=====================================
W ramach imprezy Grodziskie Piwobranie, odbywa się w tym roku kilka imprez:
2008.08.20-22 - Letnia Szkoła Piwowarów 2008 - Grodzisk Wielkopolski
2008.08.23 - 29. Międzynarodowa Giełda Birofiliów - Grodzisk Wielkopolski
2008.08.23 - II Grodziski Konkurs Piw Domowych
2008.08.22-24 - Biesiada w Grodzisku
2008.08.23 - Konferencja Mikrobrowary w Polsce - Grodzisk Wielkopolski
=====================================
Organizatorzy:
- Urząd Miejski w Grodzisku Wielkopolskim
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Patronat merytoryczny:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Marszałek Województwa Wielkopolskiego
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich
Patroni medialni:
- Browar.Biz
Program Letniej Szkoły Piwowarów 2008
ŚRODA 20.08.
9.15 - 9.30 zbiórka uczestników na Dworcu Głównym w Poznaniu
10.00 - 12.00 zwiedzanie browaru Lecha –
przewodnik Zdzisław Zając
12.15 - 13.30 zwiedzanie Słodowni Soufflet
14.00 - 15.00 zwiedzanie browaru restauracyjnego Brovaria w Poznaniu (obiad)
16.00 - 17.00 przejazd i zwiedzanie Browaru Fortuna –
dyrektora Browaru Aleksander Stamm
19.00 – 19.30 przyjazd do Grodziska – zakwaterowanie
19.30 - ? otwarcie, powitanie, ognisko w Albertowsku – urokliwej wsi olenderskiej
CZWARTEK 21.08.
8.30 – 9.00 śniadanie
9.00 - 9.45 „Kultura picia piwa” –
Mariusz Lesiecki, Koło Naukowe Studentów Biotechnologii OPERON
9.45 - 10.30 prezentacja słodowni Optima Bałtycka –
Zdzisław Roth właściciel
10.30 - 11.15 „Chmiel – nieodzowny składnik piwa. Historia uprawy i cechy odmianowe.” –
dr Jerzy Dwornikiewicz, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
11.15 - 12.30 mecz piłki siatkowej dla uczestników szkoły w przerwie wykładów
13.00 - 14.00 obiad
14.00 – 14.45 „Właściwości odżywcze i prozdrowotne w piwie” –
prof. Jacek Nowak, Zakład Fermentacji i Biosyntezy, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
14.45 - 15.30 „Miejsce polskiego chmielarstwa w Europie i świecie, uwarunkowania produkcji,
oferta dla browarów i perspektywy” -
dr Jerzy Dwornikiewicz, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
15.30 - 16.45- „Po co piwu enzymy?” –
Jakub Marczak, Koło Naukowe Studentów Biotechnologii OPERON
18.00 - ? kolacja w słodowni przy ul. Przykop –
w trakcie kolacji prezentacja Marka Suligi, Bractwo Piwne
PIĄTEK 22.08.
8.30 – 9.00 śniadanie
9.00 – 9.45 „Uwarunkowania surowcowe w odniesieniu do jakości piwa”-
prof. Zbigniew Czarnecki, Zakład Fermentacji i Biosyntezy, Uniwersytet
Przyrodniczy w Poznaniu
9.45 – 10.30 „Piwowarstwo domowe” -
dr Andrzej Sadownik, Zakład Chemii Organicznej, SGGW w Warszawie
10.30 – 11.45 „Sensoryka piwa”
Bartłomiej Marczewski, Koło Naukowe Studentów Biotechnologii OPERON
12.00 – 13.00 obiad
13.00 – 13.45 „Praktyka w browarze rzemieślniczym”
Maciej Paszkowski, technolog BROVARIA Poznań
13.45 – 14.30 „Piwowar – to znów brzmi dumnie”
Ziemowit Fałat
15.00 – 16.00 podsumowanie, rozdanie certyfikatów, zakończenie
18.00 kolacja na Rynku w trakcie Biesiady Piwnej
-------------------------------------------
Koszt uczestnictwa to 300 zł, obejmuje przejazdy (pierwszy dzień), wykłady, wyżywienie oraz noclegi.
Jeżeli jest ktoś chętny - proszę o maila na browar@browar.biz, podeślę wskazówki jak i gdzie się zgłosić.
Zgłoszenia wraz z wpłatami są przyjmowane do 10 sierpnia, więc proszę się szybko decydować.
W ramach imprezy Grodziskie Piwobranie, odbywa się w tym roku kilka imprez:
2008.08.20-22 - Letnia Szkoła Piwowarów 2008 - Grodzisk Wielkopolski
2008.08.23 - 29. Międzynarodowa Giełda Birofiliów - Grodzisk Wielkopolski
2008.08.23 - II Grodziski Konkurs Piw Domowych
2008.08.22-24 - Biesiada w Grodzisku
2008.08.23 - Konferencja Mikrobrowary w Polsce - Grodzisk Wielkopolski
=====================================
Organizatorzy:
- Urząd Miejski w Grodzisku Wielkopolskim
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Patronat merytoryczny:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Marszałek Województwa Wielkopolskiego
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich
Patroni medialni:
- Browar.Biz
Program Letniej Szkoły Piwowarów 2008
ŚRODA 20.08.
9.15 - 9.30 zbiórka uczestników na Dworcu Głównym w Poznaniu
10.00 - 12.00 zwiedzanie browaru Lecha –
przewodnik Zdzisław Zając
12.15 - 13.30 zwiedzanie Słodowni Soufflet
14.00 - 15.00 zwiedzanie browaru restauracyjnego Brovaria w Poznaniu (obiad)
16.00 - 17.00 przejazd i zwiedzanie Browaru Fortuna –
dyrektora Browaru Aleksander Stamm
19.00 – 19.30 przyjazd do Grodziska – zakwaterowanie
19.30 - ? otwarcie, powitanie, ognisko w Albertowsku – urokliwej wsi olenderskiej
CZWARTEK 21.08.
8.30 – 9.00 śniadanie
9.00 - 9.45 „Kultura picia piwa” –
Mariusz Lesiecki, Koło Naukowe Studentów Biotechnologii OPERON
9.45 - 10.30 prezentacja słodowni Optima Bałtycka –
Zdzisław Roth właściciel
10.30 - 11.15 „Chmiel – nieodzowny składnik piwa. Historia uprawy i cechy odmianowe.” –
dr Jerzy Dwornikiewicz, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
11.15 - 12.30 mecz piłki siatkowej dla uczestników szkoły w przerwie wykładów
13.00 - 14.00 obiad
14.00 – 14.45 „Właściwości odżywcze i prozdrowotne w piwie” –
prof. Jacek Nowak, Zakład Fermentacji i Biosyntezy, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
14.45 - 15.30 „Miejsce polskiego chmielarstwa w Europie i świecie, uwarunkowania produkcji,
oferta dla browarów i perspektywy” -
dr Jerzy Dwornikiewicz, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
15.30 - 16.45- „Po co piwu enzymy?” –
Jakub Marczak, Koło Naukowe Studentów Biotechnologii OPERON
18.00 - ? kolacja w słodowni przy ul. Przykop –
w trakcie kolacji prezentacja Marka Suligi, Bractwo Piwne
PIĄTEK 22.08.
8.30 – 9.00 śniadanie
9.00 – 9.45 „Uwarunkowania surowcowe w odniesieniu do jakości piwa”-
prof. Zbigniew Czarnecki, Zakład Fermentacji i Biosyntezy, Uniwersytet
Przyrodniczy w Poznaniu
9.45 – 10.30 „Piwowarstwo domowe” -
dr Andrzej Sadownik, Zakład Chemii Organicznej, SGGW w Warszawie
10.30 – 11.45 „Sensoryka piwa”
Bartłomiej Marczewski, Koło Naukowe Studentów Biotechnologii OPERON
12.00 – 13.00 obiad
13.00 – 13.45 „Praktyka w browarze rzemieślniczym”
Maciej Paszkowski, technolog BROVARIA Poznań
13.45 – 14.30 „Piwowar – to znów brzmi dumnie”
Ziemowit Fałat
15.00 – 16.00 podsumowanie, rozdanie certyfikatów, zakończenie
18.00 kolacja na Rynku w trakcie Biesiady Piwnej
-------------------------------------------
Koszt uczestnictwa to 300 zł, obejmuje przejazdy (pierwszy dzień), wykłady, wyżywienie oraz noclegi.
Jeżeli jest ktoś chętny - proszę o maila na browar@browar.biz, podeślę wskazówki jak i gdzie się zgłosić.
Zgłoszenia wraz z wpłatami są przyjmowane do 10 sierpnia, więc proszę się szybko decydować.
Comment