2013.05.10-12 - X Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - wykłady

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    2013.05.10-12 - X Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - wykłady

    W tym roku rozrywka intelektualna dla piwowarów bardziej zaawansowanych będzie dotyczyła enzymów i alfakwasów. Będą to oczywiście 2 osobne wykłady.
    Enzymy koniecznie - co do alfakwasów jeszcze się waham - jeśli macie jakieś inne propozycje dotyczące zagadnień prezentowanych na zajęciach - proszę, wpisujcie tutaj
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

    #2
    Nie wiem czy to jest temat zaawansowany, ale interesujący jest (dla mnie) temat fermentacji do wysokich voltaży. Mam na myśli powyżej 12 %. W sensie jakie drożdże, jakie warunki przygotowania startera i problemy z nagazowaniem naturalnym.
    Last edited by e-prezes; 2013-03-11, 15:22.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      No, to jest raczej zgłoszenie do zeszłorocznego wykładu drożdżowego

      Ale może temat "Warunki bezbłędnej fermentacji" byłby dobry - podobać mnie się.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • brloin
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.10
        • 534

        #4
        Może wyskoczę przed szereg, ale wolę tak niż przegapic bym miał: zapisy na wykłady będą jak już zdecydujesz się na tematy?

        A co do samych tematów, to mnie z kolei interesuje celowa fermentacja do niskich woltaży (zacieranie i filtracja na słabe odfermentowanie, przerywanie fermentacji standardowej brzeczki), jej konskewencje (co można uzyskac i kosztem czego), jakie są ewentualne zagrożenia i co dalej na etapie nagazowywania piwa.

        Reasumując zatem i syntetyzując, proponuję wykład pt.: "Warunki świadomej fermentacji"
        brloin; od Szczecina do Wrocławia

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Zapisy otworzę, jak mi panowie wykładowcy podeślą plan zajęć

          Wykładowców będziemy mieć tych, co w zeszłym roku - Zbyszek zajmie się, a raczej nas, enzymami, Marcin - fermentacją.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Rozpoczynam zapisy! W tym roku za pomocą formularza na stronie internetowej Warsztatów, żeby nie było zamieszania, że się jedni zapisali na piwoorgu, drudzy na browarbizie, a inni i tu i tu


            UWAAAGAA!!!


            Potrzebni są 3 piwowarzy, najlepiej z dowolnym wykształceniem wyższym technicznym, do pomocy przy przygotowaniu eksperymentu do pierwszego wykładu. Ochotnicy będą musieli się pojawić pół godziny wcześniej. W nagrodę za poświęcenie otrzymają talon na posiłek i pewnie coś jeszcze w ramach niespodzianki. Zgłoszenia w temacie lub do mnie na PW.

            Czy enzymy naprawdę istnieją? – prowadzący: dr Zbigniew Jarząbek


            11 maja 2013, godz. 9.30-11.00


            1. Przygotowanie eksperymentu-pokazu ilustrującego działanie enzymów (eksperyment przeprowadzany w tle w trakcie wykładu)
            2. Podstawy biochemii (cukry, białka, tłuszcze, kwasy nukleinowe, wiązania chemiczne, stereochemia)
            3. Podstawy enzymologii (trochę historii, co to jest enzym, budowa, działanie, regulacja aktywności)
            4. Skąd się biorą enzymy w procesie zacierania (co zawiera ziarniak i jak przebiega słodowanie)
            5. Praktyczna enzymologia na przykładzie procesu zacierania (działanie alfa i beta amylazy)
            6. Dodatki enzymatyczne w browarnictwie (enzymy egzogenne)
            7. Omówienie wyników eksperymentu-pokazu ilustrującego działanie enzymów


            Sekrety udanej fermentacji - prowadzący: Marcin Chmielarz (Mason)


            11 maja 2013, godz. 11.30-13.00

            1. Podstawy fermentacji
            2. Chemia procesu
            3. Biologia drożdży piwowarskich
            4. Czynniki abiotyczne wpływające na przebieg fermentacji
            5. Przygotowanie drożdży
            6. Warunki udanej fermentacji
            7. Dynamika fermentacji
            8. Fermentacja mocnych piw
            9. Stres w czasie fermentacji
            10. Flokulacja
            11. Zakażenia
            12. Wady wynikające z błędów
            13. Refermentacja


            Koszt 1 wykładu: 30,75zł z VAT
            Koszt 2 wykładów 49,20 zł z VAT
            Last edited by Marusia; 2013-03-25, 16:49.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Cyneq
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.12
              • 181

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Potrzebni są 3 piwowarzy, najlepiej z dowolnym wykształceniem wyższym technicznym, do pomocy przy przygotowaniu eksperymentu do pierwszego wykładu.
              Będzie tak jak w wojsku? Potrzebni 3 żołnierze z wykształceniem muzycznym, trzeba wnieść majorowi pianino.

              A tak poważnie - zgłaszam sie, chociaż nie wiem czy wykształcenie mam odpowiednie, nie napisałaś o co cho

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Dostałam takie zlecenie:
                "trzech łebskich piwowarów (najlepiej z wyższym wykształceniem technicznym- obojętnie jakim)", zatem sama jestem ciekawa, o co cho

                Jeszcze jedna sprawa: ilość miejsc ograniczona do 30 osób na każdym wykładzie. Zatem po otrzymaniu zgłoszenia wysyłam dane do przelewu, po otrzymaniu przelewu odhaczam miejsce i po odhaczeniu 30 miejsc zamykam zapisy na sobotę i otwieram listę rezerwową na niedzielę.

                Podpowiem, że 8 miejsc już wstępnie jest zajęte
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Właśnie dowiedziałam się od księgowej, że w naszym ukochanym kraju szkolenia obecnie też są obarczone podatkiem VAT 23%. W związku z tym niestety muszę podwyższyć cenę za szkolenia o VAT - wszystkim, którzy się zgłosili wyślę skorygowane wyliczenia:

                  Cena z VAT:
                  1 wykład: 30,75 zł
                  2 wykłady: 49,20 zł


                  Niniejszym edytuję pierwszy post i poprawiam.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • macas
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2008.02
                    • 680

                    #10
                    ja poproszę na oba mnie wpisać na sobotę, mam zaległości zeszłoroczne

                    pozdrawiam M.
                    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                    Beniamin Franklin

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Maciek, w sprawie zapisów patrz post #6
                      Last edited by Marusia; 2013-03-25, 17:36.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Zostało tylko kilka miejsc na wykładach.


                        I teraz uwaga - haczyk

                        Proszę o dokonywanie wpłat na podane w mailu konto do 5 kwietnia 2013.

                        Po upłynięciu tej daty zwalniam miejsce dla osób z listy rezerwowej.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #13
                          Są jakieś maile potwierdzające zapisy? Nic nie dostałem... Czy mam już zacząć panikować, że się nie załapię na wykłady? W sumie na jeden wykład, na swój chyba nie muszę się zapisywać
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            No nie dostałam Mason zgłoszenia od Ciebie. Wszystkim wysłałam odpowiedzi zwrotne z numerem konta do wpłaty - jeśli jest jeszcze ktoś, kto nie dostał - to proszę o info i wysłanie formularza ponownie.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              To była szybka piłka - mamy już komplet na oba wykłady.
                              Formularz zgłoszeniowy jest cały czas dostępny - zapraszamy na listę rezerwową, bo wiadomo, jak jest - póki kasa nie wpłynęła na konto - miejsce jest zajęte tak jakby, ekhm, jedną częścią dolnej części pleców

                              Po 5 kwietnia będę do "rezerwowiczów" wysyłać maile z informacją, czy mają krzesełko, czy nie
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X