Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
Wyświetlenie odpowiedzi
2011.11.19-20 - II edycja kursu szkoleniowego sędziów konkursów piwa - Warszawa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedziAle też nie ma żadnych wymagań dla kandydatów
Egzamin jest wielostopniowy:
1- każdy otrzymał do domu takie samo piwo, musi go zdegustować, opisać i wypełnić arkusz ocen.
2- na egzaminie każdy dostanie próbki dwóch różnych piw. Jedno z nich będzie miało dodaną jakąś substancję zapachową. Każdy będzie musiał ocenić oba piwa i wskazać jaka substancja została dodana.
3- egzamin pisemny z wiedzy o stylach, ocenie piw, profilach smakowo-zapachowych piw itp.
Egzamin na daltonizm smakowy:Last edited by skitof; 2011-11-22, 22:10.
Comment
-
-
To były podstawy, można powiedzieć że dla ludzi nie siedzących jak my na forum w temacie piwnym.
Było próbki zapachów, metody rozpoznawania smaków i zapachów piwa, ocena 7 gatunków piwa z wpisywaniem w arkuszach rozpoznawanych smaków i zapachów. Poza tym też wiedza teoretyczna, trochę informacji z branży i ciekawostek piwnych.
Kurs prowadził Maciej Chołdrych, więc o braku wiedzy, warsztatu i profesjonalizmu nie było mowy.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziEgzamin jest wielostopniowy:
1- każdy otrzymał do domu takie samo piwo, musi go zdegustować, opisać i wypełnić arkusz ocen.
2- na egzaminie każdy dostanie próbki dwóch różnych piw. Jedno z nich będzie miało dodaną jakąś substancję zapachową. Każdy będzie musiał ocenić oba piwa i wskazać jaka substancja została dodana.
3- egzamin pisemny z wiedzy o stylach, ocenie piw, profilach smakowo-zapachowych piw itp.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos Wyświetlenie odpowiedziTo były podstawy, można powiedzieć że dla ludzi nie siedzących jak my na forum w temacie piwnym.
Było próbki zapachów, metody rozpoznawania smaków i zapachów piwa, ocena 7 gatunków piwa z wpisywaniem w arkuszach rozpoznawanych smaków i zapachów. Poza tym też wiedza teoretyczna, trochę informacji z branży i ciekawostek piwnych.
Kurs prowadził Maciej Chołdrych, więc o braku wiedzy, warsztatu i profesjonalizmu nie było mowy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziOstatnim razem trzeba było jeszcze prawidłowo zidentyfikować związki aromatyczne, w próbkach. Było to warunkiem koniecznym zdania egzaminu. Był stres.
Maciek Chołdrych na szkoleniu podaje niskie stężenie, ale i tak wyższe, niż się podaje przy kursach (tych 18-sto miesięcznych), a z kolei Browarzyciel zapodał jak byłam dosyć sporo tego aromatu.
Pytam, bo nie wiem, czy ten test miał na celu potwierdzenie rozpoznawania związków, czy też przy okazji na próg wyczuwalności tegowoż przez kursanta.Last edited by Marusia; 2011-11-23, 09:10.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA mogłabym się dowiedzieć, w jakim stężeniu były podawane dodatki aromatyczne do piwa? Ja mam tak, że niezależnie od stężenia nie rozpoznaję nigdy jednego - skunksa
Maciek Chołdrych na szkoleniu podaje niskie stężenie, ale i tak wyższe, niż się podaje przy kursach (tych 18-sto miesięcznych), a z kolei Browarzyciel zapodał jak byłam dosyć sporo tego aromatu.
Pytam, bo nie wiem, czy ten test miał na celu potwierdzenie rozpoznawania związków, czy też przy okazji na próg wyczuwalności tegowoż przez kursanta.
Trzeba zrozumieć jedną rzecz - sędzia konkursów piw domowych nie musi mieć takiej sensorycznej czułości jak sensoryk pracujący w browarze, np. kontrolujący non stop Warkę, Heinekena i Tatrę i oceniający je pod kątem zgodności ze wzorcem (nie stylem). Piwo domowe dla takiego sensoryka, to tak jakby melomana (choć to chyba zbyt łaskawe określenie) zabrać na koncert rockowy. Jemu będzie trudno cokolwiek zrozumieć z tego piwa domowego, bo jego zmysły zostaną ogłuszone taką ilością związków i to z taką intensywnością, z jaką nie ma do czynienia w przypadku Warki. Nie zdziwię się jeśli zacznie zatykać uszy, znaczy... nos.
Powiem tak, mam o wiele większe zaufanie do sędziów wywodzących się ze środowiska piwowarskiego, niż osób z działów technologicznych wielkich browarów, które były zapraszane choćby do Żywca. Weźmy sytuację, że oceniamy zespół rockowy czy dajmy na to ska, a taka osoba mówi, że w drugiej zwrotce było zaśpiewane nieczysto. Nie wiem czy te muzyczne przykłady są na miejscu, bo mnie akurat słoń na ucho nadepnął. Choć po kilku latach małżeństwa i szkolenia przez żonę, potrafię sam z siebie stwierdzić, że ktoś fałszuje. Parę lat temu nie potrafiłem.Last edited by kopyr; 2011-11-23, 09:32.
Comment
-
-
A mógłbyś zapytać prowadzącego o podawane stężenie?
Comment
-
-
Ostatnio czytałem o wrażeniach ze szkolenia. Próbki do rozpoznania na bazie cukru, soli. kofeiny. Cytat uczestnika, kopia z FB.
"Chodzilo w nim o to, ze kazdy dostal 10 kubeczkow, w kazdym z nich woda albo czysta albo z dodatkiem cukru (slodka), albo soli (slona), albo kwasku (kwasna) albo kofeiny (gorzka). Trzeba bylo je poprawnie rozpoznac, nie wszystkie probki byly oczywiste, czasami byly naprawde bardzo rozcienczone"
Na kursie w którym brałem udział było chociaż piwo , fakt z dodatkami wszelakich specyfików ale nie soli czy cukru. Wszystkie dodatki były ściśle związane z wadami piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJa mam tak, że niezależnie od stężenia nie rozpoznaję nigdy jednego - skunksa
Comment
-
-
mark33, to był test na daltonizm smakowy. Jak ktos nie rozróżnia słodkiego od kwasnego to nie ma sensu szkolić go dalej.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziOstatnio czytałem o wrażeniach ze szkolenia. Próbki do rozpoznania na bazie cukru, soli. kofeiny. Cytat uczestnika, kopia z FB.
"Chodzilo w nim o to, ze kazdy dostal 10 kubeczkow, w kazdym z nich woda albo czysta albo z dodatkiem cukru (slodka), albo soli (slona), albo kwasku (kwasna) albo kofeiny (gorzka). Trzeba bylo je poprawnie rozpoznac, nie wszystkie probki byly oczywiste, czasami byly naprawde bardzo rozcienczone"
Na kursie w którym brałem udział było chociaż piwo , fakt z dodatkami wszelakich specyfików ale nie soli czy cukru. Wszystkie dodatki były ściśle związane z wadami piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzii nigdy nie są konfrontowani z feerią smaków i aromatów obecnych w piwach domowych czy restauracyjnych.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziOstatnio czytałem o wrażeniach ze szkolenia. Próbki do rozpoznania na bazie cukru, soli. kofeiny. Cytat uczestnika, kopia z FB.
Potem na szkoleniu sensorycznym w pierwszym dniu było ćwiczenie ok. 20 smaków i aromatów w czystej wodzie - chodzi o wbicie sobie do głowy cech danych substancji, o ich zapamiętanie w czystej postaci. W drugim dniu były ćwiczone te same substancje w piwie - to już jest trudniejsze, ale o to właśnie chodzi. Na końcu był mały test: każdy dostał dwa piwa z różnymi smakami lub aromatami - musiał wskazać z jakimi. Każdy dostał inny zestaw. To samo będzie na egzaminie, ale kursanci dostali również do domu próbki substancji zapachowych do własnych ćwiczeń pamięci sensorycznej.
Comment
-
Comment