W dniach 19 i 20 listopada, na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, odbędzie się druga edycja kursu szkoleniowego przyszłych certyfikowanych sędziów konkursów piw domowych. Liczba miejsc ograniczona do 15-tu. Szczegóły w załączniku: http://www.pspd.org.pl/uploads/aktualno … a-2011.pdf
2011.11.19-20 - II edycja kursu szkoleniowego sędziów konkursów piwa - Warszawa
Collapse
X
-
Nie, nie daruję sobie tym razem - w dupach się wam poprzewracało - Certyfikowany Sędzia Konkursów Piw Domowych. Już sama nazwa brzmi kuriozalnie.
Kiedy będziecie certyfikować samych piwowarów domowych? A może wprowadzicie pozwolenia - kto nie należy co "cechu", ten nie ma prawa nazywać swojego produktu piwem, ani wystawiać w konkursach.
I tak oto środowisko wolnych ludzi warzących sobie w domu piwko zmienia się w zbiurokratyzowaną machinę z certyfikatami, pozwoleniami, akcyzami
Na szczęście można być poza.
I żeby była jasność - nie jestem za tym, żeby w konkursach sędziowali lamerzy z łapanki. Wiadomo, że musi to być ktoś z minimalną chociaż wiedzą i doświadczeniem. Ale, jak rany, nie na podstawie jakichś certyfikatów stworzonych tylko w tym celu (jurorowania piwom domowym)
Nie mój cyrk, nie moje małpy, ale takie moje zdanie i po prostu... śmieszy mnie toDick Laurent is dead.
Comment
-
-
Z boku to tak może wyglądać. Ale zobacz ile emocji rozpalają różne dyskusje nad prawno-formalnymi aspektami np. tytułu Piwowar Domowy Roku Bractwa Piwnego czy choćby KPD w Żywcu. Wszystko zaczyna się od zera, a w tym roku będzie ponad 10 konkursów piw domowych (konkurs piw komercyjnych był tylko 1) - istnieje potrzeba stworzenia jasnych ram ich organizacji i oceny piw, tym bardziej, że i coraz liczniejsi i hojniejsi sponsorzy też tego wymagają. Rzetelna organizacja i ocena piw to nie wierzchołek góry lodowej, tylko zwykły standard. Standard dla tych, którzy chcą w konkursach brać udział. Nikt nie musi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziNie, nie daruję sobie tym razem - w dupach się wam poprzewracało - Certyfikowany Sędzia Konkursów Piw Domowych. Już sama nazwa brzmi kuriozalnie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziKiedy będziecie certyfikować samych piwowarów domowych? A może wprowadzicie pozwolenia - kto nie należy co "cechu", ten nie ma prawa nazywać swojego produktu piwem, ani wystawiać w konkursach.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziI tak oto środowisko wolnych ludzi warzących sobie w domu piwko zmienia się w zbiurokratyzowaną machinę z certyfikatami, pozwoleniami, akcyzami
Na szczęście można być poza.
Nawet "będąc poza" można czerpać korzyści z tego, co organizuje PSPD lub poszczególni jego członkowie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziI żeby była jasność - nie jestem za tym, żeby w konkursach sędziowali lamerzy z łapanki. Wiadomo, że musi to być ktoś z minimalną chociaż wiedzą i doświadczeniem. Ale, jak rany, nie na podstawie jakichś certyfikatów stworzonych tylko w tym celu (jurorowania piwom domowym)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziNie mój cyrk, nie moje małpy, ale takie moje zdanie i po prostu... śmieszy mnie to
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziNa szczęście można być poza."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Slayowi mimo wszystko chodziło chyba głównie o nazwę - kurs dla sędziów piw domowych, że to jest niepotrzebny dodatek w nazwie - jeśli ktoś potrafi oceniać piwa domowe, to tym bardziej będzie potrafił oceniać przemysłowe.
Comment
-
-
Mnie najbardziej robawiła obecność w składzie wykładowców dwóch pań z Warki - zamiast uczyć innych, może by sie zajęły koszmarkami smakowymi z własnego browarubigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziMnie najbardziej robawiła obecność w składzie wykładowców dwóch pań z Warki - zamiast uczyć innych, może by sie zajęły koszmarkami smakowymi z własnego browaru
No cóż każde piwo w różnych fazach jego powstawania ma swój bardzo precyzyjnie określony profil i zadaniem tych pań nie jest określanie tego profilu, tylko stwierdzenie czy dana próbka idealnie odpowiada profilowi czy nie. A jeżeli coś jest nie tak, to trzeba powiedzieć co.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziA może wprowadzicie pozwolenia - kto nie należy co "cechu", ten nie ma prawa nazywać swojego produktu piwem, ani wystawiać w konkursach.
hehe, będąc o 15.00 u kopyra własnie o tym mówiłem. Trza by zorganizować drugą organizację lub oddział w ramach Cechu Rzemiosł Różnych, który jeszcze istnieje.
Egzamin czeladniczy. Jak nie masz, to nie możesz startować w konkursach ani tym bardziej otwierać browaru rzemieślniczego. Tak jak to było kiedyś i było dobrze.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziSlayowi mimo wszystko chodziło chyba głównie o nazwę - kurs dla sędziów piw domowych, że to jest niepotrzebny dodatek w nazwie - jeśli ktoś potrafi oceniać piwa domowe, to tym bardziej będzie potrafił oceniać przemysłowe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziMnie najbardziej robawiła obecność w składzie wykładowców dwóch pań z Warki - zamiast uczyć innych, może by sie zajęły koszmarkami smakowymi z własnego browaru
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Egzamin czeladniczy. Jak nie masz, to nie możesz startować w konkursach ani tym bardziej otwierać browaru rzemieślniczego. Tak jak to było kiedyś i było dobrze.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak że trochę mnie zaskoczyło tak alergiczne zareagowanie na ten przymiotnik
Comment
-
-
Zgodnie z niepisaną tradycją tego forum zawiadamiam, że się nie wybieram. :P
Comment
-
Comment