2010.06.26 - Czechy, Pivovar Havlíčkův Brod, Slavnosti piva Rebel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4701

    2010.06.26 - Czechy, Pivovar Havlíčkův Brod, Slavnosti piva Rebel

    26.06 w browarze Havlíčkův Brod odbyło się Święto piwa. Na dziedzińcu, oraz w specjalnie przygotowanej do tego celu słodowni, rozstawiono ławy i stoły z firmowymi parasolami. Z powodu pięknej pogody większość z tłumnie przybyłych wolała rozkoszować się piwem na świeżym powietrzu. Przy budynku administracyjnym i w słodowni ustawiono sceny dla przygrywających zespołów. Pomimo dużej ilości imprezowiczów piwo można było kupić bez kolejki gdyż rozstawiono aż 8 stoisk z 2 - 3 nalewakami każde. Wszystkie piwa tego dnia sprzedawano je w rewelacyjnej cenie 10 kč (także w Pivovarským hostincu Rebel). Było ich 6 rodzajów:
    - Rebel Tradiční 10°
    - Rebel Votrok 11°
    - Rebel Premium 12°
    - Rebel Černý 12°
    - Rebel kvasnicový svétlý 12°
    - Rebel kvasnicový černý 12°

    Szczególnym wzięciem cieszyły się te 2 ostatnie co zrozumiałe gdyż na co dzień nie można ich kupić.
    Z powodu braku możliwości mycia szkła, piwa rozlewano do plastikowych kubeczków. Jednak wielu piwoszy skorzystało z możliwości zakupu szkła w sklepiku firmowym. Wybór bardzo dobry; pokale, 4 rodzaje szklanek, kufle 0,5 i 1 l w cenach 20 - 60 kč. Oprócz tego komplet piwnych gadżetów jak otwieracze, podkładki, koszulki, czapeczki, obrusy, itp. Oczywiście był też komplet piw butelkowych, także w okolicznościowych opakowaniach.

    Można było też pojeść. Królowały grilowane kiełbasy i różne mięsa, na rożnach kręciły się całe świnie, nie zabrakło dršťkovéj czyli flaków oraz zupy gulaszowej. Wszystko to w bardzo przystępnych cenach.

    Oprócz strawy dla ciała i ducha ważną atrakcją było zwiedzanie browaru. Co pół godz. grupa chętnych była wprowadzana przez przewodników (pracowników browaru) barwnie opowiadających o jego historii i procesie produkcyjnym. Niestety, w programie zwiedzania nie było otwartej fermentowni - podobno ze względów higienicznych. Obecnie w browarze piwo fermentuje (200 tyś. hl rocznie) tak w otwartych kadziach jak i w tankofermentorach dobudowanych w 1996 r. Nie ma konkretnego piwa przypisanego do warzenia którąś z metod, odbywa się to równolegle zależnie od potrzeb.

    Gdy wychodziliśmy nieco strudzeni około północy, zabawa trwała w najlepsze. Ale który inny naród potrafi tak (kulturalnie) się bawić przy piwie jak Czesi?

    Fotki w galerii:






Przetwarzanie...
X