2014.03.22 - Biała Podlaska, Stout Fest

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19297

    #1

    2014.03.22 - Biała Podlaska, Stout Fest

    Od 16:00 22 marca w Pizzerii "Solare" przy Narutowicza 38 odbędzie się spotkanie piwowarów a przewodnim tematem jak w zeszłym roku będzie STOUT. Spotkanie będzie miało m.in. na celu integrację środowiska piwowarów południowego Podlasia i północnej lubelszczyzny oraz zawiązanie lubelskich struktur Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
    Dla piwowarów, którzy przyjadą z własnymi stoutami m.in. Centrum Piwowarstwa i Twój Browar przygotowało fanty. Piwowarzy bez własnych stoutów będą musieli przejść test wiedzy. Dla najlepszych nagrody! Zapraszamy także osoby zainteresowane piwowarstwem. Także przyjezdnych. W sprawie rezerwacji noclegu (Hotel Mercury przy Dworcu PKP) proszę o kontakt na PW.

    Na tę chwilę jest na liście uczestników 24 piwowarów. Wątek na piwo.org.

    Szczegółowy program zostanie ogłoszony w późniejszym terminie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-03-21, 22:12. Powód: aktualizacja
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19297

    #2
    Z grubsza to będzie tak wyglądało:

    od 16 Instalowanie się...
    od 16:15 do 17 Sprawy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, czyli próba zawiązania Lubelskiego Oddziału Terenowego
    (sprawdzenie ilości członków, przy braku wymaganej ilości przejdziemy do omówienia spraw bieżąco nurtujących PSPD i dyskusji o nich. Mile wskazany udział osób, które chcą wstąpić a się wahają). W między czasie przyjmowanie stoutów do turnieju. Minimalna ilość 2 litry, odstępstwa w wyjątkowych sytuacjach.
    W wolnej chwili testy dla osób bez własnych stoutów. Testy z wiadomości ogólno piwowarskich, ale jednak profilowanych. Nie chce zdradzać za dużo.
    17:00 - 17:15 przerwa
    od 17:15 ocenianie próbek i wybór najlepszego stouta
    18:00 - 18:15 przerwa na posiłek
    18:15 rozmowy, rozmowy, etc..

    W tzw. wolnej chwili wydane zostaną podarunki dla osób z własnymi stoutami oraz zwycięzca testu. A podarunki będą zapakowane w taka torbę - mam nadzieję przydatną nie tylko zaraz po Stout Feście.
    Attached Files

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19297

      #3
      Impreza typu "z cicha pękł"... na FB niby niewiele osób, ale chwilami lokal pękał w szwach i brakowało miejsca. Fotorelacja wkrótce, bo sam nie robiłem zdjęć.

      A oto test jakim poddano uczestników:


      1. Jakie są główne składniki piwa:
      a) woda, słód, chmiel.
      b) woda, słód, chmiel , drożdże.
      c) chmiel.
      2. Jakiej postaci chmiel stosuje się w piwowarstwie:
      a) szyszka i granulat.
      b) szyszka, granulat lub ekstrakt chmielowy.
      c) szyszka.
      3. Jak nazywa się proces dzięki, któremu powstaje piwo:
      a) destylacja.
      b) fermentacja.
      c) koagulacja.
      4. Jaki składnik jest niezbędny w stoucie:
      a) słód brown.
      b) palone ziarno zboża uprawnego.
      c) palone ziarno jęczmienia.
      5. Zamawiasz w pubie piwo w stylu stout, co mówisz :
      a) to ciemne proszę.
      b) proszę tego stouta.
      c) proszę ten stout.
      5. Jakie międzynarodowe wydarzenie wpłynęło znacząco na globalne spożycie piwa typu stout:
      a) Miedzynarodowy Dzień Stouta.
      b) Dzień Artura Guinnessa.
      c) Dzień Św. Patryka.
      6. Czy piwo z którego wywodzi się stout to:
      a) porter.
      b) entire.
      c) double IPA.
      7. Jaki inny rodzaj piwa, poza India Pale Ale powszechnie eksportowano do kolonii brytyjskich w XIX wieku:
      a) Foreign Extra Stout.
      b) India Export Porter.
      c) export lager.
      8. Określ właściwą charakterystykę stouta:
      a) łagodny aromat palonego zboża, węglanowa woda.
      b) słodowe aromaty, umiarkowanie węglanowa woda, łagodna czekoladowa nuta słodów palonych.
      c) słodowe aromaty i łagodna czekoladowa nuta słodów palonych.
      9. Który z niżej wymienionych styli piwa ciemnego może mieć najniższy baling:
      a) Russian Imperial Stout.
      b) Dry Stout.
      c) Dark Mild.
      10. W jakiego typu szklanym naczyniu wypiłbyś Russian Imperial Stouta:
      a) nonic.
      b) goblet.
      c) teku.
      Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-03-23, 14:29.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19297

        #4
        Obiecane małe resume:

        Zgodnie z planem o 16:15 nastąpiło powitanie gości i przy braku wymaganej ilości osób z PSPD nastąpiło omówienie motywów wstąpienia do stowarzyszenia przez obecnych członków oraz pomysłów do realizacji przez piwowarów w regionie. M.in. stoisko piwowarskie na Chmielakach 2014 oraz rozwój lubelskiego konkursu piwowarskiego. W czym prawie wszyscy byli zgodni. Niektórzy, po długiej drodze postanowili nie czekać i przepłukać gardło czymś nie czarnym . Nie przedłużając rozmów, m.in. przy pomocy powyższych testów wybrano dwa zespoły jury: dla zgłoszonych RIS-ów i pozostałych stoutów (większość były to dry stouty, jeden milk stout, dwa owsiane i dwa FES-y). W międzyczasie przyjmowano stouty do festu i odbierano fanty od sponsorów. Zakodowano próbki i przystąpiono do oceny piw. Z racji mniejszej ilości RIS-ów jury RIS-owe bardzo szybko zabrało się do pracy. Piwowarzy i kandydaci na nich przystąpili do degustacji przywiezionych stoutów i niekończących się rozmów [Na zdjęciu, w tle jury pozostałych stoutów przed oceną]. Jury było zgodne w oznaczeniu najlepszej próbki piwa, natomiast były rozbieżne opinie co do wyróżnienia. Ostatecznie jako organizator włączyłem się w moderację dyskusji. Ile piwowarów, tyle zdań, które ma wygrać. Nim ogłosiłem wyniki obrad większość miała już wyrobione własne zdanie. Wg. jury najlepszym RIS-em był stout R2 Norberta (bnp) a lżejszym stoutem piwo Piotrka (Pepo). Wyróżnić jury chciało także piwo Wojtka Nowosielskiego, które co prawda nie do końca stoutem było (na bazie brzeczki po RIS-ie), ale wybijało się na tle pozostałych. Zaraz po ogłoszeniu wyników Norbert zaproponował uczestnikom panel RIS-owy w którym pozostali piwowarzy wespół z sędziami mogli przedyskutować własne oceny zgłoszonych stoutów imperialnych. Mimo już sporej ilości % we krwi i gorących wymian argumentów dyskutanci byli zgodni, że RIS Norberta był najlepszy. Wszak bez jedzenia piwosz się nie obędzie jedni pili inni spożywali. Ostatecznie po 22 zakończono Stout Fest, a na dowód zamieszczę swoje zdjęcie z końca imprezy jako podsumowanie.

        Serdeczne podziękowania dla pana Radosława Bancarzewskiego - właściciela Pizzerii Solare (za cierpliwość i udostępnienie lokalu) oraz dla naszych sponsorów: Centrum Piwowarskie i Twój Browar, bez pomocy, których nie byłbym w stanie zorganizować tej imprezy. Podziękowania także dla uczestników Stout Festu, za wysoki poziom przywiezionych piw i miłą atmosferę w trakcie. Do zobaczenia w Lublinie lub/i w Siedlcach.
        Attached Files
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-03-29, 16:41. Powód: poprawki

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • heckler
          Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
          heckler
          Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
          2023-07-31, 12:11
        • heckler
          Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
          heckler
          Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
          Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
          ...
          2023-05-16, 14:37
        • anteks
          Konkursy Piwowarskie 2025
          anteks
          Wielkopolski Konkurs Piw Domowych 08-09.2025

          https://www.facebook.com/wielkopolski.konkurs

          -Grodziskie

          - Wędzony porter bałtycki

          - West Coast IPA

          - Witbier

          - Foreign Extra Stout

          - Gose z owocami Altbier
          ...
          2024-10-01, 20:16
        • heckler
          Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
          heckler
          Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
          2025-01-07, 07:41
        • heckler
          Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
          heckler
          Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
          2023-09-13, 07:39
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...