2011.05.15 - Szreniawa, I Festiwal Piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maaciej6
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.04
    • 219

W tym dniu będziemy z Przemem na komunii w Pile, ale jak się szybko uwiniemy to na końcówkę imprezy wpadniemy.
    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

Wolsztyński Browar Domowy M & P

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10785

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
      W tym dniu będziemy z Przemem na komunii w Pile, ale jak się szybko uwiniemy to na końcówkę imprezy wpadniemy.
      Pomóc w sprzątaniu
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Browar_Jezyce
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.10
        • 131

I Festiwal Piwa w Szreniawie - garść wrażeń

W podpoznańskiej Szreniawie zakończył się I Festiwal Piwa - impreza, która swoją pierwszą odsłonę powinna mieć już rok temu, ale wówczas nie doszła do skutku. W tym roku festiwal się odbył. Czy się udał? Poniekąd tak.

Pomimo średniej pogody (szczęśliwie wolnej od deszczu) dopisała frekwencja - parking przed Narodowym Muzeum Rolnictwa pękał w szwach, a do kas biletowych ustawiały się kolejki. Ludzi na festiwalu było sporo, mniej było piwa. Swoją ofertę zaprezentowały jedynie trzy browary - Koreb, Fortuna i Edi. Ten ostatni zrobił największą furorę, oferując beczkowego ciemniaka oraz jasnego lagera, którego nie było mi dane skosztować. Ale ciemniak - znakomity... Poza tym cały wachlarz piw butelkowanych, przede wszystkim aromatyzowanych - malinowe, miodowe, miętowe, czekoladowe...

Poza tym stoisko birofilskie (ubogie bardzo), stoisko poświęcone piwowarstwu domowemu (które cieszyło się dużym zainteresowaniem) no i jedzonko... dużo jedzonka

Na scenie dominowały piosenki biesiadne i parafolklorystyczne, a para prowadzących opowiadała o piwie i okołopiwnych ciekawostkach - chwilami całkiem ciekawie. Męska część duetu prowadzących ewidentnie degustowała za kulisami

To takie moje odczucia "na gorąco". Kto był, niech dodaje coś od siebie. Mnie rozczarowały dwie rzeczy. Po pierwsze mała liczba browarów, po drugie obecność handlarzy towarami takimi jak akcesoria do telefonów komórkowych.

A, bo bym zapomniał. W namiocie swoje stoisko rozłożył kultowy w kręgu poznańskich miłośników piwa sklep z Głogowskiej - zrobili interes, oj zrobili. Obok odbywał się mały przegląd fotografii piwnej, a konkretnie zdjęć nieczynnych browarów.

Generalnie impreza na plus.
        Birofile - vlog o piwie
        Birofile na Facebooku

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12699

Można wiedzieć ile mniej więcej było osób?

Comment

• delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar_Jezyce Wyświetlenie odpowiedzi
            Swoją ofertę zaprezentowały jedynie trzy browary - Koreb, Fortuna i Edi.
            No to szacun dla uczestników. Trzeba mieć spore cojones, żeby chcieć się z własnej woli zmierzyć z piwami całej trójki (ze wskazaniem na Ediego i Koreba).
            Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-05-15, 18:37.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10785

stoisko poświęcone piwowarstwu domowemu (które cieszyło się dużym zainteresowaniem) no i jedzonko... dużo jedzonka

Na scenie dominowały piosenki biesiadne i parafolklorystyczne, a para prowadzących opowiadała o piwie i okołopiwnych ciekawostkach - chwilami całkiem ciekawie. Męska część duetu prowadzących ewidentnie degustowała za kulisami

Generalnie impreza na plus.
              Na stoisku piwowarów domowych były degustacje i pokaz warzenie ze słodów .
              Co do prowadzącego to się mylisz . Jeśli chodzi o ilośc browarów to jestem pewien że z każdym rokiem będzie ich przybywać

Comment

• anteks
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10785

Krótka informacja o Festiwalu
                Degustacje, pokazy i konkursy, wszystko związane z piwem - w Muzeum Rolnictwa w podpoznańskiej Szreniawie zorganizowano Festiwal Piwa.

Comment

• wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

Na pewno imprezę w Szreniawie można zaliczyć do udanych. Domowe browary "Anteks" i "Szałpiw" zaprezentowały cały zestaw akcesoriów do domowego warzenia (kupionych i własnej konstrukcji), a także różne słody, ekstrakty i chmiele. Do tego pokaz z zacieraniem, degustacją brzeczki przedniej, oraz degustacja piwa lanego: pilsa i grodziskiego od Anteksa i belgian golden strong ale z browaru "Szałpiw". Nie to jest jednak najważniejsze. Z rozmów wynikało, że wielu młodych ludzi nie akceptuje piw koncernowych, a szuka nowych smaków - np. w piwowarstwie domowym. Stąd takie zainteresowanie i tysiące pytań o różnym stopniu trudności i odzwierciedlającym różny, niekiedy spory poziom wiedzy. To bardzo cieszy i dowodzi potrzeby robienia takich imprez.
                  Co do piwa z browaru "Edi". Nie próbowałem tego ciemnego o którym pisze Browar_Jeżyce, ale jasne którego skosztowałem, to istna apteka połączona ze szpitalem i dentystą. Po tym doświadczeniu nie miałem odwagi spróbować tego ciemnego.

Comment

• anteks
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10785

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co do piwa z browaru "Edi". Nie próbowałem tego ciemnego o którym pisze Browar_Jeżyce,
                    Ciemne obwąchiwałem i przypominało piwo świąteczne - przyprawa do pierników ?

Comment

• abernacka
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10862

(...)Swoją ofertę zaprezentowały jedynie trzy browary - Koreb, Fortuna i Edi. (...)
                      Całe szczęście, że w tym samym czasie był Szymbark, bo w przeciwnym razie bym mocno żałował wycieczki do Szreniawy.
                      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Gehern77
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.09
                        • 72

Byłem i pod względem browarów, jakie się wystawiały jestem rozczarowany.
                        Nazywać imprezę Festiwal Piwa i zaprosić..3 browary? Troszkę kpina. Nawet wliczając 2 browary domowe to dalej nazwa Festiwal średnio mi tu pasuje...
                        Jakby zliczyć stoiska z jakimiś duperelami typu koraliki, plastiki, wytwory rzemiosła ludowego to tych stoisk by było pewno więcej niż piwnych. A proporcje na imprezie o takiej nazwie powinny być chyba dokładnie odwrotne?

Ktoś tam zawalił organizacyjnie, bo nie wierzę, że browary nie były by zainteresowane pokazaniem się na takiej imprezce.

Ludzie dopisali, od samego otwarcia było ich naprawdę sporo. Tylko impreza uboga....

Comment

• anteks
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10785

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gehern77 Wyświetlenie odpowiedzi

Ktoś tam zawalił organizacyjnie, bo nie wierzę, że browary nie były by zainteresowane pokazaniem się na takiej imprezce.
                          Możesz wierzyć lub nie - nie były zainteresowane .
                          ps . A jakie chciałbyś jeszcze widzieć ?

Comment

• abernacka
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            (...)
                            ps . A jakie chciałbyś jeszcze widzieć ?
                            Czy mogę pofantazjować?
                            Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• anteks
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10785

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czy mogę pofantazjować?
                              Na to jest odpowiednia godzina

Comment

• anteks
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10785

Dodam tylko że wizyta smutnego pana z UC podczas warzenie i częstowania gości - bezcenna

Comment

Przetwarzanie...
                                X