2014.05.09-11 - XI Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - wykłady - propozycje tematów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Może jakieś szkolenie z hejtu
    o,to to to. Byłby HIT
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

    Comment

    • zebediach
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.03
      • 96

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath Wyświetlenie odpowiedzi
      Dla mnie dobrymi tematami byłyby:
      - Najczęstsze wady piwa ze względu na np.- źle przeprowadzona fermentacje, drożdże (ilość, i ich wady), dobór składników
      Ja bym się pojawił gdyby taki temat był poruszony.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        Może jakieś szkolenie z hejtu
        Może być, ale to bardziej jako warsztaty otwarte. Chcesz poprowadzić?

        Wykłady: WODA widzę... OK.

        Najczęstsze wady: rozumiem, że chodzi Ci kurs warzenia dla zaawansowanych, coś w stylu "Jak zrobić perfekcyjne piwo"?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Może być, ale to bardziej jako warsztaty otwarte. Chcesz poprowadzić?

          Wykłady: WODA widzę... OK.
          Myślę że do maja jeszcze trochę popracuję i dam radę
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Najczęstsze wady: rozumiem, że chodzi Ci kurs warzenia dla zaawansowanych, coś w stylu "Jak zrobić perfekcyjne piwo"?
            Otóż to. Może ja to poprowadzę?
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              A to zależy, czy ta morda () oznacza, że żartujesz, czy że się bardzo cieszysz, bo jesteś kompetentny i chcesz przygotować piękny wykład z prezentacją
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Undeath
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.08
                • 113

                #22
                No nie do końca o to, bo perfekcyjne piwo to mit Ale jeżeli będzie w tej formie co napisałem powyżej punkty to tak!

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #23
                  Pani Mario kochaniutka - nie dam rady, termin mi koliduje. Tak że to był żart, niestety.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath Wyświetlenie odpowiedzi
                    No nie do końca o to, bo perfekcyjne piwo to mit Ale jeżeli będzie w tej formie co napisałem powyżej punkty to tak!
                    W tej formie co napisałeś to jest właśnie przeprowadzenie kursu warzenia dla zaawansowanych - bo to jest kontrola procesu na każdym etapie. Szczerze mówiąc, to nie wiem, kto mógłby taki wykład poprowadzić - musiałby to być doświadczony piwowar domowy, który wszelakie teorie posprawdzał w domu, a jednocześnie biotechnolog, który w 100% rozumie procesy. Mówię o takim poziomie kursu, który zadowolił by mnie osobiście, czyli naprawde wysokim (chcąc nie chcąc trochę wiedzy przyswoiłam w ciągu ostatnich 10 lat)

                    WODA - Mason podchwycił temat i już się zapisał na przyśpieszone studia podyplomowe na Uniwersytecie Przetwórstwa Wody, żeby w maju sprostać naszym wymaganiom
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dla mnie dobrymi tematami byłyby:
                      - Woda do piw, ph, siarczki itp.
                      Co byś chciał wiedzieć poza tym co jest w wiki na piwoorgu?

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath Wyświetlenie odpowiedzi
                      - Najczęstsze wady piwa ze względu na np.- źle przeprowadzona fermentacje, drożdże (ilość, i ich wady), dobór składników
                      Patrząc np. na dyskusje na spotkaniach WIPów, to mam wrażenie, że sporo wiedzy jest dostępnej, ale każdy sam interpretuje co jest konieczne. Większy sens widzę w bardziej szczegółowych wykładach.

                      Ja bym chętnie posłuchał wykładu piwowara, który przeszedł z domowego warzenia na komercyjne i mógł opowiedzieć jakie rzeczy zaczynają być naprawdę ważne, kiedy zwiększamy skalę.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja bym chętnie posłuchał wykładu piwowara, który przeszedł z domowego warzenia na komercyjne i mógł opowiedzieć jakie rzeczy zaczynają być naprawdę ważne, kiedy zwiększamy skalę.

                        To i mnie by zaciekawiło.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #27
                          Pomyślałem chwilę o tych technikach na dobre piwo. Moim zdaniem ciekawą opcją byłyby wykłady wykłady piwowarów domowych, którzy warzą wybitne piwa. Np. trzech jeden po drugim opowiada o swoich technikach. Z założeniem, że "ja robię tak ja opowiadam i np. wygrywam konkursy", nic nie jest przedstawiane jako prawdy objawione, a słuchacze zrobią z tą wiedzą co im się podoba, jednak wiedzą, że nie są faszerowani suchą teorią.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #28
                            Sekrety zdradzać?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #29
                              Myślisz, że są jakieś sekretne techniki? Z moich obserwacji wynika, że w tym środowisku ludzie chętnie dzielą się wiedzą, tylko po pierwsze większość nie chce słuchać.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #30
                                Pewnie są. Przy każdym sprzęcie inne.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X