2011.06.17-18 - Żywiec - Festiwal Birofilia 2011

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
    A doliczyłeś chociaż koszty paliwa? Chyba ktoś musi po to piwo pojechać i to na pewno nie raz.
    Dwa razy po to samo piwo?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• becik
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      Dwa razy po to samo piwo?
      Sądzisz, ze cały obecny towar był przywieziony "na raz", z tego co wiem to Grzesiek przynajmniej dwukrotnie jeździł po piwa.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Pendragon
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Sądzisz, ze cały obecny towar był przywieziony "na raz", z tego co wiem to Grzesiek przynajmniej dwukrotnie jeździł po piwa.
        Nie w tym rzecz. Raz jechał po kilka marek piw, a za innym razem po inne piwa. Można by pomyśleć, że koszt transportu został podwójnie doliczony do jednej butelki. Ktoś tu napisał, że marża 200% a inny, że powinna być max 100%. Przy podwójnym wyjeździe mamy dwukrotny wzrost marży. Ot taka metoda obliczeniowa. To był żart. Wiadomo, ze koszta trzeba liczyć całkowite.
        Last edited by Pendragon; 2011-07-04, 14:03.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• YouPeter
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.05
          • 2379

Nie w tym rzecz. Raz jechał po kilka marek piw, a za innym razem po inne piwa. Można by pomyśleć, że koszt transportu został podwójnie doliczony do jednej butelki. Ktoś tu napisał, że marża 200% a inny, że powinna być max 100%. Przy podwójnym wyjeździe mamy dwukrotny wzrost marży. Ot taka metoda obliczeniowa. To był żart. Wiadomo, ze koszta trzeba liczyć całkowite.
          Ale nagwatmałeś Z tą marżą to pisałem z czysto ekonomicznego punktu widzenia. Po prostu nie jest matematycznie możliwe, żeby marża wynosiła 200%.
          Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale nagwatmałeś Z tą marżą to pisałem z czysto ekonomicznego punktu widzenia. Po prostu nie jest matematycznie możliwe, żeby marża wynosiła 200%.
            A bo już mnie wkurza, że tu zawsze trzeba wszystko kawa na ławę, z chirurgiczną dokładnością, bo jak nie, to zacznie się słowotok na 15 stron pt. "moja racja jest mojsza!".
            To teraz co niektórzy mogą zacząć dyskusje, co autor miał na myśli

Comment

• YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

A bo już mnie wkurza, że tu zawsze trzeba wszystko kawa na ławę, z chirurgiczną dokładnością, bo jak nie, to zacznie się słowotok na 15 stron pt. "moja racja jest mojsza!".
              To teraz co niektórzy mogą zacząć dyskusje, co autor miał na myśli
              Bo niektórzy niestety jakby nie zauważali emotikon. I traktują żartobliwą wypowiedź jako atak.

PS. Piszę to ogólnie, nie żebym się personalnie kogoś czepiał
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• kibi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi
                Może po prostu chodziło o narzut?
                Narzut może wynosić 200%.

A tak w ogóle, nie lubię zaglądania do kieszeni właścicielom firm, lokali i organizatorom imprez.
                Jeśli ktoś uważa, że bardziej opłaci się jeździć do Bambergu niż do Żywca niech tam jeździ.
                Jeśli ktoś wie jak zorganizować taką imprezę nie robiąc tak wysokich narzutów niech zorganizuje.
                Jeśli ktoś ma podejrzenia, że organizatorzy Festiwalu próbowali coś na nim zarobić, to informuję, że prawo tego nie zabrania.

Comment

• iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.08
                  • 6762

Bijecie pianę jak to na tym forum

Mamy wolny rynek i każdy może sprzedawać wszystko co jest dozwolone prawem i nie jest jeszcze regulowane urzędowo za tyle za ile chce. To działa też w drugą stronę - każdy ma prawo decydować czy zgadza się kupić dany towar za tyle, za ile mu go oferuje sprzedawca - w końcu nie mówimy tu o artykułach pierwszej potrzeby...

Swoją drogą, tak się zdarzyło, że nie dane mi było być w Żywcu trzy lata z rzędu i z relacji jak wyewoluowała ta impreza (nie spotkanie znajomych, tylko impreza masowa) to już chyba nie miejsce dla mnie.
                  To nie jest atak - to mój wybór - co nie zmienia faktu, że organizatorom życzę jak najlepiej - Grzesiu, Marku - niech Wam się darzy
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• adi_999
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2004.11
                    • 425

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adi_999 Wyświetlenie odpowiedzi
                    ponawiam pytanie
                    bez jaj- nikt nie zna człowieka
                    mój zbiór etykiet http://picasaweb.google.com/112278001030728908988

Comment

• noodles
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.09
                      • 700

Wysłałem mu smsa przed chwilą.
                      Moja kolekcja podstawek

Comment

• sibarh
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.01
                        • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
                        A ja Gołębia i Bociana (pocztowego)
                        2800 nowe piwa opisałem na forum
                        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• adi_999
                          • 2004.11
                          • 425

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi

Comment

• adi_999
                            • 2004.11
                            • 425

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adi_999 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi
                            \

miało byc

Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi

Comment

• Żywiec
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.12
                              • 1571

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Galu23 Wyświetlenie odpowiedzi
                              2) Dlaczego cena niektórych piw butelkowanych w Aleji Piw - była tak wysoka? Szczególnie chcodzi mi o piwa niemieckie. Na pocżątku roku byłem w Bamberku i większość piw kosztowała w granicach 0,5-0,7 Eur czyli około 2 - 2,8 PLN - te same piwa w Aleji kosztowały od 7 do 9 PLN ? Czy wynika to z kwestii zapłacania jakiejś dużej akcyzy lub cła ? 200% marży to trochę dużo.
                              0,7 E daje nam na okrągło 2,80- pln. Do tego koszt transportu, polska akcyza i 23% vatu. Średnio na piwie mieliśmy 1-1,5- pln marży, czasami 2- pln. Z tego co się orientuję to w sklepach specjalistycznych ceny zazwyczaj są wyższe i zdecydowanie porównywanie ich z cenami w Niemczech jest brakiem elementarnej wiedzy handlowej i orientacji w temacie.

Jako ciekawostkę podam,e że w celu zgromadzenia całego asortymentu piwa pokonaliśmy 11.500 km:
                              - 2 x Belgia
                              - 3 x Niemcy
                              - 1 x Holandia
                              - 1 x Czechy.

Dodam, że nie wiem i nie chcę wiedzieć ile zjedzono kiełbasy bo nie bawimy się w takie statystyki i rankingi jak na Oktoberfest

Piwo Westvleteren i kilkadziesiąt innych były dostępne jedynie w sklepiku. Aleja była komunikowana ze 155 piwami i tak w istocie było. Reszta w związku z bardzo wysokimi cenami lub małą ilością sztuk sprzedawana była w sklepiku. Jeżeli ktoś jest rozczarowany, że nie nie skosztował Westvleteren to informuję, że jest nadal w naszej ofercie i może go u nas zamówić

Comment

• Pendragon
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jeżeli ktoś jest rozczarowany, że nie nie skosztował Westvleteren to informuję, że jest nadal w naszej ofercie i może go u nas zamówić
                                W jaki sposób? Wysyłkowo? Bo byłbym zainteresowany
                                Last edited by Pendragon; 2011-07-09, 10:21.

Comment

Przetwarzanie...
                                X