2008.09.12-14 - Krasnystaw, 38. Chmielaki Krasnostawskie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szefunio
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.01
    • 481

Na Chmielakach byłem po raz pierwszy...

Przypomniało mi się, jak w 2003 roku kolega z Browarów Warszawskich zapraszał mnie na tą imprezę, twierdząc, że drugiej takiej nie ma w kraju. I takiego wyboru znakomitych piw z nalewaków. Taki festiwal browarów.

W tym roku zobaczyłem gustowne kapcie góralskie, wspaniałe wypieki, duży wybór kaset i płyt z dyskotekową muzyką polską, rzeźbiarzy, zapiekanki, kiełbaski, żelki, cukierki, gotowaną kukurydzę, różne gwizdki, świecące okulary, "rzucanie do puszek", i... trzy małe stoiska browarów regionalnych.

Do tego oczywiście wielkie hale tyskiego, warki, lecha, w których pełno było tańczącej młodzieży z puszkami w dłoni.

Czym się różnią Chmielaki od innych "dożynek"? Na pewno organizacją, która stała na wysokim poziomie. Także miejscem - namioty na dworcu PKS to coś nowego.

Jeżeli chodzi o piwną ofertę, to jest to impreza podobna do innych.

Najbardziej utkwiły w mojej pamięci dwie rzeczy. Grupa młodych ludzi przy namiocie Konstancina, zamawiających cztery puszki tyskiego i mieszkaniec Krasnystawu, który stwierdził, że nie spróbuje Mazowieckiego niepasteryzowanego, bo jest lubelskim patriotą i pije tylko swoje piwo - w ręku trzymał puszkę Żywca.

W ten weekend festiwalu nie było. Raczej stypa.
    Dwie osoby pytały o zielone piwo z Jabłonowa, ktoś wspomniał nawet Grudziądz po 1,50.
    Nikt nie mówił o Ciechanie, czy Kormoranie - były rok wcześniej.

Dołączając mizerną ofertę hotelową, impreza po prostu słaba.
    Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• boriczka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.12
      • 12

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
      Ale czy Skalaki brały udział w konkursie?
      Kategoria: Piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 11,1 – 12,0 ºBlg - 8 miejsce

Kategoria: Piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12,1 – 13,0 ºBlg
      - 5 miejsce

Kategoria: Piwo jasne pełne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 13,1 – 14,0 ºBlg
      - 6 miejsce

Kategoria: Piwo ciemne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 13,1 – 15,0 ºBlg
      - 5 miejsce

A termin przyszłorocznych Chmielaków to 23-25 sierpnia. Jest szansa, że będzie cieplej

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boriczka Wyświetlenie odpowiedzi
        A termin przyszłorocznych Chmielaków to 23-25 sierpnia. Jest szansa, że będzie cieplej
        a to chyba jest nadepnięcie grodziszanom na odcisk :/
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• boriczka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.12
          • 12

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boriczka Wyświetlenie odpowiedzi
          Analizując bliżej temat (informacja ze strony: www.chmielaki.pl) termin przyszłorocznych Chmielaków wypada niedziela - wtorek. Więc informacja wydaje się mało wiarygodna.

Comment

• supersklep
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.01
            • 982

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
            Na Chmielakach byłem po raz pierwszy...

Przypomniało mi się, jak w 2003 roku kolega z Browarów Warszawskich zapraszał mnie na tą imprezę, twierdząc, że drugiej takiej nie ma w kraju. I takiego wyboru znakomitych piw z nalewaków. Taki festiwal browarów.

W ten weekend festiwalu nie było. Raczej stypa.
            Dwie osoby pytały o zielone piwo z Jabłonowa, ktoś wspomniał nawet Grudziądz po 1,50.
            Nikt nie mówił o Ciechanie, czy Kormoranie - były rok wcześniej.

Dołączając mizerną ofertę hotelową, impreza po prostu słaba.

Boję się że przedstawiciele małych browarów też to widzą i stwierdzą że szkoda kasy na przyjazd na Chmielaki

Comment

• Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9787

Najbardziej utkwiły w mojej pamięci dwie rzeczy. Grupa młodych ludzi przy namiocie Konstancina, zamawiających cztery puszki tyskiego i mieszkaniec Krasnystawu, który stwierdził, że nie spróbuje Mazowieckiego niepasteryzowanego, bo jest lubelskim patriotą i pije tylko swoje piwo - w ręku trzymał puszkę Żywca.
              O-rzesz-ku, ale hardkor...
              Trzeba było raczej do Siewierza śmignąć, tam Konstancin cieszył się dużym wzięciem .

Comment

• szefunio
                • 2007.01
                • 481

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                Trzeba było raczej do Siewierza śmignąć, tam Konstancin cieszył się dużym wzięciem .
                Tym razem musiałem być na Chmielakach, ale w przyszłym roku zlot i Chmielaki będą w różnych terminach

Comment

• Upiorek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.03
                  • 141

Generalnie tegoroczne Chmielaki to nie było nic specjalnie ciekawego. Ja akurat byłam pierwszy raz (męska połowa - trzeci), ale faktycznie ta mnogość stoisk z tandetą bardziej przypominała wiejski odpust. Polemizowalibyśmy również z kompetencją obsługi stoiska browaru Jagiełło - wielkie problemy ze zlokalizowaniem beczki z niepasteryzowanym regionalnym mogły nawet bardzo cierpliwego wyprowadzić z równowagi.

Comment

• Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

Ja uważam Chmielaki za udane.
                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

Comment

• szefunio
                      • 2007.01
                      • 481

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja uważam Chmielaki za udane.
                      Wcale się nie dziwię (3 złote medale). Przynajmniej nie zmarzliście.

Comment

• fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

(...)Nikt nie mówił o Ciechanie, czy Kormoranie - były rok wcześniej.
                        Czyżby nie zapadły w pamięć?
                        Nie pamiętano ich smaku i zapachu i innych walorów?
                        Czyli dupa a nie piwa dla zwykłych ludzi?
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• szefunio
                          • 2007.01
                          • 481

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czyżby nie zapadły w pamięć?
                          Nie pamiętano ich smaku i zapachu i innych walorów?
                          Czyli dupa a nie piwa dla zwykłych ludzi?
                          Trudno powiedzieć dlaczego. Po prostu ludzie nie pytali. Najbardziej pożądanym towarem były puszki tyskiego.

Comment

• supersklep
                            • 2005.01
                            • 982

Trudno powiedzieć dlaczego. Po prostu ludzie nie pytali. Najbardziej pożądanym towarem były puszki tyskiego.
                            To smutne ,osobiście gdybym nie znał tej imprezy i jechał z drugiego końca Polski na Chmielaki to oczekiwał bym festiwalu różnorodności piw polskich jakich oko nie widziało w żadnym sklepie

Comment

• kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep Wyświetlenie odpowiedzi
                              To smutne ,osobiście gdybym nie znał tej imprezy i jechał z drugiego końca Polski na Chmielaki to oczekiwał bym festiwalu różnorodności piw polskich jakich oko nie widziało w żadnym sklepie
                              Ale tam takich osób było pewnie niewiele. Jak mniemam 95% stanowili mieszkańcy Krasnegostawu i okolicznych wiosek.
                              blog.kopyra.com

Comment

• supersklep
                                • 2005.01
                                • 982

Moje zdanie jest takie że ta impreza powoli przestawała mieć sens po wykupowaniu browarów w 3 wielkie grupy a te browary co zostały są nielicznie na Chmielakach i głównie te z bliska czyli Janów(podobno w tym roku nie było),Chełm i do tej pory było Jabłonowo.

Comment

Przetwarzanie...
                                X