2011.11.19-20 - II edycja kursu szkoleniowego sędziów konkursów piwa - Warszawa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Maciej Chołdrych robił w KP przegląd piw świata aby te kobitki nie popadły w rutynę i dowiedziały się czegoś o innych piwach.
    No to ja myślę, że on im nieźle zamieszał w głowach. Bo KP chodzi właśnie raczej o to, by działać rutynowo i skutecznie czyli masz trzy szklanki: w której jest Heineken, w której jest Warka, w której jest jakieś inne badziewie

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #62
      Dzięki za uświadomienie, gość tak to opisał, że mnie w błąd wprowadził , zresztą nie tylko mnie.

      Skitof to samo zaobserwowałem, niemal każda osoba ma problemy z jakimś składnikiem, przynajmniej jednym, z drugiej strony świetnie wyczuwa nawet minimalne stężenia innych substancji. Było to najcenniejsze doświadczenie ze szkolenia, poznanie swoich słabych stron i jak się to ma u innych.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #63
        Test na daltonizm smakowy też zaliczałam, nie wiem, jakie znowu Wy mieliście stężenia, ale Maciek nam zapodał takie, że w pierwszej chwili wszystkie dla mnie smakowały jak czysta woda Dopiero po dostosowaniu kubków smakowych były wyczuwalne niuanse. Dodam, że na tamtym kursie test zaliczyło pozytywnie 80% osób o ile pamiętam, bo to dawno było. Ja zaliczyłam, dodam, żeby nie było niepotrzebnych domysłów
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          A mógłbyś zapytać prowadzącego o podawane stężenie?
          Jak chcesz, to wieczorek przepiszę Ci stężenia wzorców, które dostaliśmy do domu.

          Comment

          • wsaczuk
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.09
            • 182

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja mam tak, że niezależnie od stężenia nie rozpoznaję nigdy jednego - skunksa
            postaw sobie lecha albo heinekena na słońcu na godzinkę. Jeśli go nie odróżnisz od piwa w ciemnej butelce (warka, tyskie, żywiec) to chyba nie rozpoznajesz w ogóle skunksa.

            prób wyczuwalności jest 4 ng/l.

            typowe stężenia w piwie:
            1 - 5 ng/l (piwa trzymane w ciemności)
            0.01 - 1.5 μg/l (piwa po ekspozycji na światło)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Test na daltonizm smakowy też zaliczałam, nie wiem, jakie znowu Wy mieliście stężenia,
              Tutaj było zgodnie z Polską Normą.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              ale Maciek nam zapodał takie, że w pierwszej chwili wszystkie dla mnie smakowały jak czysta woda Dopiero po dostosowaniu kubków smakowych były wyczuwalne niuanse. Dodam, że na tamtym kursie test zaliczyło pozytywnie 80% osób o ile pamiętam, bo to dawno było. Ja zaliczyłam, dodam, żeby nie było niepotrzebnych domysłów
              Ja miałem problem ze słodkim i gorzkim, słony i kwaśny od razu wyczułem. Tu też gwoli wyjaśnienia, wg pani dr z SGGW, żeby zaliczyć trzeba mieć te 50% + 1, czyli w tym wypadku 6 na 10. W pierwszej turze najsłabszy wynik był 7/10. Co ważne, ponieważ taki test jest stresem i jak napisałaś trzeba się przestawić, to można go powtórzyć. Co więcej można w międzyczasie przejść pewne krótkie szkolenie z tych właśnie roztworów. Poza tym daje to informację, nad czym trzeba popracować.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

                #67
                Żeby już zakończyć czepianie się to do dyskusji o wyjściu poza ocenianie wad piwa dodam, że w sumie wiele produktów koncernowych jest właśnie piwami bez wad tyle, że też bez ...smaku.
                Dlatego za niebezpieczne wręcz uważam podążanie drogą oceniania przede wszystkim wad bo wtedy dąży się do piwa "czystego" bez wad które będzie wygrywało konkursy.
                Czy będzie to jednak piwo najciekawsze? oczywiście w zakresie stylu.

                Koniec czepiania się. Samą ideę niesienie kaganka oświaty sensorycznej uważam za znakomitą i PSPD jako pierwsze podjęło się tego na większą skalę. Nie do końca jedynie przekonuje mnie, że związane jest to do razu z certyfikacją sędziów konkursów piwowarskich.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Koniec czepiania się. Samą ideę niesienie kaganka oświaty sensorycznej uważam za znakomitą i PSPD jako pierwsze podjęło się tego na większą skalę. Nie do końca jedynie przekonuje mnie, że związane jest to do razu z certyfikacją sędziów konkursów piwowarskich.
                  No właśnie nie jest.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                    Żeby już zakończyć czepianie się to do dyskusji o wyjściu poza ocenianie wad piwa dodam, że w sumie wiele produktów koncernowych jest właśnie piwami bez wad tyle, że też bez ...smaku.
                    To jest mit, na miarę tego, że wszystko co było prze Pilsnerem Urqellem nadawało się tylko do ścieku. Piwa koncernowe mają bardzo wiele wad, jedyne to, że rzadko kwaśnieją . Ale kwas to nie wszystko.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #70
                      a niby dlaczego piwa domowe z wadami miałyby wygrywać konkursy?

                      Brak wad nie oznacza automatycznie braku smaku. Kompletnie nic nie rozumiesz.

                      PSPD wydaje certyfikat sędziowski.

                      Piwoznawcy wydaja certyfikat ukończenia kursu, podobnie jak browarzyciel i Grodziska Akademia Piwa. Sam mam ich kilka na ścienie. Więc w czym masz nadal problem? Jak PSPD wydaje certyfikaty to źle a jak inni to dobrze?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jak chcesz, to wieczorek przepiszę Ci stężenia wzorców, które dostaliśmy do domu.
                        Chcę, będę mogła porównać z tymi, co ja miałam. Z góry dziękuję

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
                        postaw sobie lecha albo heinekena na słońcu na godzinkę. Jeśli go nie odróżnisz od piwa w ciemnej butelce (warka, tyskie, żywiec) to chyba nie rozpoznajesz w ogóle skunksa.
                        Taki trochę prajwetdżołk zastosowałam, zatem nie dziwne, że nie zrozumiałeś. Dzięki za poradę, ale ja wiem, jak stworzyć skunksa w piwie. Chodziło mi o to, że ja go nie rozpoznaję jako WADĘ, bo ja go lubię
                        Last edited by Marusia; 2011-11-23, 11:25.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2007.11
                          • 2484

                          #72
                          Co do słowa "wady": to właśnie wychodzi od sensoryków koncernowych, którzy w głowach mają bardzo precyzyjny profil piwa i jak coś nie pasuje to wada. My mamy większą świadomość, że ang. flavour to nie od razu wady tylko smaki i zapachy występujące w piwie. To czy zaliczymy ich do wad, czy do cech pożądanych, to zupełnie inna bajka.

                          A co do certyfikatu - wydawany jest po egzaminie, który nie jest obowiązkowy: jest on jedynie dla tych, którzy chcą być sędziami w konkursach. Kurs jest wartościowy sam w sobie, ale z drugiej strony jeżeli zapraszamy jakąś osobę jako sędziego to chcemy mieć pewność, że posiada odpowiednią wiedzę, przygotowanie, wrażliwość sensoryczną, świadomość stylów, sposobu wypełniania arkusza ocen nie tylko punktowego, ale również opisowego, potrafi scharakteryzować degustowane piwo itp., itd.

                          Comment

                          • telek
                            Podpułkownik Chmielowy
                            🥛🥛🥛
                            • 2011.05
                            • 554

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Maciej Chołdrych robił w KP przegląd piw świata aby te kobitki nie popadły w rutynę i dowiedziały się czegoś o innych piwach.
                            No to ja myślę, że on im nieźle zamieszał w głowach. Bo KP chodzi właśnie raczej o to, by działać rutynowo i skutecznie czyli masz trzy szklanki: w której jest Heineken, w której jest Warka, w której jest jakieś inne badziewie
                            KP = lech, tyskie, żubr, ...
                            Heineken, Warka, inne badziewie = GŻ

                            Comment

                            • telek
                              Podpułkownik Chmielowy
                              🥛🥛🥛
                              • 2011.05
                              • 554

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Taki trochę prajwetdżołk zastosowałam, zatem nie dziwne, że nie zrozumiałeś. Dzięki za poradę, ale ja wiem, jak stworzyć skunksa w piwie. Chodziło mi o to, że ja go nie rozpoznaję jako WADĘ, bo ja go lubię
                              Mam podobnie z metalicznym - trzeba będzie odstawić Brackie ;(

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X