browaru raciborskiego,piwowarstwa itp.a w sobotę na zamku raciborskim tuż przy browarze ciąg dalszy z degustacją piw raciborskich i nie tylko(trwają rozmowy z kilkoma mniejszymi polskimi browarami które mogłyby pojawić się również ze swoimi produktami,oraz z niemieckim browarem klasztornym),obecne będą też produkty ukraińskich browarów.Przewidziane jest również zwiedzanie wystawy browarniczej w muzeum oraz browaru Racibórz.Imprezie towarzyszyć będą występy muzyczne i szereg innych atrakcji.Kolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/
Comment
-
-
Jakże skryta jest ta impreza - mieszkam kilkanaście kilometrów od Raciborza i dowiaduję się o niej jedynie z... Browar.bizu
Mam dziwne przeczucie, że może na nią zawitać kilku(nastu?) mieszkańców Raciborza, o ile w tym czasie będą akurat przechodzili w pobliżu.
A wystarczyłoby wydać parę groszy, rzędu 10 tys. zł, aby w regionie huczało przez całe wakacje o tej imprezie. No chyba, że ma to być imprezka, której nie warto nagłaśniać...
Kruger, jeśli jednak chcielibyście nagłośnić to jak trzeba, to mogę się nieco zaangażować... (bezpłatnie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedziJakże skryta jest ta impreza - mieszkam kilkanaście kilometrów od Raciborza i dowiaduję się o niej jedynie z... Browar.bizu
A na Hajduczka niepasteryzowanego i niefiltrowanego (pisze o nim Mafar) trafiłem na stacji kolejki wąskotorowej w Rudach. Baaardzo smaczny! Pewno rzeczywiście to piwo będzie dostępne na raciborskim feście.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kruger_nr1 Wyświetlenie odpowiedziz najświeższych informacji dotyczących raciborskiego Mini Oktoberfestu(nazwa będzie jednak nieco inna)to najprawdopodobniej odbędzie się on w dniach 21-22 września.W piątek odbędzie się część popularnonaukowa z prelekcjami dotyczącymi browaru raciborskiego,piwowarstwa itp.a w sobotę na zamku raciborskim tuż przy browarze ciąg dalszy z degustacją piw raciborskich i nie tylko(trwają rozmowy z kilkoma mniejszymi polskimi browarami które mogłyby pojawić się również ze swoimi produktami,oraz z niemieckim browarem klasztornym),obecne będą też produkty ukraińskich browarów.Przewidziane jest również zwiedzanie wystawy browarniczej w muzeum oraz browaru Racibórz.Imprezie towarzyszyć będą występy muzyczne i szereg innych atrakcji.
Uważam, że dobrze myślicie - jestem z Wami, jeśli chcecie kogoś do pomocy to proszę na PW .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi Wyświetlenie odpowiedziFakt, ale taka jest chyba strategia Raciborza.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKpisz prawda. Oni, jak wiele innych małych browarów nie mają żadnej strategii. No chyba, że taką hiszpańską strategię pod nazwą "maniana". Co się niestety przekłada na polskie slangowe znaczenie tego słowa.
- Produkcja kolejnych, coraz gorszych niestety, piw w najtańszym segmencie. Są dostępne nawet w Katowicach, ale kompletnie niewypijalne. Na dodatek ich nazwy (a zarazem etykiety) zmieniają się tak często, że nawet miłośnicy taniego nawalenia się, nie są w stanie się do nich przywiązać...
- Absolutne odpuszczenie rynku regionalnego (Wodzisław, Rybnik, Kużnia Raciborska, Jastrzębie). Na lokalnym (czytaj raciborskim) też im słabo idzie. Wciąż łatwiej dostać w tym mieście Głubczyce, niż Racibora...
- Nieumiejętne wprowadzanie produktów na rynek. Np. lokujące się w wyższym segmencie "Core" - co z tego że ciekawostka, skoro nie poparta nawet szczątkową kampanią promocyjna. Efekt? Marka oddana Głubczycom...
Kiedy zwiedzaliśmy browar przed reaktywacją, plany były intrygujące. M.in. knajpa z niepasteryzowanym piwem w zamkowych pomieszczeniach browaru. Wykonanie - ZERO.
Powiem więcej - ucieszyłem się z niepasteryzowanego Hajduczka. Kiedy byłem pierwszy raz na stacji wąskotorówki w Rudach, piwko było rewelacyjne. Kiedy byłem drugi raz, trafiłem na starą beczkę... Kwaśne, trafiło do ścieku...
Nikt z PH browaru nie kontroluje, jak ich sprzedawcy dbają o markę Raciborza. I efekty widać - z wiekiego optymizmu po reaktywacji, zrobił się wielki obciach...
Sorry za OT...
Comment
-
-
Dałem się iommi'emu sprowokować do odpowiedzi
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi Wyświetlenie odpowiedzi- Produkcja kolejnych, coraz gorszych niestety, piw w najtańszym segmencie. Są dostępne nawet w Katowicach, ale kompletnie niewypijalne. Na dodatek ich nazwy (a zarazem etykiety) zmieniają się tak często, że nawet miłośnicy taniego nawalenia się, nie są w stanie się do nich przywiązać...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi Wyświetlenie odpowiedzi- Nieumiejętne wprowadzanie produktów na rynek. Np. lokujące się w wyższym segmencie "Core" - co z tego że ciekawostka, skoro nie poparta nawet szczątkową kampanią promocyjna. Efekt? Marka oddana Głubczycom...
Co do reszty, cóż trudno sie nie zgodzić, niestety."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Miałem sposobnośc pić już w tym roku (dwa tygodnie temu) wyroby z Raciborza m.in. z beczki "Hajduka Mocnego" i szczerze powiedziawszy beczkowa wersja mnie zachwyciła natomiast butelkowa okzała się tylko bladym odbiciem "Hajdka" z kega.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTHUR Wyświetlenie odpowiedziOKTOBERFEST-ale w niemczech Monachium.
Wyjazd ze Szczecina 3 dniowy za 49 euro.
Super cena ! Proszę podać szczegóły, jeśli się wstydzisz tu, to przekaż mi na PW a dołącze do Was za 49 euro nawet bez noclegu.
Comment
-
Comment