2012.06.15-16 - Żywiec, Festiwal Birofilia 2012

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawelm
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 27

Kilka fotek z pierwszego dnia imprezy zamieściłem na swojej stronce. Zapraszam. http://pawelm-foto.pl/Birofilia2012-k-178.html

Pozdrowienia dla wszystkich!
    Żałuję, że nie mogłem uczestniczyć w obu dniach festiwalowych.

Comment

• Eszogo1970
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.03
      • 136

frekfencja

Wydaje mi się, że ludzi przybyło w sobotę na giełdę jakby mniej w porównaniu do lat poprzednich. Też tak uważacie?

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
        1. Kupowanie piw w sklepiku za żetony sprawiało trochę problemów, liczenie np. 87 żetonów było dość czasochłonne i upierdliwe. Obiło mi się o uszy, że ten system ma swoje plusy związane z podatkiem, ale może za rok warto byłoby zrobić coś w postaci kuponów żetonowych? Np. zamiast kupować 100 sztuk żetonów dostaje się jeden kupon "100 żetonów" do realizacji w sklepiku. Także inne nominały, np. 50, 20, 10 itp. Oszczędzi to pracy obsłudze.
        To ma jeszcze jeden niebagatelny plus. Nie ma problemu z wydaniem reszty, a zwykle jest z tym problem, jak wszyscy płacą stówami. Dodatkowo chodzi pewnie o kwestie nabijania każdej rzeczy na kasę fiskalną - jak widać w przypadku żetonów nie jest to wymagane.
        blog.kopyra.com

Comment

• pizmak666
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.12
          • 1904

Brak gratisów,koncertu i Euro zrobiło swoje.
          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Eszogo1970
            Wydaje mi się, że ludzi przybyło w sobotę na giełdę jakby mniej w porównaniu do lat poprzednich. Też tak uważacie?
            Konkurencja w postaci meczu Polska - Czechy, brak gwiazdy na miarę Kultu zrobiły swoje.
            blog.kopyra.com

Comment

• marian1920
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.10
              • 1333

a mnie zabrakło jakiegoś kącika dla dzieci. Zauważcie, że z roku na rok na giełdę przyjeżdża coraz więcej rodzin z dziećmi w różnym wieku. Takie siedzenie z dzieckiem przy stoliku albo chodzenie po giełdzie jest męczące dla małego bąbla. Może w przyszłym roku da się zorganizować jakieś miejsce dla naszych małych pociech?

Comment

• Eszogo1970
                • 2007.03
                • 136

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marian1920
                a mnie zabrakło jakiegoś kącika dla dzieci. Zauważcie, że z roku na rok na giełdę przyjeżdża coraz więcej rodzin z dziećmi w różnym wieku. Takie siedzenie z dzieckiem przy stoliku albo chodzenie po giełdzie jest męczące dla małego bąbla. Może w przyszłym roku da się zorganizować jakieś miejsce dla naszych małych pociech?
                Tak, w Tychach też było trochę dzieci. Może to dobry pomysł.

Comment

• Blackbeard
                  • 2011.12
                  • 209

Mam pewne zastrzeżenia do funkcjonowania Alei Piw Świata. Na festiwalu byłem po raz pierwszy, stąd też myślałem, że zakupy będzie można robić od godziny 16/30, a więc od momentu oficjalnego otwarcia festiwalu. Traf chciał, że na miejscu byłem godzinę wcześniej i ku memu zdziwieniu sklep już funkcjonował.

Rozpieszczony przez Marię i Strefę Piwa, chciałem nabyć kilka-kilkanaście nietuzinkowych piw, przy czym najbardziej interesowały mnie te z kategorii „Piwa dojrzewające w beczkach”. Dokonałem rekonesansu i okazało się, że po Firestone Walker’ach zostały już tyko cenówki. Pani z obsługi powiedziała, że były tylko dwa piwa z tego browaru. Niepocieszony spytałem o kolejne dwa piwa - Ola Dubh 12YO i 30YO, gdyż nie dostrzegłem ich na półkach. Tych piw pani nawet nie widziała, cenówek po nich też nie było. Tak oto z sześciu piw, dostępne były dla mnie tylko dwa.

Z innymi ciekawszymi, z mojego punktu widzenia piwami, nie było lepiej. Meantime’y stały na półkach, ale były dla kogoś „zarezerwowane”. 8-mki z Westvleteren też na półce nie było.

Reasumując, proponowałbym w przyszłym roku, przy tych piwach, których ilość będzie mocno ograniczona - podać ile ich konkretnie będzie. Mile widziane byłoby również określenie godziny, od której można robić zakupy. Mam nadzieję, że jakbym pojawił się równo z otwarciem sklepu, to zastałbym wszystkie piwa na półkach. Natomiast, jeżeli cały zasób danego piwa, jest rozdysponowany przed festiwalem w drodze „koleżeńskiej rezerwacji”, to nie widzę sensu wpisywania ich na listę specyfików dostępnych w Alei Piw Świata. Bardzo nie lubię podziału na równych i równiejszych.

Jeden z panów otwierających festiwal też wprowadził trochę zamieszania mówiąc na scenie: „W sklepie za moimi plecami można płacić gotówką”.

Gratulacje dla zwycięzcy KPD.
                  Mors ultima linea rerum.

Comment

• jacekwerner
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 2847

Na festiwalu byłem po raz pierwszy, stąd też myślałem, że zakupy będzie można robić od godziny 16/30, a więc od momentu oficjalnego otwarcia festiwalu.
                    Na oficjalnej stronie festiwalu podano informację, że Aleja Piw Świata będzie otwarta od 12.00
                    8-mkę z Westvleteren zakupiłem bez problemu
                    Last edited by jacekwerner; 2012-06-18, 10:39.
                    Ochotnicza Straż Piwna
                    BAZA = 7446

Comment

• Gringo
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2007.07
                      • 2160

Przecież na stronach festiwalu było jak byk napisane że sklep czynny od 12:00.

Jak tak stałem w kolejce, to doszedłem do wniosku, że w sklepie jeszcze powinna być terpentyna, dla niektórych klientów co by jaja nią sobie wysmarować przed zakupami.

Comment

• Blackbeard
                        • 2011.12
                        • 209

No masz, zrzucam to na karb, tego, że na 30h przed wyjazdem zostałem pozbawiony Internetu i nie miałem okazji dokładnie przejrzeć planu.

Natomiast nie zwykłem przed zakupami smarować genitaliów terpentyną. Cóż, różni ludzie - różne potrzeby.
                        Mors ultima linea rerum.

Comment

• becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                          Konkurencja w postaci meczu Polska - Czechy, brak gwiazdy na miarę Kultu zrobiły swoje.
                          Może też i fakt, że to już nie jest tak naprawdę giełda (jest, ale już przy okazji) tylko festiwal piwny
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

To w tamtym roku te tłumy przybyły na giełdę?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• Żywiec
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.12
                              • 1571

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                              Impreza znakomita, tylko szkoda że za krótka. Wybór piw przedni, można spokojnie przepuścić całą pensję i jeszcze będzie mało
                              Mam też krytyczne uwagi:
                              1. Kupowanie piw w sklepiku za żetony sprawiało trochę problemów, liczenie np. 87 żetonów było dość czasochłonne i upierdliwe. Obiło mi się o uszy, że ten system ma swoje plusy związane z podatkiem, ale może za rok warto byłoby zrobić coś w postaci kuponów żetonowych? Np. zamiast kupować 100 sztuk żetonów dostaje się jeden kupon "100 żetonów" do realizacji w sklepiku. Także inne nominały, np. 50, 20, 10 itp. Oszczędzi to pracy obsłudze.
                              2. Kto układa opisy gatunków piw w przewodniku po piwach festiwalowych? Nie wiem kto jest autorem mitu, jakoby stout powstał w 1666 roku ze spalonego ziarna, ale to koniecznie trzeba zmienić. Co ciekawe ta informacja pojawia się tylko w polskich tekstach, nie natrafiłem na żadną wzmiankę o niej w anglojęzycznych książkach.
                              Ja układałem i biorę to na klatę. Mam plan popracować zimą nad tekstem na przyszły rok i wtedy na pewno wykorzystam wszystkie konstruktywne uwagi.

Comment

• Eszogo1970
                                • 2007.03
                                • 136

To proponuję Grzegorz, aby katalog ze zdjęciami piw był dostępny w necie trochę wcześniej, jestem wzrokowcem i jakoś łatwiej było by mi zorganizować sobie listę piw do nabycia. Pozdrawiam.

Comment

Przetwarzanie...