Kujawsko-Pomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych zaprasza piwowarów domowych do uczestnictwa w (Pierwszym) Flisackim Konkursie Piw Domowych, który odbędzie się 17 października 2015 roku.
Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD zawartymi w Przewodniku dla Organizatorów Konkursów Piw Domowych PSPD.
Konkurs przeprowadzony zostanie w następujących kategoriach:
- Marcowe (Oktoberfest - kategoria 3B. BJCP)
- Single Origin Polish Hops Dark Ale (Polska Black IPA)
- Albae Cervesiae, sięgający do tradycji piwowarskich Kujaw i Pomorza (cechy stylu / opis poniżej)
W Prusach Królewskich w okresie nowożytnym zdecydowanie dominowała produkcja piw jęczmiennych. Piwa pszeniczne były – według źródeł – popularne w dawnym województwie chełmińskim, np. w szesnastowiecznym Toruniu ich produkcja stanowiła ok. 10% całego rynku. Informacje o produkcji takich piw pochodzą także z innych miejscowości województwa, m.in. z Golubia i Grudziądza (w tym ostatnim udział pszeniczniaków w ogólnej produkcji sięgał nawet 25%).
„Albae Cervesiae”, według zachowanego w Archiwum Państwowym w Toruniu przepisu z 1600 roku (spisanego przez Conrada Mollera, piwowara i – od 1580 roku – rajcę, zm. 1606r.) zawierało 100% zasypu słodu pszenicznego. Było też „bardziej słodkie niż gorzkie”. Wiadomo jednak także o produkowanych na ziemi chełmińskiej piwach białych będących mieszankami słodów pszenicznego i jęczmiennego w różnych proporcjach
Konkursowe Albae Cervesiae to piwo, które w zasypie powinno mieć minimum 75% słodu pszenicznego, uzupełnieniem zasypu powinien być dowolny słód jasny jęczmienny. Goryczka winny być umiarkowanie niska, wskazane są chmiele niemieckie bądź polskie (zgodność historyczna). Według zwyczajów i wskazań dodatkami powinny być zioła lokalne, bardziej aromatyczne niż gorzkie (unikać należy ziół stosowanych do produkcji gruitów). Dodatek ten powinien się komponować z delikatną goryczką, pełnią i słodkością piwa, tworząc zbalansowaną harmonię. Wskazane są zioła dodawane w tamtejszym okresie do piw, czyli: macierzanka, krwawnik, kłącze kuklika, kwiat dziewanny, kłącze tataraku, liście poziomki, kwiat lipy… . Tęgość brzeczki powinna mieścić się w przedziale 12-15° Blg
Regulamin oraz formularz zgłoszeniowy przekażemy w terminie późniejszym.
Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD zawartymi w Przewodniku dla Organizatorów Konkursów Piw Domowych PSPD.
Konkurs przeprowadzony zostanie w następujących kategoriach:
- Marcowe (Oktoberfest - kategoria 3B. BJCP)
- Single Origin Polish Hops Dark Ale (Polska Black IPA)
- Albae Cervesiae, sięgający do tradycji piwowarskich Kujaw i Pomorza (cechy stylu / opis poniżej)
W Prusach Królewskich w okresie nowożytnym zdecydowanie dominowała produkcja piw jęczmiennych. Piwa pszeniczne były – według źródeł – popularne w dawnym województwie chełmińskim, np. w szesnastowiecznym Toruniu ich produkcja stanowiła ok. 10% całego rynku. Informacje o produkcji takich piw pochodzą także z innych miejscowości województwa, m.in. z Golubia i Grudziądza (w tym ostatnim udział pszeniczniaków w ogólnej produkcji sięgał nawet 25%).
„Albae Cervesiae”, według zachowanego w Archiwum Państwowym w Toruniu przepisu z 1600 roku (spisanego przez Conrada Mollera, piwowara i – od 1580 roku – rajcę, zm. 1606r.) zawierało 100% zasypu słodu pszenicznego. Było też „bardziej słodkie niż gorzkie”. Wiadomo jednak także o produkowanych na ziemi chełmińskiej piwach białych będących mieszankami słodów pszenicznego i jęczmiennego w różnych proporcjach
Konkursowe Albae Cervesiae to piwo, które w zasypie powinno mieć minimum 75% słodu pszenicznego, uzupełnieniem zasypu powinien być dowolny słód jasny jęczmienny. Goryczka winny być umiarkowanie niska, wskazane są chmiele niemieckie bądź polskie (zgodność historyczna). Według zwyczajów i wskazań dodatkami powinny być zioła lokalne, bardziej aromatyczne niż gorzkie (unikać należy ziół stosowanych do produkcji gruitów). Dodatek ten powinien się komponować z delikatną goryczką, pełnią i słodkością piwa, tworząc zbalansowaną harmonię. Wskazane są zioła dodawane w tamtejszym okresie do piw, czyli: macierzanka, krwawnik, kłącze kuklika, kwiat dziewanny, kłącze tataraku, liście poziomki, kwiat lipy… . Tęgość brzeczki powinna mieścić się w przedziale 12-15° Blg
Regulamin oraz formularz zgłoszeniowy przekażemy w terminie późniejszym.
Comment