2014.05.09-11 - XI Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - wykłady - propozycje tematów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #31
    Coś czuję, że chcesz się swoimi sekretami podzielić ze słuchaczami.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      swoich sekretów nie mam, mówię co słyszałem.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #33
        Każdy tak mówi czekamy na wykład.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #34
          Za rok, jak dobrze pójdzie.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #35
            To pewnie za rok przyjadę wreszcie.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja bym chętnie posłuchał wykładu piwowara, który przeszedł z domowego warzenia na komercyjne i mógł opowiedzieć jakie rzeczy zaczynają być naprawdę ważne, kiedy zwiększamy skalę.
              O tego pana bym chętnie posłuchał:

              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • amap
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.02
                • 98

                #37
                kopyra?

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  O tego pana bym chętnie posłuchał:
                  Raptem dwie warki. Nawet sprzętu nie poznał.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #39
                    Drogie Kolegi,

                    Tutaj mają być propozycje dotyczące wykładów specjalistycznych. Wybieramy jakiś element do zgłębienia i zgłębiamy przy pomocy fachowca. WODA się kwalifikuje.
                    Tematy ogólnorozwojowe i spotkania z wybitnymi piwowarami też mam w planie, ale jako wykłady otwarte.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • kool83
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.02
                      • 14

                      #40
                      Może wykład dotyczący laboratorium w domu? Jaki sprzęt jest potrzebny, jaki mikroskop, jak badać gęstwę, przechowywanie szczepów, skosy agarowe itp itd?
                      www.PiwoHejt.pl

                      Comment

                      • Jugulator
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.09
                        • 7

                        #41
                        Pozwólcie, że ja szaraczek na forum dorzucę w temacie swoje 3 grosze. Piwa kwaśne/fermentacja spontaniczna - na ten temat wydaje mi się, że nie zostało na razie za wiele powiedziane w polskim internecie. Nie chodzi mi o historię stylu itd; tylko konkrety dotyczące domowej produkcji, szczególnie kontrola procesu fermentacji spontanicznej - na co zwracać uwagę, wpływ warunków zewnętrznych, jak rozpoznać infekcję niepożądaną od "naszej kontrolowanej", tlen w procesie. To mógłby być wykład popularyzatorski stylu + solidna dawka specjalistycznej wiedzy.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #42
                          Jeśli chodzi o drożdże planujemy w tym roku wykład otwarty - szczegóły wkrótce

                          Jeśli chodzi o fermentację spontaniczną - temat w Polsce słabo przetestowany, moim zdaniem musimy poczekać jeszcze kilka lat, żeby wykład był poparty dobrymi doświadczeniami, a nie tylko teoretyzowaniem.

                          Ostatecznie stanęło na tym, że opracowana dogłębnie zostanie woda przez Marcina Chmielarza (Mason) oraz chmiel przez Marcina Waliszewskiego (Marcin_wc).

                          Koledzy obecnie przygotowują program.

                          Zapisy będą prowadzone za pomocą formularza zgłoszeniowego na stronie www.wrowar.pl - wkleję tutaj linkę, jak już będzie formularz udostępniony.

                          Cena: 30 zł za jeden wykład
                          Jeśli chcesz uczestniczyć w obu wykładach cena łączna to 50 zł.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • brloin
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2002.10
                            • 534

                            #43
                            A jakiś przybliżony termin tych zapisów możesz podac?
                            Bo miejsca na wykłady rozchodzą się lepiej niż jeszcze nie upieczone bułeczki a ciężko mi zaglądac co 5 minut tutaj. Rok temu już opuściłem naukę.
                            pozdrav
                            b
                            brloin; od Szczecina do Wrocławia

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              No to uprzedzam: JUTRO RANO wrzucam info o zapisach
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • brloin
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2002.10
                                • 534

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                No to uprzedzam: JUTRO RANO wrzucam info o zapisach
                                Lovely, thank You!
                                brloin; od Szczecina do Wrocławia

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X