2006.02.18 - XI Krakowska Giełda Birofiliów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cielak
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 2890

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
    ...A najbardziej zadowolonym człowiekiem na giełdzie był Cielak
    Ponad 40 nowych pinów i mnóstwo piwa !!
    To lubię!!

P.S. Mały kac pojawił się wieczorem.

Dziękuję wszystkim za miłe towarzystwo, piwo, piwne rozmowy...itp, itd. Do zobaczenia na następnej giełdzie!!
    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

[QUOTE=cielak]
      P.S. Mały kac pojawił się wieczorem.
      Zkacowany to Ty byłeś już o 9 rano

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• cielak
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 2890

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        ...Zkacowany to Ty byłeś już o 9 rano
        O 9:00 rano to ja już o kacu zapomniałem!!
        zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• gisou
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.05
          • 230

To i ja się dołącze do podziękowań dla organizatorów za miła i ciekawą giełdę. Wasze zdrowie
          Last edited by gisou; 2006-02-20, 08:44.

Comment

• pawelek59
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.04
            • 195

Giełda bardzo udana, przede wszystkim dzieki Shangbaumowi (gdyby oceniać polski rynek piwny na podstawie piw które wypiłem, browar wielkobronowicki byłby jednym z najpopularniejszych polskich browarów, daleko, daleko przed Żywcem) od którego otrzymałem czerwonego pilsa i piwo z browaru brzeskiego(Białoruś). Dziękuję również koledze pIvo, ktrego udało mi się skłonić do odstapienia kilku egzemplarzy.

Comment

• Shlangbaum
              • 2005.03
              • 5828

Dziennik Polski 20 II 2006 - o Giełdzie Krakowskiej

List wrócił po 6 latach
              Trzy tysiące kapsli.

W Domu Kultury "Krakus" przy ul. Reymonta 15 odbyła się jedensta Krakowska Giełda Birofilów. Przybyli na nią kolekcjonerzy piwnych pamiątek, domowi wytwórcy piwa, przedstawiciele profesjonmalnych browarów oraz propagatorzy kultury picia piwa.

W sumie przez "Krakusa" przewinęło się blisko 200 osób. Czymże jednak byłaby giełda piwna bez piwa? Dzięki udziałowi jednego z małopolskich browarów uczestnicy mogli do woli delektować się jasnym z pianką. Zbieracze eksponowali swoje kolekcje bajecznie kolorowych wtykiet, kapsli, podstawek pod kufle, szklanek, otwieraczy, plakatów i szyldów reklamowych.

Przy jednym ze stolików bogaty zbiór etykiet piwnych prezentował Waldemar Weszka z Krakowa. Nalepki gromadzi od 1981 r. Był na organizowanej co dwa lata największej giełdzie birofilskiej w Luksemburgu, na którą przybywają wszyscy liczący się kolekcjonerzy z Europy i USA - W latach 80. korespondowałem z pewnym filatelistą z Peru, który w zamian za znaczki polskie i innych krajów demokracji ludowej przysyłał mi etykiety z piw Amerytki Południowej - opowiada pan Waldemar. - Wtedy tez wysłałem list do innego kolekcjonera w Chile, z którym to państwem ze względu na reżim Pinocheta Polska nie utrzymywała żadnych stosunków. List wrócił do mnie z poczty po 6 latach w 1990 r., Kiedy w Polsce nie było już komunizmu - śmieje się Weszka. Z kolei kolekcjonerzy z Zambii w Afryce pytali go listownie, czy byłaby możliwość załatwienia wizy do Polski... W kolekcji pana Waldemara licznie reprezentowane są polskie nalepki z lat 80. - skromne, siermiężne, niektóre z charakterystycznymi stęplami: "Etykieta zastępcza". Są też współczesne, barwne i wspaniałe wydrukowane etykiety piwne z całego świata - Gwatemali, Ekwadoru, Estonii Rosji, Kolumbii.

Sobotnią giełdę birofilską zorganizował Tomasz Syga we współpracy z Krakowskim Kręgiem Bractwa Piwnego - Towarzystwem Promocji Kultury Piwa. Kolejne piwne spotkanie w Krakowie za rok o tej porze.

Piętnastoletni Daniel Beresiński z Nowego Sącza od dwóch lat zbiera kapsle z całego świata - krajów europejskich, Ameryki, a także Chin (tych ma ponad sto), wyspy St. Vincent czy Libanu. Eksponaty kupuje w internecie, wymienia z innymi zbieraczami na giełdach i za pośrednictwem internetowego forum kolekcjonerskiego. - Swój pierwszy kapsel znalazłem dwa lata temu w drodze do szkoły. Był to czerwony kapsel Coca-Coli - mówi Daniel, który jest stałym bywalcem krajowych giełd kolekcjonerskich.
              Teks i foto PS [Paweł Stachnik - przypis Shlangbauma]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

kilka wyjaśnień:
                Stary Kraków nie był sponsorem, więc gadżety nie były gratisowe, a komercyjne. zamiast jednej giełdowej podstawki były trzy, zamiast 2 szklanek 5, a dlaczego odsyłam do SK. ceny gadżetów były zbyt wysokie co zniechęcało do nabycia tychże.
                Rysunek, o którym wspomina Cyrkonia znajduje się w księdze spotkań sekcji krakowskiej browar.biz i są do wglądu wpisy zebrane na giełdzie i spotkaniu pogiełdowym.
                kolego BEERBOYS1998 ja też w ten sposób zbieram etykiety i czasem uda się masumiemu znaleźć u mnie coś czego on nie ma. to jest powód do zadowolenia

Comment

• iron
                  • 2002.08
                  • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                  Masumi - duże podziękowania za naprawdę super giełdę. Impreza bardzo udana.
                  Organizacja wręcz profesjonalna - duży pokłon.
                  Nic dodać, nic ująć, Masumi - Twoje

Abernacka - były ręczniki barmańskie, ale jak żeśmy z Asią zaczęli deliberować, czy aby nie za wcześnie na trelefon do Ciebie, wystawiający je Pan z uśmiechem oznajmił nam, że Abernacka już takie ma
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• abernacka
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                    (...)Abernacka - były ręczniki barmańskie, ale jak żeśmy z Asią zaczęli deliberować, czy aby nie za wcześnie na trelefon do Ciebie, wystawiający je Pan z uśmiechem oznajmił nam, że Abernacka już takie ma

Na ta kwestię nigdy nie jest za późno czy za wcześnie
                    Z jednej strony smutne było, że nie było żadnych ciekawych egzemplarzy na giełdzie aczkolwiek cieszy mnie fakt, że środowisku kolekcjonerskim utkwiło w pamięci, co to są ręczniki barmańskie i kto je zbiera!
                    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• zythum
                      • 2001.08
                      • 8305

Mnie naprawdę inetresuje dlaczego jako jedyny chyba nie dostałem zniżek na PKP? Jak nie chcieliście żebym przyjeżdżał to wystarczyło powiedzieć
                      To inaczej miało być, przyjaciele,
                      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                      Królowie banków, fabryk, hut
                      Tym mocni są, że każdy kradnie
                      Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

miałeś po prostu pecha, mnie tak wcięło zaproszenie na tyską giełdę, ale mimo to przyjechałem i gadżety odebrałem. to nie wina masumiego, a najpewniej NASZEJ KOCHANEJ POCZTY POLSKIEJ.

Comment

• zythum
                          • 2001.08
                          • 8305

Oj trochę żartowałem bo wszyscy tak chwalą i chwalą, że aż za dobrze było
                          Trochę moja wina bo mogłem w okolicach czwratku napisać jeszcze do Masumiego. NIestety akurat teraz mam ogromne wydatki i bez zniżki nie dało rady.

Comment

• ergie
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
                            Oj trochę żartowałem bo wszyscy tak chwalą i chwalą, że aż za dobrze było
                            Trochę moja wina bo mogłem w okolicach czwratku napisać jeszcze do Masumiego. NIestety akurat teraz mam ogromne wydatki i bez zniżki nie dało rady.

Trza było wcześniej powiedzieć to by się obeszło giełdę z kapeluszem i byś miał na bilet powrotny
                            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                            ------------------------------------------------------------------
                            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• zythum
                              • 2001.08
                              • 8305

Myślałem trochę o żebraniu na krakowskim Rynku ale pewnei już wszystko zajęte i jeszcze bym dostał fangę w nos

Comment

• MarcinKa
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2005.02
                                • 2736

Podziękowania dla masumiego i wszystkich, którzy go wspierali w organizacji giełdy. Był to mój debiut giełdowy, a ponieważ zasadniczo zbieram z tego co wypiję (szklaneczce Starego Krakowa jednak się nie oparłem) sama giełda była dla mnie raczej wydarzeniem towarzyskim no i liczyłem na zdobycie czegoś ciekawego do picia. Ale jak się przychodzi o 11.15 to . W tej materii wielkie dzięki dla e-prezesa, że nie wróciłem dokładnie z tym z czym pojechałem.
                                Podsumowując, bardzo fajna impreza, do wielokrotnego powtórzenia
                                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

Przetwarzanie...
                                X