Regulamin IV Śląskiego Konkursu Piw Domowych
1. Organizatorem IV Śląskiego Konkursu Piw Domowych jest Śląski Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych reprezentowany przez Adama Wróbla. Konkurs odbędzie się 09-06-2013 roku w Minibrowarze REDEN w Chorzowie ul. Sobieskiego 17 w godzinach 12.oo do 16.oo.
2. Przewodniczącym jury jest Piotr Piekarski, który odpowiedzialny jest za skompletowanie składu jury. Konkurs odbędzie się zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD, a wyniki zostaną uwzględnione w klasyfikacji Puchar PSPD.
3. Konkurs przeprowadzony będzie w dwóch kategoriach:
- Schwarzbier kategoria 4C Schwarzbier wg BJCP
- Bock kategoria 5B Traditional Bock wg BJCP
4. Jeden piwowar może wystawić jedno piwo w danej kategorii. W konkursie mogą uczestniczyć tylko osoby pełnoletnie.
5. Opłata konkursowa wynosi:
- dla członków PSPD 10 zł od piwa
- dla piwowarów niezrzeszonych w PSPD 12 zł od piwa.
6. Opłatę należy wpłacić do 31-05-2013 roku na konto
PSPD
ul. Dojazdowa 2
43-400 Cieszyn
nr konta 55 1540 1131 2113 6200 5272 0001
Na przelewie podać Imię Nazwisko, nick, oraz dopisek IV ŚKPD
7. Piwowar zobowiązany jest wypełnić formularz rejestracyjny po jednym dla każdej wystawianej kategorii. Butelki można oznaczyć karteczką na gumce bez trwałych etykiet. Dopuszczalne jest oznaczenie na kapslu. Piwo dostarczyć w okresie od dnia 13-05-2013 do dnia 04-06-2013 w ilości 3 butelki 0,5 litra lub 5 butelek 0,33 litra na adres:
Centrum Warzenia Piw Domowych
ul. 3 Maja 29
41-500 Chorzów
IV ŚKPD
8. Ocena piw będzie anonimowa, a każde piwo przed konkursem zostanie zakodowane. Jeżeli zgłoszonych piw będzie więcej niż 12-15 zostanie przeprowadzona runda kwalifikacyjna.
9. Po zakończeniu konkursu podane zostaną wyniki wraz z punktacją. Przewiduje się również przesłanie metryczek na adres mailowy podany w zgłoszeniu.
10. Organizator zastrzega sobie prawo do podania imion i nazwisk piwowarów całej rundy finałowej.
11. Za zajęcie trzech pierwszych miejsc przewidziano dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
12. Autorzy zwycięskich piw na prośbę organizatora zobowiązują się do upublicznienia receptur.
13. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu w przypadku zmiany istotnych i nieprzewidzianych okoliczności.
1. Organizatorem IV Śląskiego Konkursu Piw Domowych jest Śląski Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych reprezentowany przez Adama Wróbla. Konkurs odbędzie się 09-06-2013 roku w Minibrowarze REDEN w Chorzowie ul. Sobieskiego 17 w godzinach 12.oo do 16.oo.
2. Przewodniczącym jury jest Piotr Piekarski, który odpowiedzialny jest za skompletowanie składu jury. Konkurs odbędzie się zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD, a wyniki zostaną uwzględnione w klasyfikacji Puchar PSPD.
3. Konkurs przeprowadzony będzie w dwóch kategoriach:
- Schwarzbier kategoria 4C Schwarzbier wg BJCP
- Bock kategoria 5B Traditional Bock wg BJCP
4. Jeden piwowar może wystawić jedno piwo w danej kategorii. W konkursie mogą uczestniczyć tylko osoby pełnoletnie.
5. Opłata konkursowa wynosi:
- dla członków PSPD 10 zł od piwa
- dla piwowarów niezrzeszonych w PSPD 12 zł od piwa.
6. Opłatę należy wpłacić do 31-05-2013 roku na konto
PSPD
ul. Dojazdowa 2
43-400 Cieszyn
nr konta 55 1540 1131 2113 6200 5272 0001
Na przelewie podać Imię Nazwisko, nick, oraz dopisek IV ŚKPD
7. Piwowar zobowiązany jest wypełnić formularz rejestracyjny po jednym dla każdej wystawianej kategorii. Butelki można oznaczyć karteczką na gumce bez trwałych etykiet. Dopuszczalne jest oznaczenie na kapslu. Piwo dostarczyć w okresie od dnia 13-05-2013 do dnia 04-06-2013 w ilości 3 butelki 0,5 litra lub 5 butelek 0,33 litra na adres:
Centrum Warzenia Piw Domowych
ul. 3 Maja 29
41-500 Chorzów
IV ŚKPD
8. Ocena piw będzie anonimowa, a każde piwo przed konkursem zostanie zakodowane. Jeżeli zgłoszonych piw będzie więcej niż 12-15 zostanie przeprowadzona runda kwalifikacyjna.
9. Po zakończeniu konkursu podane zostaną wyniki wraz z punktacją. Przewiduje się również przesłanie metryczek na adres mailowy podany w zgłoszeniu.
10. Organizator zastrzega sobie prawo do podania imion i nazwisk piwowarów całej rundy finałowej.
11. Za zajęcie trzech pierwszych miejsc przewidziano dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
12. Autorzy zwycięskich piw na prośbę organizatora zobowiązują się do upublicznienia receptur.
13. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu w przypadku zmiany istotnych i nieprzewidzianych okoliczności.
Comment