Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
Wyświetlenie odpowiedzi
2011.11.19-20 - II edycja kursu szkoleniowego sędziów konkursów piwa - Warszawa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziNie, nie daruję sobie tym razem - w dupach się wam poprzewracało - Certyfikowany Sędzia Konkursów Piw Domowych. Już sama nazwa brzmi kuriozalnie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA BJCP w jakim celu zostało stworzone?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziZgodnie z niepisaną tradycją tego forum zawiadamiam, że się nie wybieram. :Pbigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Nie wiem po co te emocje, nie rozumiem i nie będę komentował. Powiem tylko tyle, że uczestniczyłem w pierwszej edycji i naprawdę było warto. To był kurs sensoryczny na bardzo dobrym poziomie i świetnie zorganizowany, właśnie dzięki pasjonatom z PSPD i Paniom z Warki.
Wcześniej odbyłem 2 inne kursy I i II stopnia organizowane przez kogoś innego, tamte były, że tak powiem, dużo skromniejsze.
Comment
-
-
PSPD jest organizatorem najbardziej prestiżowego konkursu piw domowych i chwała za to że ten status chce utrzymać między innymi dbając o przygotowanie bazy sędziów mających odpowiednie umiejętności. To że chętni sami są skłonni ponosić koszty takiego przygotowania świadczy tylko o jego poziomie i zaangażowaniu w sprawę uczestników.
Comment
-
-
Bo to szkoła sensoryków a nie doceniających. Takie mam wrażenie przynajmniej, że ta przemysłowo-sensoryczna szkoła się nam w Polsce za bardzo udzieliła. Bez urazy dla PSPD.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziTylko dlaczego sędziów uczą jak oceniać wady a nie zalety piw?
Ze swojej strony, jako uczestnik konkursów, dodam że więcej mam wątpliwości co do oceny, gdy odjęte są punkty za niezgodność za stylem, niż za wady.
Praktyka oceniania wygląda tak, że np. w przypadku smaku wychodzi się od środkowej ilości punktów. Jeśli jest 17 punktów do zdobycia, to 9 punktów dostaje piwo przeciętne, bez większych wad, ale też bez zalet. Za wady odejmujemy punkty, a za zalety dodajemy.
W przypadku koloru czy piany jest inaczej, wychodzi się od stanu idealnego. Piana/kolor idealny dostaje maks. ilość punktów, za odstępstwa odejmujemy punkty. Tak więc nie jest prawdą, że skupiamy się tylko na wadach.
Comment
-
-
Podczas wrocławskich Warsztatów, w kuluarach, były na ten temat dyskusje. Ja zawsze będę stał na stanowisku, że co prawda umiejętność rozpoznawania wad jest postawą sensoryki to jednak aspekt zalet powinien byc zdecydowanie bardziej uwypuklony."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Ja przede wszystkim na sędziego widzę cykl dwóch, trzech dwudniowych szkoleń. W tym jeden dzień poświęcony na opisywanie pozytywnych aspektów danego piwa."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziJak czytam metryczki piw które zajęły miejsca na pudle, a w nich napisane jakie to ma wady, czym to pachnie i smakuje. Aż strach pomyśleć jak smakowały piwa które nie doszły do finału
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziJa przede wszystkim na sędziego widzę cykl dwóch, trzech dwudniowych szkoleń. W tym jeden dzień poświęcony na opisywanie pozytywnych aspektów danego piwa.Last edited by kopyr; 2011-11-21, 11:55.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziJa przede wszystkim na sędziego widzę cykl dwóch, trzech dwudniowych szkoleń. W tym jeden dzień poświęcony na opisywanie pozytywnych aspektów danego piwa.
Comment
-
Comment