Na początek kategorie. Regulamin ukaże się dopiero za kilka miesięcy. Ale pewnie będzie podobny do tych z lat poprzednich.
Jeszcze dobrze w pamięci mamy wyniki tegorocznego konkursu piw domowych w Żywcu, jeszcze warzenie Grand Championa się nie rozpoczęło, a tu puka do naszych drzwi nowy piwowarski rok. Tradycyjnie na rozpoczęcie sezonu warzenia piwa w domu prezentujemy kategorie na kolejny konkurs żywiecki. Mimo, że odbędzie się on dopiero za 8 miesięcy już dziś warto rozpocząć przygotowania do startu w tych zawodach. W 2014 roku proponujemy 10 kategorii jak zwykle zróżnicowanych pod względem pochodzenia stylów, użytych surowców, gęstości brzeczki nastawnej, barwy i popularności.
Po sześciu latach wracamy do najbardziej łączonego z Polską stylu piwa Grodziskie. Efekty pracy naszej komisji Grodziskie Redivivus znajdują rezonans na całym świcie, coraz więcej browarów warzy piwa w tym stylu, słodownie przygotowują specjalne słody, w końcu udało się nam przekonać Beer Judge Certification Program (BJCP) do włączenia tego stylu do swojej klasyfikacji. W przyszłym roku również piwowarzy domowi będą mogli zmierzyć się z nim na konkursie żywieckim.
Piwa pszeniczne oprócz Grodziskiego reprezentowane są przez mało znany, lecz ostatnio coraz popularniejszy styl American Wheat, którego cechuje nieco inne niż europejskie wykorzystanie pszenicy jako głównego składnika. Z kolei miłośnicy piw o profilu dymionym oprócz Grodziskiego będą mogli wystawić do konkursu klasycznego Rauchbiera czyli piwo, które nawiązuje do czasów, kiedy słody suszone ogniem w ozdowniach niemal zawsze ujawniały aromat dymiony, a dziś przeżywa swą drugą młodość.
Piwa o czystym, lagerowym charakterze reprezentowane są przez arcyklasycznego pilznera czeskiego, którego nikomu szerzej nie trzeba prezentować, oraz niemieckiego, łagodnego Schwarzbiera. Piwa o czarnej barwie i czekoladowo-palonym profilu odzwierciedlają cztery kategorie: wspomniany Schwarzbier o typowo lagerowym charakterze; mocne, amerykańskie i nowatorskie Cascadian Dark Ale (Black IPA), równie mocne, ale klasycznie brytyjskie Foreign Extra Stout i supermocne Russian Imperial Stout. Fani piwowarstwa brytyjskiego będą mogli zaprezentować swoje umiejętności w jeszcze jednej klasycznej kategorii: Best Bitter. W kategoriach konkursowych nie mogło zabraknąć reprezentanta piw belgijskich - w 2014 roku proponujemy dobrze znany styl piw typu Dubbel, piwo mocne, obfite w ciekawe aromaty i smaki i bardzo pijalne.
Mamy nadzieję, że zaproponowane kategorie pozwolą każdemu piwowarowi domowemu znaleźć choć jeden styl, który szczególnie lubi i czuje się w nim mocny. A może niektórych piwowarów takie zestawienie piw konkursowych zachęci do uwarzenia i poznania czegoś nowego. Tak czy inaczej wszystkich zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie.
A na koniec już dziś zachęcamy wszystkich piwowarów do zmierzenia się z piwami kwaśnymi proweniencji belgijskiej czyli Belgian-Style Sour Ale. Będzie to jedna z kategorii piw w roku 2015. Ze względu na dość długi okres dojrzewania tych piw ogłaszamy tę kategorię już dziś, by piwa konkursowe mogłby nabrać właściwego aromatu i smaku. Będzie to dość szeroka kategoria grupująca piwa kwaśne w stylu belgijskim o owocowo-estrowo-fenolowym aromacie, jednak bez dodatków owocowych. Przykładami są Geueze, Lambic, Oud Bruin czy Flanders Red Ale. Ich zakres gęstości mieści się pomiędzy 11 a 18 °Blg, alkohol pomiędzy 4-8, natomiast goryczka pomiędzy 10-25 IBU.
1. Grodziskie [7-8°Blg.] - historyczny styl piwa warzonego od kilkuset lat w Grodzisku Wielkopolskim. Powstaje wyłącznie ze słodu pszennego, dymionego drewnem dębowym. Piwo jest lekkie, orzeźwiające, ma żółto-złotą barwę i obfitą, gęstą pianę. W aromacie i smaku wyczuwalne są szlachetne nuty dymne i korzenno-chmielowe. Charakterystyczny dla piw pszenicznych akcent goździka i banana, w piwie Grodziskim jest nieobecny. Ich miejsce zajmuje wyraźna goryczka, chmiel, delikatna słodycz i nuty dymne.
2. Best Bitter [10-12°Blg.] - jedno z najbardziej popularnych sesyjnych piw brytyjskich. W aromacie i smaku łączy w sobie charakterystyczne cechy górnej fermentacji oraz wyraźnego chmielenia. Klasyczne, brytyjskie chmiele o aromacie kwiatowo-ziołowym przeplatają się z delikatną owocowością estrów i biszkoptowo-karmelową nutą słodów. Piana jest zwykle gęsta, ale nie jest zbyt obfita ze względu na niskie lub średnie nasycenie. Wpływa ono również na odczucia w ustach, gdzie piwo wydaje się gładkie, kremowe i pełniejsze.
3. American Wheat [10-13,5°Blg.] - amerykańska kreacja piw pszenicznych najczęściej górnej fermentacji. Chociaż wywodzi się z tradycyjnego niemieckiego hefe-weizena nie spotkamy w nim charakterystycznych nut goździkowo-bananowych. Smak jest wyraźnie zbożowy, pszenny, często z akcentem niewielkiej owocowej estrowości. Aromat chmielowy może mieć różne natężenie, od niskiego do wyraźnego z wykorzystaniem całej palety aromatów amerykańskich odmian chmieli. Piwo jest przyjemne, orzeźwiające, z lekko goryczkowym finiszem. W Ameryce dostępnych jest wiele wybitnych przykładów stylu, w Polsce natomiast najczęściej spotkać można: Anchor Summer Beer, Southern Tier 422 Pale Wheat oraz Hey Now z Pracowni Piwa.
4. Czeski Pilzner [11-13,5°Blg.] - styl wywodzący się od pierwszego jasnego lagera uwarzonego w Pilźnie w 1842 roku. Jasne, złociste piwo dolnej fermentacji charakteryzujące się wyraźną i złożoną nutą słodową oraz mocną goryczką. Bukiet aromatyczny wzbogacony jest o nuty przyprawowo-kwiatowe pochodzące od szlachetnego chmielu Zatec (Saaz), który zazwyczaj jest obficie używany na wszystkich etapach chmielenia. Piwo orzeźwiające i czyste w smaku. Diacetyl na niskim poziomie jest dozwolony.
5. Schwarzbier - [11,5-13°Blg.] - niemieckie piwo dolnej fermentacji o czarnej nieprzejrzystej barwie. Jego bazą jest słód jęczmienny z dodatkiem słodów palonych, które nadają mu subtelny czekoladowo-kawowy akcent przy jednocześnie czystym lagerowym charakterze, bez estrowych wtrąceń. Zarówno goryczka chmielowa, alkohol jak i słodycz są na niewysokim, ale zrównoważonym poziomie. Wraz z wyraźnym musowaniem przyczynia się to do dużej pijalności i lekkości piwa. Korzenie tego stylu tkwią w tradycji piwowarskiej Turyngii i Saksonii, jednym z bardziej popularych przedstawicieli jest Köstritzer Schwarzbier z browaru w Bad Köstritz w Turyngii.
6. Rauchbier [12,5-14°Blg.] - piwo charakteryzujące się dymnym, wędzonym aromatem i smakiem. Jęczmienna słodowość piwa wyraźnie zauważalna jest w smaku, gdzie przeważa nad goryczą szlachetnych i aromatycznych odmian chmielu. Wraz ze swoją rasową lagerową czystością, obfitą pianą i średnim nagazowaniem przypomina nieco piwa marcowe. Różni się jednak od nich zauważalną i przyjemną nutą dymną i nieco ciemniejszą, bursztynową barwą. współczesny Rauchbier ewoluował przez wieki jako lokalna specjalność frankońskiego miasta Bamberg i jego okolic w północnej Bawarii. We Frankonii można spotkać wiele przykładów tego stylu, najpopularniejsze to Aecht Schlenkerla Rauchbier warzony przez Heller-Bräu Trum KG w Bambergu.
7. Cascadian Dark Ale [14-18°Blg.] - bardziej rozpowszechniony pod nazwą Black India Pale Ale. Styl stosunkowo młody. Jego autorstwo przypisuje się Gregowi Noonanowi (1951-2009). Nazwa Cascadian Dark Ale pochodzi od Gór Kaskadowych, które ciągną się przez stany Oregon i Waszyngton, w których to stanach umiejscowione są plantacje amerykańskiego chmielu. Obficie chmielone amerykańskimi odmianami chmielu przypomina w aromacie i smaku amerykańskie India Pale Ale. Jest jednak ciemne, a nawet nieprzejrzyście czarne. Od amerykańskiego stoutu odróżnia je zdecydowanie niższa paloność.
8. Foreign Extra Stout [14-18°Blg.] - czasami zwany też Foreign Export Stout lub tropikalnym stoutem. Jest to mocniejsza wersja irlandzkiego stoutu warzona z myślą o wysyłaniu do dalekich krajów lub warzona w tropikach. Nieprzejrzyście czarne, z beżową drobnopęcherzykową pianą. Charakteryzuje się wysoką palonością i sporą owocowością w aromacie, podczas gdy aromaty chmielowe są właściwie nieobecne. Wyraźna goryczka powinna być dobrze zbalansowana średnią, a nawet wysoką pełnią.
9. Dubbel [15-18°Blg.] - podwójne, dubeltowe piwo belgijskie rozpowszechnione przez opactwo Trappistów w Westmalle. Charakterystyczną cechą tego piwa jest użycie cukru lub syropu kandyzowanego. Słód pilzneński lub belgijski oraz odpowiednie drożdże zapewniają piwu złożony i bogaty charakter słodowo-owocowy. Typowe są również akcenty korzenne i delikatna nuta chmielowa kontrująca słodycz i nadająca finiszowi wytrawności. Dominująca słodycz oraz gryzący alkohol stanowią wady. Natomiast silne nagazowanie nadaje piwu lekkości i pijalności.
10. Russian Imperial Stout [20-25°Blg.] - najciemniejsze piwo górnej fermentacji o prawdziwie mocarnym aromacie i smaku. Wyraźnie rozgrzewająca, ale nie gryząca nuta alkoholu, solidna, czekoladowo-owocowa słodycz dobrze ograniczana przez chmielową goryczkę i pełna nuta palonych słodów cechują właściwości smakowe. Bogactwo aromatu z nutami czekolady, ciemnych owoców, kawy, rodzynek, chmielu i prażonego słodu podkreśla przepych wrażeń organoleptycznych.
Jeszcze dobrze w pamięci mamy wyniki tegorocznego konkursu piw domowych w Żywcu, jeszcze warzenie Grand Championa się nie rozpoczęło, a tu puka do naszych drzwi nowy piwowarski rok. Tradycyjnie na rozpoczęcie sezonu warzenia piwa w domu prezentujemy kategorie na kolejny konkurs żywiecki. Mimo, że odbędzie się on dopiero za 8 miesięcy już dziś warto rozpocząć przygotowania do startu w tych zawodach. W 2014 roku proponujemy 10 kategorii jak zwykle zróżnicowanych pod względem pochodzenia stylów, użytych surowców, gęstości brzeczki nastawnej, barwy i popularności.
Po sześciu latach wracamy do najbardziej łączonego z Polską stylu piwa Grodziskie. Efekty pracy naszej komisji Grodziskie Redivivus znajdują rezonans na całym świcie, coraz więcej browarów warzy piwa w tym stylu, słodownie przygotowują specjalne słody, w końcu udało się nam przekonać Beer Judge Certification Program (BJCP) do włączenia tego stylu do swojej klasyfikacji. W przyszłym roku również piwowarzy domowi będą mogli zmierzyć się z nim na konkursie żywieckim.
Piwa pszeniczne oprócz Grodziskiego reprezentowane są przez mało znany, lecz ostatnio coraz popularniejszy styl American Wheat, którego cechuje nieco inne niż europejskie wykorzystanie pszenicy jako głównego składnika. Z kolei miłośnicy piw o profilu dymionym oprócz Grodziskiego będą mogli wystawić do konkursu klasycznego Rauchbiera czyli piwo, które nawiązuje do czasów, kiedy słody suszone ogniem w ozdowniach niemal zawsze ujawniały aromat dymiony, a dziś przeżywa swą drugą młodość.
Piwa o czystym, lagerowym charakterze reprezentowane są przez arcyklasycznego pilznera czeskiego, którego nikomu szerzej nie trzeba prezentować, oraz niemieckiego, łagodnego Schwarzbiera. Piwa o czarnej barwie i czekoladowo-palonym profilu odzwierciedlają cztery kategorie: wspomniany Schwarzbier o typowo lagerowym charakterze; mocne, amerykańskie i nowatorskie Cascadian Dark Ale (Black IPA), równie mocne, ale klasycznie brytyjskie Foreign Extra Stout i supermocne Russian Imperial Stout. Fani piwowarstwa brytyjskiego będą mogli zaprezentować swoje umiejętności w jeszcze jednej klasycznej kategorii: Best Bitter. W kategoriach konkursowych nie mogło zabraknąć reprezentanta piw belgijskich - w 2014 roku proponujemy dobrze znany styl piw typu Dubbel, piwo mocne, obfite w ciekawe aromaty i smaki i bardzo pijalne.
Mamy nadzieję, że zaproponowane kategorie pozwolą każdemu piwowarowi domowemu znaleźć choć jeden styl, który szczególnie lubi i czuje się w nim mocny. A może niektórych piwowarów takie zestawienie piw konkursowych zachęci do uwarzenia i poznania czegoś nowego. Tak czy inaczej wszystkich zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie.
A na koniec już dziś zachęcamy wszystkich piwowarów do zmierzenia się z piwami kwaśnymi proweniencji belgijskiej czyli Belgian-Style Sour Ale. Będzie to jedna z kategorii piw w roku 2015. Ze względu na dość długi okres dojrzewania tych piw ogłaszamy tę kategorię już dziś, by piwa konkursowe mogłby nabrać właściwego aromatu i smaku. Będzie to dość szeroka kategoria grupująca piwa kwaśne w stylu belgijskim o owocowo-estrowo-fenolowym aromacie, jednak bez dodatków owocowych. Przykładami są Geueze, Lambic, Oud Bruin czy Flanders Red Ale. Ich zakres gęstości mieści się pomiędzy 11 a 18 °Blg, alkohol pomiędzy 4-8, natomiast goryczka pomiędzy 10-25 IBU.
1. Grodziskie [7-8°Blg.] - historyczny styl piwa warzonego od kilkuset lat w Grodzisku Wielkopolskim. Powstaje wyłącznie ze słodu pszennego, dymionego drewnem dębowym. Piwo jest lekkie, orzeźwiające, ma żółto-złotą barwę i obfitą, gęstą pianę. W aromacie i smaku wyczuwalne są szlachetne nuty dymne i korzenno-chmielowe. Charakterystyczny dla piw pszenicznych akcent goździka i banana, w piwie Grodziskim jest nieobecny. Ich miejsce zajmuje wyraźna goryczka, chmiel, delikatna słodycz i nuty dymne.
2. Best Bitter [10-12°Blg.] - jedno z najbardziej popularnych sesyjnych piw brytyjskich. W aromacie i smaku łączy w sobie charakterystyczne cechy górnej fermentacji oraz wyraźnego chmielenia. Klasyczne, brytyjskie chmiele o aromacie kwiatowo-ziołowym przeplatają się z delikatną owocowością estrów i biszkoptowo-karmelową nutą słodów. Piana jest zwykle gęsta, ale nie jest zbyt obfita ze względu na niskie lub średnie nasycenie. Wpływa ono również na odczucia w ustach, gdzie piwo wydaje się gładkie, kremowe i pełniejsze.
3. American Wheat [10-13,5°Blg.] - amerykańska kreacja piw pszenicznych najczęściej górnej fermentacji. Chociaż wywodzi się z tradycyjnego niemieckiego hefe-weizena nie spotkamy w nim charakterystycznych nut goździkowo-bananowych. Smak jest wyraźnie zbożowy, pszenny, często z akcentem niewielkiej owocowej estrowości. Aromat chmielowy może mieć różne natężenie, od niskiego do wyraźnego z wykorzystaniem całej palety aromatów amerykańskich odmian chmieli. Piwo jest przyjemne, orzeźwiające, z lekko goryczkowym finiszem. W Ameryce dostępnych jest wiele wybitnych przykładów stylu, w Polsce natomiast najczęściej spotkać można: Anchor Summer Beer, Southern Tier 422 Pale Wheat oraz Hey Now z Pracowni Piwa.
4. Czeski Pilzner [11-13,5°Blg.] - styl wywodzący się od pierwszego jasnego lagera uwarzonego w Pilźnie w 1842 roku. Jasne, złociste piwo dolnej fermentacji charakteryzujące się wyraźną i złożoną nutą słodową oraz mocną goryczką. Bukiet aromatyczny wzbogacony jest o nuty przyprawowo-kwiatowe pochodzące od szlachetnego chmielu Zatec (Saaz), który zazwyczaj jest obficie używany na wszystkich etapach chmielenia. Piwo orzeźwiające i czyste w smaku. Diacetyl na niskim poziomie jest dozwolony.
5. Schwarzbier - [11,5-13°Blg.] - niemieckie piwo dolnej fermentacji o czarnej nieprzejrzystej barwie. Jego bazą jest słód jęczmienny z dodatkiem słodów palonych, które nadają mu subtelny czekoladowo-kawowy akcent przy jednocześnie czystym lagerowym charakterze, bez estrowych wtrąceń. Zarówno goryczka chmielowa, alkohol jak i słodycz są na niewysokim, ale zrównoważonym poziomie. Wraz z wyraźnym musowaniem przyczynia się to do dużej pijalności i lekkości piwa. Korzenie tego stylu tkwią w tradycji piwowarskiej Turyngii i Saksonii, jednym z bardziej popularych przedstawicieli jest Köstritzer Schwarzbier z browaru w Bad Köstritz w Turyngii.
6. Rauchbier [12,5-14°Blg.] - piwo charakteryzujące się dymnym, wędzonym aromatem i smakiem. Jęczmienna słodowość piwa wyraźnie zauważalna jest w smaku, gdzie przeważa nad goryczą szlachetnych i aromatycznych odmian chmielu. Wraz ze swoją rasową lagerową czystością, obfitą pianą i średnim nagazowaniem przypomina nieco piwa marcowe. Różni się jednak od nich zauważalną i przyjemną nutą dymną i nieco ciemniejszą, bursztynową barwą. współczesny Rauchbier ewoluował przez wieki jako lokalna specjalność frankońskiego miasta Bamberg i jego okolic w północnej Bawarii. We Frankonii można spotkać wiele przykładów tego stylu, najpopularniejsze to Aecht Schlenkerla Rauchbier warzony przez Heller-Bräu Trum KG w Bambergu.
7. Cascadian Dark Ale [14-18°Blg.] - bardziej rozpowszechniony pod nazwą Black India Pale Ale. Styl stosunkowo młody. Jego autorstwo przypisuje się Gregowi Noonanowi (1951-2009). Nazwa Cascadian Dark Ale pochodzi od Gór Kaskadowych, które ciągną się przez stany Oregon i Waszyngton, w których to stanach umiejscowione są plantacje amerykańskiego chmielu. Obficie chmielone amerykańskimi odmianami chmielu przypomina w aromacie i smaku amerykańskie India Pale Ale. Jest jednak ciemne, a nawet nieprzejrzyście czarne. Od amerykańskiego stoutu odróżnia je zdecydowanie niższa paloność.
8. Foreign Extra Stout [14-18°Blg.] - czasami zwany też Foreign Export Stout lub tropikalnym stoutem. Jest to mocniejsza wersja irlandzkiego stoutu warzona z myślą o wysyłaniu do dalekich krajów lub warzona w tropikach. Nieprzejrzyście czarne, z beżową drobnopęcherzykową pianą. Charakteryzuje się wysoką palonością i sporą owocowością w aromacie, podczas gdy aromaty chmielowe są właściwie nieobecne. Wyraźna goryczka powinna być dobrze zbalansowana średnią, a nawet wysoką pełnią.
9. Dubbel [15-18°Blg.] - podwójne, dubeltowe piwo belgijskie rozpowszechnione przez opactwo Trappistów w Westmalle. Charakterystyczną cechą tego piwa jest użycie cukru lub syropu kandyzowanego. Słód pilzneński lub belgijski oraz odpowiednie drożdże zapewniają piwu złożony i bogaty charakter słodowo-owocowy. Typowe są również akcenty korzenne i delikatna nuta chmielowa kontrująca słodycz i nadająca finiszowi wytrawności. Dominująca słodycz oraz gryzący alkohol stanowią wady. Natomiast silne nagazowanie nadaje piwu lekkości i pijalności.
10. Russian Imperial Stout [20-25°Blg.] - najciemniejsze piwo górnej fermentacji o prawdziwie mocarnym aromacie i smaku. Wyraźnie rozgrzewająca, ale nie gryząca nuta alkoholu, solidna, czekoladowo-owocowa słodycz dobrze ograniczana przez chmielową goryczkę i pełna nuta palonych słodów cechują właściwości smakowe. Bogactwo aromatu z nutami czekolady, ciemnych owoców, kawy, rodzynek, chmielu i prażonego słodu podkreśla przepych wrażeń organoleptycznych.
Comment