2012.05.11-13 - III (Wrocławski) Festiwal Dobrego Piwa - pogaduchy
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-04-16, 11:16.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Nie wierzcie plotkomszczegóły niebawem ...
Comment
-
Gdyby ktoś w czasie festiwalu chciał nocować jednak 50 m od rynku, a nie od FDP to tu ma 2 noce dla pary za 159 zł:
Ostatnia zmiana dokonana przez danhaj; 2012-04-16, 12:29.Comment
-
Oprócz AleBrowaru na listę wskoczyły dwa browary restauracyjne, z czego jeden całkiem świeżutki, ledwie napoczętyDo tego kilka smacznych Corneliusów
Comment
-
-
Pinta
Pinta na swojej stronie pisze:
Nie próżnujemy ! W kwietniu ekipa PINTY nawarzyła 3 zupełnie nowe piwa. W tankach fermentacyjnych trzymamy ciemnego lagera 13,1°Blg, czerwone ale 11,5°Blg oraz coś zupełnie specjalnego - białe piwo o gęstości 16,5°Blg. To ostatnie warzyliśmy 11 kwietnia 2012 roku - zaraz po Świętach. Na zdjęciu - część surowców w oczekiwaniu na kąpiel w kotle warzelnym Smile.
Premiera nowych piw planowana jest w weekend 12-13 maja - m.in. podczas Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu.
Ty wymieniasz tylko stare piwa jako lane. Czy to znaczy, że chciałeś podgrzewać atmosferę z czasem, czy może "premiera" oznacza ładny baner i piwo w butelkach?"... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"Comment
-
Informacja o piwach lanych jest cały czas aktualizowana, w tym samym temacie, z którego pobrałeś cytat widnieje moje zapytanie, czy to oficjalne zgłoszenie na FDP. Czekam na nazwy tych piw i się wtedy pojawią na liście.
Edit: no dobra, cytujesz nie z posta na b.biz - w każdym razie moja odpowiedź i tak jest aktualnaOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-04-18, 18:58.Comment
-
Ponieważ w sekcji dojazd brak informacji (c.d.n.), zatem wyżyję się i podam co i jak, a potem ART możesz to przenieść w tamto miejsce (i ew. wyedytować) a moje posty usunąć.
W przeciwieństwie do zeszłego roku (remont na ul. Legnickiej) dojazd jest dużo prostszy.
Do Leśnicy dojechać można tramwajami numer 10 i 20. Jedyny kłopot dla dojeżdżających z daleka jest taki, że żadnego z nich nie zobaczymy pod Dworcami PKP/PKS. Zatem proponuję wybrać tam tramwaj 31+ lub 32+ i podjechać nimi do ul. Legnickiej, gdzie mamy aż 7 przystanków do wyboru na przesiadkę w 10 lub 20 - od pl. Jana Pawła II do Kwiskiej.
Z okolic dworca (ul. Dworcowa, na północ od remontowanego dworca kolejowego) można na Leśnicę dojechać także bezpośrednią linią autobusową 409, ale poza godzinami wieczornymi podróż trwa długo, a autobusy są przepełnione. Takie rozwiązanie mogę jednak polecić na wieczorny powrót.
Gdyby ktoś się zasiedział poza godziny Festiwalu, to z Leśnicy wydostać się może nocnym autobusem 253. Można nim dojechać w okolice Rynku oraz na dworzec.
Rozkłady jazdy wrocławskiej komunikacji znajdziemy tutaj.
Schemat linii tramwajowych.
Ceny biletów
Polecam także serwis jakdojadę.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-04-18, 19:58.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Można też oczywiście podjechać koleją. Połączeń za dużo nie ma, ale za to jest to najszybsze rozwiązanie (ok. 16-17 minut).
Pociągi z wrocławskiego dworca odjeżdżają o godzinach 9orócz tych porannych i nocnych):
8:09[pr], 10:04[kd, 12:35[kd], 13:09[re], 13:35[pr], 14:05[kd], 14:35[pr], 15:06[pr*], 15:35[pr], 16:05[kd], 16:35[pr], 17:35[pr*], 18:09[re], 18:35[kd], 19:35[kd], 20:35[kd]
Z Leśnicy do Wrocławia Głównego (od popołudnia):
13:55 [pr], 15:55[pr], 16:42[re], 17:33[pr], 17:57[kd], 18:54[kd], 19:46[kd], 20:17[pr+], 20:34[re], 21:58[pr]
[pr] - Przewozy Regionalne
[kd] - Koleje Dolnośląskie
[re] - RegioEkspress Wrocław-Drezno-Wrocław (Przewozy Regionalne / taryfa IR)
[*] - kurs tylko w piątek
[+] - kurs tylko w niedzielęOstatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-04-18, 20:18.
-
Uzupełniając post Pendiego - dla przyjeżdżających z daleka nadal najepszą opcją jest kolej - czas podróży poniżej 20min. Oczywiście pod warunkiem szybkiej przesiadki, ale pociągów trochę jest, więc o to łatwo.
Dodatkowo ci, których pociągi zatrzymują się na stacji Wrocław Mikołajów (wszystko, co z i do Poznania, część TLK z Warszawy) mogą właśnie tam wysiaść i wskoczyć w tramwaj 10 lub 20 na Legnickiej.
<edit>
Za długo się produkowałem i mnie ubiegł.Ostatnia zmiana dokonana przez slavoy; 2012-04-18, 20:31.Dick Laurent is dead.Comment
-
Uzupełniając post slavoya i pendiego
jadący pociągiem nadodrzanką od strony Zielonej Góry mogą wysiąść na nowej stacji Wrocław Stadion (tylko "osobówki"), skąd jest bezpośrednia przesiadka na tramwaj linii 10 i 20.Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2012-04-18, 20:40.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Od tej strony to można wysiąść już w Praczach i dalej autobusami 103, 123 i 403, no ale dla jasności przekazu możemy to pominąć.