2012.09.21 - Szczecińskie Warsztaty Piwowarskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bimbelt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.12
    • 197

    2012.09.21 - Szczecińskie Warsztaty Piwowarskie

    Zapraszamy na rozpoczęcie nowego sezonu Szczecińskich Warsztatów Piwowarskich. Na pierwszy ogień pójdzie piwo w stylu całkiem nietypowym - Pumpkin Ale. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych. Wstęp (jak zawsze) wolny!

    piątek, 21 września 2012
    start g. 17:00

    Pub Pivaria
    ul. Lelewela 8a, Szczecin

    Wydarzenie na Facebooku

    Sponsorem wydarzenia jest Centrum Piwowarstwa
    Piwolog radzi...
    Piwo Domowe na Facebooku
    Szczeciński Konkurs Piw Domowych
  • bimbelt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.12
    • 197

    #2
    Pumpkin Ale - receptura na piątkowe warsztaty:

    Zacieranie:

    5 kg słodu Pale Ale
    0,5 kg słodu Abbey
    1,0 kg ciemnego słodu pszenicznego
    2-3 kg upieczonej dyni

    Chmielenie/przyprawianie:

    25 g Centennial (7,5%) - 60 m
    15 g Centennial (7,5%) - 15 m
    25 g świeżego imbiru - 10 m
    10 g Centennial (7,5%) - 5 m
    1,5 łyżeczki goździków - 5 m
    1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - 5 m
    3 łyżeczki cynamonu - 5 m
    3 łyżeczki ziela angielskiego - 5 m
    Piwolog radzi...
    Piwo Domowe na Facebooku
    Szczeciński Konkurs Piw Domowych

    Comment

    • volker
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.10
      • 634

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimbelt Wyświetlenie odpowiedzi
      Pumpkin Ale - receptura na piątkowe warsztaty:

      1,5 łyżeczki goździków - 5 m
      Oj, za dużo, za dużo! Goździki będą dominowały smak! Na bazie własnych (złych) doświadczeń polecam tylko pół łyżecki na 20 litrów!

      Volker
      Volker

      Brunnenbräu Hausbrauerei

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volker Wyświetlenie odpowiedzi
        Oj, za dużo, za dużo! Goździki będą dominowały smak! Na bazie własnych (złych) doświadczeń polecam tylko pół łyżecki na 20 litrów!

        Volker
        W pełni potwierdzam - cynamon, imbir i gałkę też mocno należy zredukować - pod taką dawką przypraw nie będzie czuć piwa. Co do ziela angielskiego - nigdy nie używałam, ale to też silny aromat. Szkoda piwa.
        Last edited by Marusia; 2012-09-18, 18:16.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • bimbelt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.12
          • 197

          #5
          Dzięki za sugestie. Postaramy się do nich jakoś zastosować. Receptura powstała na bazie przepisów amerykańskich, a u nich wiadomo - czym więcej, tym lepiej
          Piwolog radzi...
          Piwo Domowe na Facebooku
          Szczeciński Konkurs Piw Domowych

          Comment

          • bimbelt
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.12
            • 197

            #6
            To już dzisiaj od 17:00. Nie przegapcie!
            Piwolog radzi...
            Piwo Domowe na Facebooku
            Szczeciński Konkurs Piw Domowych

            Comment

            Przetwarzanie...
            X