2011.11.19-20 - II edycja kursu szkoleniowego sędziów konkursów piwa - Warszawa
Collapse
X
-
Dla Angoli, żeby mieli z czego się pośmiaćJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Nie wiem po co te emocje, nie rozumiem i nie będę komentował. Powiem tylko tyle, że uczestniczyłem w pierwszej edycji i naprawdę było warto. To był kurs sensoryczny na bardzo dobrym poziomie i świetnie zorganizowany, właśnie dzięki pasjonatom z PSPD i Paniom z Warki.
Wcześniej odbyłem 2 inne kursy I i II stopnia organizowane przez kogoś innego, tamte były, że tak powiem, dużo skromniejsze.Comment
-
PSPD jest organizatorem najbardziej prestiżowego konkursu piw domowych i chwała za to że ten status chce utrzymać między innymi dbając o przygotowanie bazy sędziów mających odpowiednie umiejętności. To że chętni sami są skłonni ponosić koszty takiego przygotowania świadczy tylko o jego poziomie i zaangażowaniu w sprawę uczestników.Comment
-
Bo to szkoła sensoryków a nie doceniających. Takie mam wrażenie przynajmniej, że ta przemysłowo-sensoryczna szkoła się nam w Polsce za bardzo udzieliła. Bez urazy dla PSPD.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ze swojej strony, jako uczestnik konkursów, dodam że więcej mam wątpliwości co do oceny, gdy odjęte są punkty za niezgodność za stylem, niż za wady.
Praktyka oceniania wygląda tak, że np. w przypadku smaku wychodzi się od środkowej ilości punktów. Jeśli jest 17 punktów do zdobycia, to 9 punktów dostaje piwo przeciętne, bez większych wad, ale też bez zalet. Za wady odejmujemy punkty, a za zalety dodajemy.
W przypadku koloru czy piany jest inaczej, wychodzi się od stanu idealnego. Piana/kolor idealny dostaje maks. ilość punktów, za odstępstwa odejmujemy punkty. Tak więc nie jest prawdą, że skupiamy się tylko na wadach.Comment
-
Podczas wrocławskich Warsztatów, w kuluarach, były na ten temat dyskusje. Ja zawsze będę stał na stanowisku, że co prawda umiejętność rozpoznawania wad jest postawą sensoryki to jednak aspekt zalet powinien byc zdecydowanie bardziej uwypuklony."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Ja przede wszystkim na sędziego widzę cykl dwóch, trzech dwudniowych szkoleń. W tym jeden dzień poświęcony na opisywanie pozytywnych aspektów danego piwa."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-11-21, 11:55.Comment
-
Comment