2014.03.22 - Biała Podlaska, Stout Fest

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    2014.03.22 - Biała Podlaska, Stout Fest

    Od 16:00 22 marca w Pizzerii "Solare" przy Narutowicza 38 odbędzie się spotkanie piwowarów a przewodnim tematem jak w zeszłym roku będzie STOUT. Spotkanie będzie miało m.in. na celu integrację środowiska piwowarów południowego Podlasia i północnej lubelszczyzny oraz zawiązanie lubelskich struktur Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
    Dla piwowarów, którzy przyjadą z własnymi stoutami m.in. Centrum Piwowarstwa i Twój Browar przygotowało fanty. Piwowarzy bez własnych stoutów będą musieli przejść test wiedzy. Dla najlepszych nagrody! Zapraszamy także osoby zainteresowane piwowarstwem. Także przyjezdnych. W sprawie rezerwacji noclegu (Hotel Mercury przy Dworcu PKP) proszę o kontakt na PW.

    Na tę chwilę jest na liście uczestników 24 piwowarów. Wątek na piwo.org.

    Szczegółowy program zostanie ogłoszony w późniejszym terminie.
    Last edited by e-prezes; 2014-03-21, 22:12. Powód: aktualizacja
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    Z grubsza to będzie tak wyglądało:

    od 16 Instalowanie się...
    od 16:15 do 17 Sprawy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, czyli próba zawiązania Lubelskiego Oddziału Terenowego
    (sprawdzenie ilości członków, przy braku wymaganej ilości przejdziemy do omówienia spraw bieżąco nurtujących PSPD i dyskusji o nich. Mile wskazany udział osób, które chcą wstąpić a się wahają). W między czasie przyjmowanie stoutów do turnieju. Minimalna ilość 2 litry, odstępstwa w wyjątkowych sytuacjach.
    W wolnej chwili testy dla osób bez własnych stoutów. Testy z wiadomości ogólno piwowarskich, ale jednak profilowanych. Nie chce zdradzać za dużo.
    17:00 - 17:15 przerwa
    od 17:15 ocenianie próbek i wybór najlepszego stouta
    18:00 - 18:15 przerwa na posiłek
    18:15 rozmowy, rozmowy, etc..

    W tzw. wolnej chwili wydane zostaną podarunki dla osób z własnymi stoutami oraz zwycięzca testu. A podarunki będą zapakowane w taka torbę - mam nadzieję przydatną nie tylko zaraz po Stout Feście.
    Attached Files

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #3
      Impreza typu "z cicha pękł"... na FB niby niewiele osób, ale chwilami lokal pękał w szwach i brakowało miejsca. Fotorelacja wkrótce, bo sam nie robiłem zdjęć.

      A oto test jakim poddano uczestników:


      1. Jakie są główne składniki piwa:
      a) woda, słód, chmiel.
      b) woda, słód, chmiel , drożdże.
      c) chmiel.
      2. Jakiej postaci chmiel stosuje się w piwowarstwie:
      a) szyszka i granulat.
      b) szyszka, granulat lub ekstrakt chmielowy.
      c) szyszka.
      3. Jak nazywa się proces dzięki, któremu powstaje piwo:
      a) destylacja.
      b) fermentacja.
      c) koagulacja.
      4. Jaki składnik jest niezbędny w stoucie:
      a) słód brown.
      b) palone ziarno zboża uprawnego.
      c) palone ziarno jęczmienia.
      5. Zamawiasz w pubie piwo w stylu stout, co mówisz :
      a) to ciemne proszę.
      b) proszę tego stouta.
      c) proszę ten stout.
      5. Jakie międzynarodowe wydarzenie wpłynęło znacząco na globalne spożycie piwa typu stout:
      a) Miedzynarodowy Dzień Stouta.
      b) Dzień Artura Guinnessa.
      c) Dzień Św. Patryka.
      6. Czy piwo z którego wywodzi się stout to:
      a) porter.
      b) entire.
      c) double IPA.
      7. Jaki inny rodzaj piwa, poza India Pale Ale powszechnie eksportowano do kolonii brytyjskich w XIX wieku:
      a) Foreign Extra Stout.
      b) India Export Porter.
      c) export lager.
      8. Określ właściwą charakterystykę stouta:
      a) łagodny aromat palonego zboża, węglanowa woda.
      b) słodowe aromaty, umiarkowanie węglanowa woda, łagodna czekoladowa nuta słodów palonych.
      c) słodowe aromaty i łagodna czekoladowa nuta słodów palonych.
      9. Który z niżej wymienionych styli piwa ciemnego może mieć najniższy baling:
      a) Russian Imperial Stout.
      b) Dry Stout.
      c) Dark Mild.
      10. W jakiego typu szklanym naczyniu wypiłbyś Russian Imperial Stouta:
      a) nonic.
      b) goblet.
      c) teku.
      Last edited by e-prezes; 2014-03-23, 14:29.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19269

        #4
        Obiecane małe resume:

        Zgodnie z planem o 16:15 nastąpiło powitanie gości i przy braku wymaganej ilości osób z PSPD nastąpiło omówienie motywów wstąpienia do stowarzyszenia przez obecnych członków oraz pomysłów do realizacji przez piwowarów w regionie. M.in. stoisko piwowarskie na Chmielakach 2014 oraz rozwój lubelskiego konkursu piwowarskiego. W czym prawie wszyscy byli zgodni. Niektórzy, po długiej drodze postanowili nie czekać i przepłukać gardło czymś nie czarnym . Nie przedłużając rozmów, m.in. przy pomocy powyższych testów wybrano dwa zespoły jury: dla zgłoszonych RIS-ów i pozostałych stoutów (większość były to dry stouty, jeden milk stout, dwa owsiane i dwa FES-y). W międzyczasie przyjmowano stouty do festu i odbierano fanty od sponsorów. Zakodowano próbki i przystąpiono do oceny piw. Z racji mniejszej ilości RIS-ów jury RIS-owe bardzo szybko zabrało się do pracy. Piwowarzy i kandydaci na nich przystąpili do degustacji przywiezionych stoutów i niekończących się rozmów [Na zdjęciu, w tle jury pozostałych stoutów przed oceną]. Jury było zgodne w oznaczeniu najlepszej próbki piwa, natomiast były rozbieżne opinie co do wyróżnienia. Ostatecznie jako organizator włączyłem się w moderację dyskusji. Ile piwowarów, tyle zdań, które ma wygrać. Nim ogłosiłem wyniki obrad większość miała już wyrobione własne zdanie. Wg. jury najlepszym RIS-em był stout R2 Norberta (bnp) a lżejszym stoutem piwo Piotrka (Pepo). Wyróżnić jury chciało także piwo Wojtka Nowosielskiego, które co prawda nie do końca stoutem było (na bazie brzeczki po RIS-ie), ale wybijało się na tle pozostałych. Zaraz po ogłoszeniu wyników Norbert zaproponował uczestnikom panel RIS-owy w którym pozostali piwowarzy wespół z sędziami mogli przedyskutować własne oceny zgłoszonych stoutów imperialnych. Mimo już sporej ilości % we krwi i gorących wymian argumentów dyskutanci byli zgodni, że RIS Norberta był najlepszy. Wszak bez jedzenia piwosz się nie obędzie jedni pili inni spożywali. Ostatecznie po 22 zakończono Stout Fest, a na dowód zamieszczę swoje zdjęcie z końca imprezy jako podsumowanie.

        Serdeczne podziękowania dla pana Radosława Bancarzewskiego - właściciela Pizzerii Solare (za cierpliwość i udostępnienie lokalu) oraz dla naszych sponsorów: Centrum Piwowarskie i Twój Browar, bez pomocy, których nie byłbym w stanie zorganizować tej imprezy. Podziękowania także dla uczestników Stout Festu, za wysoki poziom przywiezionych piw i miłą atmosferę w trakcie. Do zobaczenia w Lublinie lub/i w Siedlcach.
        Attached Files
        Last edited by e-prezes; 2014-03-29, 16:41. Powód: poprawki

        Comment

        Przetwarzanie...
        X