2014.06.20-21 - Żywiec, XII Konkurs Piw Domowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    2014.06.20-21 - Żywiec, XII Konkurs Piw Domowych

    Na początek kategorie. Regulamin ukaże się dopiero za kilka miesięcy. Ale pewnie będzie podobny do tych z lat poprzednich.

    Jeszcze dobrze w pamięci mamy wyniki tegorocznego konkursu piw domowych w Żywcu, jeszcze warzenie Grand Championa się nie rozpoczęło, a tu puka do naszych drzwi nowy piwowarski rok. Tradycyjnie na rozpoczęcie sezonu warzenia piwa w domu prezentujemy kategorie na kolejny konkurs żywiecki. Mimo, że odbędzie się on dopiero za 8 miesięcy już dziś warto rozpocząć przygotowania do startu w tych zawodach. W 2014 roku proponujemy 10 kategorii jak zwykle zróżnicowanych pod względem pochodzenia stylów, użytych surowców, gęstości brzeczki nastawnej, barwy i popularności.

    Po sześciu latach wracamy do najbardziej łączonego z Polską stylu piwa Grodziskie. Efekty pracy naszej komisji Grodziskie Redivivus znajdują rezonans na całym świcie, coraz więcej browarów warzy piwa w tym stylu, słodownie przygotowują specjalne słody, w końcu udało się nam przekonać Beer Judge Certification Program (BJCP) do włączenia tego stylu do swojej klasyfikacji. W przyszłym roku również piwowarzy domowi będą mogli zmierzyć się z nim na konkursie żywieckim.

    Piwa pszeniczne oprócz Grodziskiego reprezentowane są przez mało znany, lecz ostatnio coraz popularniejszy styl American Wheat, którego cechuje nieco inne niż europejskie wykorzystanie pszenicy jako głównego składnika. Z kolei miłośnicy piw o profilu dymionym oprócz Grodziskiego będą mogli wystawić do konkursu klasycznego Rauchbiera czyli piwo, które nawiązuje do czasów, kiedy słody suszone ogniem w ozdowniach niemal zawsze ujawniały aromat dymiony, a dziś przeżywa swą drugą młodość.

    Piwa o czystym, lagerowym charakterze reprezentowane są przez arcyklasycznego pilznera czeskiego, którego nikomu szerzej nie trzeba prezentować, oraz niemieckiego, łagodnego Schwarzbiera. Piwa o czarnej barwie i czekoladowo-palonym profilu odzwierciedlają cztery kategorie: wspomniany Schwarzbier o typowo lagerowym charakterze; mocne, amerykańskie i nowatorskie Cascadian Dark Ale (Black IPA), równie mocne, ale klasycznie brytyjskie Foreign Extra Stout i supermocne Russian Imperial Stout. Fani piwowarstwa brytyjskiego będą mogli zaprezentować swoje umiejętności w jeszcze jednej klasycznej kategorii: Best Bitter. W kategoriach konkursowych nie mogło zabraknąć reprezentanta piw belgijskich - w 2014 roku proponujemy dobrze znany styl piw typu Dubbel, piwo mocne, obfite w ciekawe aromaty i smaki i bardzo pijalne.

    Mamy nadzieję, że zaproponowane kategorie pozwolą każdemu piwowarowi domowemu znaleźć choć jeden styl, który szczególnie lubi i czuje się w nim mocny. A może niektórych piwowarów takie zestawienie piw konkursowych zachęci do uwarzenia i poznania czegoś nowego. Tak czy inaczej wszystkich zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie.

    A na koniec już dziś zachęcamy wszystkich piwowarów do zmierzenia się z piwami kwaśnymi proweniencji belgijskiej czyli Belgian-Style Sour Ale. Będzie to jedna z kategorii piw w roku 2015. Ze względu na dość długi okres dojrzewania tych piw ogłaszamy tę kategorię już dziś, by piwa konkursowe mogłby nabrać właściwego aromatu i smaku. Będzie to dość szeroka kategoria grupująca piwa kwaśne w stylu belgijskim o owocowo-estrowo-fenolowym aromacie, jednak bez dodatków owocowych. Przykładami są Geueze, Lambic, Oud Bruin czy Flanders Red Ale. Ich zakres gęstości mieści się pomiędzy 11 a 18 °Blg, alkohol pomiędzy 4-8, natomiast goryczka pomiędzy 10-25 IBU.

    1. Grodziskie [7-8°Blg.] - historyczny styl piwa warzonego od kilkuset lat w Grodzisku Wielkopolskim. Powstaje wyłącznie ze słodu pszennego, dymionego drewnem dębowym. Piwo jest lekkie, orzeźwiające, ma żółto-złotą barwę i obfitą, gęstą pianę. W aromacie i smaku wyczuwalne są szlachetne nuty dymne i korzenno-chmielowe. Charakterystyczny dla piw pszenicznych akcent goździka i banana, w piwie Grodziskim jest nieobecny. Ich miejsce zajmuje wyraźna goryczka, chmiel, delikatna słodycz i nuty dymne.

    2. Best Bitter [10-12°Blg.] - jedno z najbardziej popularnych sesyjnych piw brytyjskich. W aromacie i smaku łączy w sobie charakterystyczne cechy górnej fermentacji oraz wyraźnego chmielenia. Klasyczne, brytyjskie chmiele o aromacie kwiatowo-ziołowym przeplatają się z delikatną owocowością estrów i biszkoptowo-karmelową nutą słodów. Piana jest zwykle gęsta, ale nie jest zbyt obfita ze względu na niskie lub średnie nasycenie. Wpływa ono również na odczucia w ustach, gdzie piwo wydaje się gładkie, kremowe i pełniejsze.

    3. American Wheat [10-13,5°Blg.] - amerykańska kreacja piw pszenicznych najczęściej górnej fermentacji. Chociaż wywodzi się z tradycyjnego niemieckiego hefe-weizena nie spotkamy w nim charakterystycznych nut goździkowo-bananowych. Smak jest wyraźnie zbożowy, pszenny, często z akcentem niewielkiej owocowej estrowości. Aromat chmielowy może mieć różne natężenie, od niskiego do wyraźnego z wykorzystaniem całej palety aromatów amerykańskich odmian chmieli. Piwo jest przyjemne, orzeźwiające, z lekko goryczkowym finiszem. W Ameryce dostępnych jest wiele wybitnych przykładów stylu, w Polsce natomiast najczęściej spotkać można: Anchor Summer Beer, Southern Tier 422 Pale Wheat oraz Hey Now z Pracowni Piwa.

    4. Czeski Pilzner [11-13,5°Blg.] - styl wywodzący się od pierwszego jasnego lagera uwarzonego w Pilźnie w 1842 roku. Jasne, złociste piwo dolnej fermentacji charakteryzujące się wyraźną i złożoną nutą słodową oraz mocną goryczką. Bukiet aromatyczny wzbogacony jest o nuty przyprawowo-kwiatowe pochodzące od szlachetnego chmielu Zatec (Saaz), który zazwyczaj jest obficie używany na wszystkich etapach chmielenia. Piwo orzeźwiające i czyste w smaku. Diacetyl na niskim poziomie jest dozwolony.

    5. Schwarzbier - [11,5-13°Blg.] - niemieckie piwo dolnej fermentacji o czarnej nieprzejrzystej barwie. Jego bazą jest słód jęczmienny z dodatkiem słodów palonych, które nadają mu subtelny czekoladowo-kawowy akcent przy jednocześnie czystym lagerowym charakterze, bez estrowych wtrąceń. Zarówno goryczka chmielowa, alkohol jak i słodycz są na niewysokim, ale zrównoważonym poziomie. Wraz z wyraźnym musowaniem przyczynia się to do dużej pijalności i lekkości piwa. Korzenie tego stylu tkwią w tradycji piwowarskiej Turyngii i Saksonii, jednym z bardziej popularych przedstawicieli jest Köstritzer Schwarzbier z browaru w Bad Köstritz w Turyngii.

    6. Rauchbier [12,5-14°Blg.] - piwo charakteryzujące się dymnym, wędzonym aromatem i smakiem. Jęczmienna słodowość piwa wyraźnie zauważalna jest w smaku, gdzie przeważa nad goryczą szlachetnych i aromatycznych odmian chmielu. Wraz ze swoją rasową lagerową czystością, obfitą pianą i średnim nagazowaniem przypomina nieco piwa marcowe. Różni się jednak od nich zauważalną i przyjemną nutą dymną i nieco ciemniejszą, bursztynową barwą. współczesny Rauchbier ewoluował przez wieki jako lokalna specjalność frankońskiego miasta Bamberg i jego okolic w północnej Bawarii. We Frankonii można spotkać wiele przykładów tego stylu, najpopularniejsze to Aecht Schlenkerla Rauchbier warzony przez Heller-Bräu Trum KG w Bambergu.

    7. Cascadian Dark Ale [14-18°Blg.] - bardziej rozpowszechniony pod nazwą Black India Pale Ale. Styl stosunkowo młody. Jego autorstwo przypisuje się Gregowi Noonanowi (1951-2009). Nazwa Cascadian Dark Ale pochodzi od Gór Kaskadowych, które ciągną się przez stany Oregon i Waszyngton, w których to stanach umiejscowione są plantacje amerykańskiego chmielu. Obficie chmielone amerykańskimi odmianami chmielu przypomina w aromacie i smaku amerykańskie India Pale Ale. Jest jednak ciemne, a nawet nieprzejrzyście czarne. Od amerykańskiego stoutu odróżnia je zdecydowanie niższa paloność.

    8. Foreign Extra Stout [14-18°Blg.] - czasami zwany też Foreign Export Stout lub tropikalnym stoutem. Jest to mocniejsza wersja irlandzkiego stoutu warzona z myślą o wysyłaniu do dalekich krajów lub warzona w tropikach. Nieprzejrzyście czarne, z beżową drobnopęcherzykową pianą. Charakteryzuje się wysoką palonością i sporą owocowością w aromacie, podczas gdy aromaty chmielowe są właściwie nieobecne. Wyraźna goryczka powinna być dobrze zbalansowana średnią, a nawet wysoką pełnią.

    9. Dubbel [15-18°Blg.] - podwójne, dubeltowe piwo belgijskie rozpowszechnione przez opactwo Trappistów w Westmalle. Charakterystyczną cechą tego piwa jest użycie cukru lub syropu kandyzowanego. Słód pilzneński lub belgijski oraz odpowiednie drożdże zapewniają piwu złożony i bogaty charakter słodowo-owocowy. Typowe są również akcenty korzenne i delikatna nuta chmielowa kontrująca słodycz i nadająca finiszowi wytrawności. Dominująca słodycz oraz gryzący alkohol stanowią wady. Natomiast silne nagazowanie nadaje piwu lekkości i pijalności.

    10. Russian Imperial Stout [20-25°Blg.] - najciemniejsze piwo górnej fermentacji o prawdziwie mocarnym aromacie i smaku. Wyraźnie rozgrzewająca, ale nie gryząca nuta alkoholu, solidna, czekoladowo-owocowa słodycz dobrze ograniczana przez chmielową goryczkę i pełna nuta palonych słodów cechują właściwości smakowe. Bogactwo aromatu z nutami czekolady, ciemnych owoców, kawy, rodzynek, chmielu i prażonego słodu podkreśla przepych wrażeń organoleptycznych.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Czy ta data jest pewna? Na piwo.org i FB podano termin 20-21.06.

    ps. zmieniłem datę na bardziej wiarygodną
    Last edited by e-prezes; 2013-11-04, 14:20.

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

      #3
      Zainteresowanych konkursem piwowarów domowych informuję, że trwa przyjmowanie piw na konkurs. Uruchomiliśmy elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który powinien wszystko usprawnić. Wszelkie informacje, regulamin, formularz tutaj: http://www.pspd.org.pl/catpages/xii-...-20-21-06-2014
      Piwa niestety trzeba dostarczyć samemu

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2484

        #4
        Zaczął się ostatni tydzień przyjmowania piw do KPD w Żywcu. Chętnych zapraszam do wysyłki, by nie było za późno.

        Przy okazji przypominam o kategorii na 2015 rok. Belgian-Style Sour Ale. Będzie to dość szeroka kategoria grupująca piwa kwaśne w stylu belgijskim o owocowo-estrowo-fenolowym aromacie, jednak bez dodatków owocowych. Przykładami są Geueze, Lambic, Oud Bruin czy Flanders Red Ale. Ich zakres gęstości mieści się pomiędzy 11 a 18 °Blg, alkohol pomiędzy 4-8, natomiast goryczka pomiędzy 10-25 IBU.

        Comment

        • jaozyrys
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 154

          #5
          Czy generalnie na konkursach dozwolone są butelki plastikowe? To by trochę uprościło wysyłkę.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Nie ma w regulaminie o tym ani słowa więc dozwolone.
            ps ale jest też pkt 20
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Komar_Pafnucy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.08
              • 1114

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy generalnie na konkursach dozwolone są butelki plastikowe? To by trochę uprościło wysyłkę.
              Generalnie tak, ale mało kto z tego korzysta.

              Na wysłanie czegokolwiek do Żywca jest już za późno, ale skoro zadajesz pytanie w wątku dotyczącym tego konkursu, to zwróciłbym uwagę raczej na pojemność butelek, niż na to z czego są wykonane - punkt 8 regulaminu.
              Last edited by Komar_Pafnucy; 2014-06-02, 17:08.

              Multitap Crawl
              Multitap Crawl na Facebook

              "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                Generalnie tak, ale mało kto z tego korzysta.
                W konkursie na Słowacji jest zapis że butelki maja być szklane
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Komar_Pafnucy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.08
                  • 1114

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  W konkursie na Słowacji jest zapis że butelki maja być szklane
                  To ciekawe jak mocno się różnią Słowacy od Czechów w podejściu do plastikowych butelek.
                  Na czeski Kostelecke Chmelovarek 99% piw została dostarczona w plastiku.

                  Na eliminacje KPD w Żywcu, w zeszłym roku, plastik przysłała chyba tylko jedna osoba. Jak się później okazało... był to Czech. ;-)
                  Last edited by Komar_Pafnucy; 2014-06-02, 17:41.

                  Multitap Crawl
                  Multitap Crawl na Facebook

                  "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                  Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #10
                    Wyniki piw domowych Birofilia 2014 w Żywcu

                    GRAND CHAMPION BIROFILIA 2014: DUBBEL uwarzone przez CZESŁAWA DZIEŁAKA

                    1. Grodziskie [7-8°Blg.]
                    I Łukasz Szymkiewicz
                    II Andrzej Smyk
                    III Przemyslaw i Maciej Domagalscy

                    2. Best Bitter [10-12°Blg.]
                    I Szymon Kierszniowski
                    II Mariusz Kwiatkowski
                    III Piotr Tomaszewski

                    3. American Wheat [10-13,5°Blg.]
                    I Tomasz Maciąg
                    II Mariusz Karpiński
                    III Adam i Wojciech Karcz

                    4. Czeski Pilzner [11-13,5°Blg.]
                    I Karol Kościelniak
                    II Jan Krysiak
                    III Paweł Kopciał

                    5. Schwarzbier - [11,5-13°Blg.]
                    I Tomasz Biskup
                    II Jacek Domagalski
                    III Dariusz Dul

                    6. Rauchbier [12,5-14°Blg.]
                    I Jacek Stachowski
                    II Stanisław Szeliga
                    III Mariusz Kwiatkowski

                    7. Cascadian Dark Ale [14-18°Blg.]
                    I Daniel Duda
                    II Waldemar Pitala
                    III Mateusz i Karol Waszczukowie

                    8. Foreign Extra Stout [14-18°Blg.]
                    I Piotr Gwiazda
                    II Jacek Michna
                    III Wojciech Purol

                    9. Dubbel [15-18°Blg.]
                    I Czesław Dziełak
                    II Marcin Łabuzek
                    III Szymon Kiersznowski

                    10. Russian Imperial Stout [20-25°Blg.]
                    I Piotr Tomaszewski
                    II Mateusz Kupracz
                    III Janusz Aleksandrowicz

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X