Coś czuję, że chcesz się swoimi sekretami podzielić ze słuchaczami.
2014.05.09-11 - XI Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - wykłady - propozycje tematów
Collapse
X
-
swoich sekretów nie mam, mówię co słyszałem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Za rok, jak dobrze pójdzie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
To pewnie za rok przyjadę wreszcie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziJa bym chętnie posłuchał wykładu piwowara, który przeszedł z domowego warzenia na komercyjne i mógł opowiedzieć jakie rzeczy zaczynają być naprawdę ważne, kiedy zwiększamy skalę.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziO tego pana bym chętnie posłuchał:Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Drogie Kolegi,
Tutaj mają być propozycje dotyczące wykładów specjalistycznych. Wybieramy jakiś element do zgłębienia i zgłębiamy przy pomocy fachowca. WODA się kwalifikuje.
Tematy ogólnorozwojowe i spotkania z wybitnymi piwowarami też mam w planie, ale jako wykłady otwarte.
Comment
-
-
Może wykład dotyczący laboratorium w domu? Jaki sprzęt jest potrzebny, jaki mikroskop, jak badać gęstwę, przechowywanie szczepów, skosy agarowe itp itd?
Comment
-
-
Pozwólcie, że ja szaraczek na forum dorzucę w temacie swoje 3 grosze. Piwa kwaśne/fermentacja spontaniczna - na ten temat wydaje mi się, że nie zostało na razie za wiele powiedziane w polskim internecie. Nie chodzi mi o historię stylu itd; tylko konkrety dotyczące domowej produkcji, szczególnie kontrola procesu fermentacji spontanicznej - na co zwracać uwagę, wpływ warunków zewnętrznych, jak rozpoznać infekcję niepożądaną od "naszej kontrolowanej", tlen w procesie. To mógłby być wykład popularyzatorski stylu + solidna dawka specjalistycznej wiedzy.
Comment
-
-
Jeśli chodzi o drożdże planujemy w tym roku wykład otwarty - szczegóły wkrótce
Jeśli chodzi o fermentację spontaniczną - temat w Polsce słabo przetestowany, moim zdaniem musimy poczekać jeszcze kilka lat, żeby wykład był poparty dobrymi doświadczeniami, a nie tylko teoretyzowaniem.
Ostatecznie stanęło na tym, że opracowana dogłębnie zostanie woda przez Marcina Chmielarza (Mason) oraz chmiel przez Marcina Waliszewskiego (Marcin_wc).
Koledzy obecnie przygotowują program.
Zapisy będą prowadzone za pomocą formularza zgłoszeniowego na stronie www.wrowar.pl - wkleję tutaj linkę, jak już będzie formularz udostępniony.
Cena: 30 zł za jeden wykład
Jeśli chcesz uczestniczyć w obu wykładach cena łączna to 50 zł.
Comment
-
-
A jakiś przybliżony termin tych zapisów możesz podac?
Bo miejsca na wykłady rozchodzą się lepiej niż jeszcze nie upieczone bułeczki a ciężko mi zaglądac co 5 minut tutaj. Rok temu już opuściłem naukę.
pozdrav
bbrloin; od Szczecina do Wrocławia
Comment
-
-
No to uprzedzam: JUTRO RANO wrzucam info o zapisach
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo to uprzedzam: JUTRO RANO wrzucam info o zapisachbrloin; od Szczecina do Wrocławia
Comment
-
Comment