2011.04.30 - Czechy, Varnsdorf - Kocouří kouř

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grew
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.05
    • 766

    2011.04.30 - Czechy, Varnsdorf - Kocouří kouř

    Szykuje się kolejna impreza w Varnsdorfie - w długi majowy weekend Tym razem tematyka dymu i wędzonek!

    Organizatorzy zapowiadają:
    - wędzone piwa (własne i nie tylko),
    - wędzone ryby,
    - wędzone mięsiwa,
    - wędzone sery,
    - whisky

    Szczegóły: http://www.pivovar-kocour.cz/clanek/...kour/index.htm
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12727

    #2
    Dostałem taki mail od kolegów z Varnsdorfu, więc propaguję:

    dear brewing polish friends

    we are at Kocour brewery in Varnsdorf organizing another unique beer
    festival. This time we are focusing (after top fermented beers in October
    and very strong beers in February) on smoked beers.

    The event will be held on Saturday the 30th of April from 11o'clock.
    Place, parking and electricity is free for participating breweries,
    whosalers and beer lovers offering their smoked beers.

    Therte will be also food related to smoke - smoked meat, fish, cheese and
    whisky

    See you in Kocour at the end of April

    With regards

    Honza Kocka

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Dostałeś i co? Wkleiłeś i po sprawie?

      Du ju śpik moźambik? Nicz? Niemożelne
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • podswierkiem
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.11
        • 796

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
        Dostałem taki mail od kolegów z Varnsdorfu, więc propaguję:

        dear brewing polish friends

        we are at Kocour brewery in Varnsdorf organizing another unique beer
        festival. This time we are focusing (after top fermented beers in October
        and very strong beers in February) on smoked beers.

        The event will be held on Saturday the 30th of April from 11o'clock.
        Place, parking and electricity is free for participating breweries,
        whosalers and beer lovers offering their smoked beers.

        Therte will be also food related to smoke - smoked meat, fish, cheese and
        whisky

        See you in Kocour at the end of April

        With regards

        Honza Kocka
        ...to Czech z Polakiem nie mogą już porozumieć się w swoich słowiańskich językach.
        Ostatnia zmiana dokonana przez podswierkiem; 2011-03-23, 20:14.
        "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
        Niechybnie brakuje tam nas!
        Od stania w miejscu niejeden już zginął,
        Niejeden już zginął kwiat!"

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #5
          Widzisz, ja właśnie Czechów słabo rozumiem. Słowaków jak najbardziej, ale czeska melodia mnie myli.

          Kusi, kusi. Wybrałbym się, ale mam szansę tylko przy okazji wyjazdu rodzinnego. Może uda się wyrobić to ciasto.

          Comment

          • piotry
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.08
            • 761

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
            Dostałem taki mail od kolegów z Varnsdorfu, więc propaguję:

            dear brewing polish friends

            we are at Kocour brewery in Varnsdorf organizing another unique beer
            festival. This time we are focusing (after top fermented beers in October
            and very strong beers in February) on smoked beers.

            The event will be held on Saturday the 30th of April from 11o'clock.
            Place, parking and electricity is free for participating breweries,
            whosalers and beer lovers offering their smoked beers.

            Therte will be also food related to smoke - smoked meat, fish, cheese and
            whisky

            See you in Kocour at the end of April

            With regards

            Honza Kocka
            Tumaczenie ;p :


            Drodzy polscy przyjaciele warzelni

            My tu w browarze Kocour w Varnsdorf'ie organizujemy kolejny unikatowy festiwal piwa. Tym razem (po piwach górnej fermentacji w listopadzie i bardzo mocnych w lutym) skupimy się na piwach wędzonych/dymionych (nie dymanych - przyp. tłum.).

            Impreza odbędzie się 30-tego kwietnia i zacznie się o godzinie 11.
            Miejsce (plac - przyp. tłum.), parking i elektryczność są za darmo dla uczestniczących browarów, sprzedawców i miłośników piwa którzy będą oferować swoje wędzone piwa.

            Znajdzie się także jadło wędzone - wędzone mięso, ryby, ser i whisky

            Do zobaczenia w Kocour'ze w koncu kwietnia

            Z wyrazami szacunku

            Honza Kocka

            mam nadzieję że pomogłem
            pozdrawiam
            piotry

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #7
              Impra się zbliża, a deklaracji uczestnictwa jakoś nie widać. Są zainteresowani czy wszyscy oszczędzają siły na WFDP?
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23984

                #8
                Pojechałbym, ale jak wyżej
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Ja też bym pojechała, ale jak wyżej Oszczędzam siły, kasę i wątrobę
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5618

                    #10
                    Jak wyżej by pojechali to ja bym pojechała a tak pozostaje mi się oszczędzać
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • grew
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2009.05
                      • 766

                      #11
                      To co napiszę pewnie dla wielu z Was nie będzie tajemnicą, ale obecnie browar Kocour organizuje prawie co tydzień różnego typu atrakcje kulinarne, które mają na celu przyciągnięcie klientów Szczegóły znajdziecie na ich stronie internetowej.

                      I przyznam szczerze, że mając na względzie obecność Kocoura na WFDP i bliskość obu imprez lepiej jechać np. w ten weekend, bo jest on poświęcony dziczyźnie. A 10 różnych piw z wyczepu na pewno pomoże w jej trawieniu

                      Comment

                      • VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                        Widzisz, ja właśnie Czechów słabo rozumiem. Słowaków jak najbardziej, ale czeska melodia mnie myli.

                        Kusi, kusi. Wybrałbym się, ale mam szansę tylko przy okazji wyjazdu rodzinnego. Może uda się wyrobić to ciasto.
                        Gdybyś jechał i miał miejsce to ja się piszę
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                        Comment

                        • grew
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.05
                          • 766

                          #13
                          Organizatorzy podali wstępną listę potwierdzonych wystawców

                          Kocour Varnsdorf - V3 Rauch, Rauchweizen
                          Pivovarský dům Praha - Eyjafjoll stout
                          Pivkupectví Praha - Zkouřený nuselák, Schlenkerla, Rauch dobřany, výběr lahvových bavorských i světových nakuřovaných piv
                          Pivní rozmanitost Praha- Velký rybník, výběr lahvových bavorských nakuřovaných piv
                          Pivoňka Hradec králové - Kanec Žamberk
                          Třebonický rukodělný pivovárek - 17°weizenbock, 13°světlý rauch

                          + obiecane mięsa, sery i whisky

                          Comment

                          • AndrewZG
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.08
                            • 261

                            #14
                            Trzecia większa "dedykowana" impreza zorganizowana przez Kocoura odbyła się tym razem w plenerze, czyli na dziedzińcu browaru i okolicznych łączkach.
                            Widać, że organizatorzy mają ciągle dobre pomysły - tym razem hala główna była zamknięta, a uczestnicy świętowali pod chmurką (pogoda dopisała idealnie), ew. w dużym namiocie ze stoiskami, albo w części restauracyjnej browaru.
                            Dodatkowo dla dzieci zorganizowany był plac zabaw ze zjeżdżalniami, trampoliną i konkursami.
                            Tym razem była też niesamowita ilość wszelakiego grilowanego, wędzonego i pieczonego jadła z okolicznych "niekoncernowych" zakładów mleczarskich, rzeźniczych i tym podobnych.
                            Trzeba też oddać hołd samej kuchni przybrowarnianej - jedzonko palce lizać.

                            Jeżeli chodzi o piwo to z wędzonych było do spróbowania kilkanaście beczkowych i pewnie drugie tyle butelkowych. Dodatkowo cała standardowa oferta Kocoura, łużyckie owocowe portery i pojedyncze "niewędzone"gatunki z browarów wystawiających się.
                            Gwiazdą imprezy był V3 Rauch Kocoura, który doczekał się limitowanej edycji w szklanych butelkach "szampanowych" 0,7l, oraz okolicznościowych koszulek.

                            Moim zwycięzcą został jednak Eyjafjoll stout - receptura podobno fińska, ale w czeskim wykonaniu. Piwo to nie ma aż tak mocno wędzonych akcentów jak Schlenkerla, czy Kocour, dodatkowo jak sama nazwa wskazuje idzie w kierunku stouta, którego bardzo sobie cenię.
                            Ostatecznym dopełnieniem były oczywiście IPA Samurai, Sumecek i Quarterback - nie wiem czy jest w Europie browar posiadający 3 tak zacne IPY!

                            Pozdrawiam wszystkich i do soboty

                            Comment

                            • grew
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.05
                              • 766

                              #15
                              AndrewZG - to musiałeś być Ty! Spotkaliśmy się przy barze w Kocourze, brałeś tmave leżaki i chciałeś też "objednat jidlo" - co przy ogromnym ruchu, który tam panował nie było proste

                              Wracając do imprezy: mnóstwo ludzi już od samego południa, na początku pokazy sprzętu straży pożarnych (ochotniczych i zawodowych), zabawy dla dzieci, tombola. Wieczorem koncert skupiny Semeno Pogoda dopisała, wspaniałe wyroby wędliniarskie z grilla i nie tylko. Jednak nas przede wszystkim oczarował smak Sumeczka, niewędzonego, ale wybornego ejla z uderzającym bukietem cytrusów. Była też premiera Kocourowego Rauchweizena, no i mnóstwo innych piw wędzonych, w tym także degustacje piw domowych piwowarów! Jak to ma miejsce na takich imprezach, można było zakupić szkło Kocourowe, a także innych wystawców (np. Zly Czasy z Pragi).

                              Impreza spokojnie mogłaby trwać tydzień ze względu na różnorodność jedzenia i picia. Gości z Polski było niewielu, podejrzewam, że szykują się na WFDP My także szykowaliśmy się

                              W załączeniu limitowana edycja podkładek dedykowana imprezie.
                              Attached Files
                              Ostatnia zmiana dokonana przez grew; 2011-05-03, 08:24.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X