2015.12.19: 1. Świdnicki Konkurs Piwa Domowego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • multipubBialaDama
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 121

    2015.12.19: 1. Świdnicki Konkurs Piwa Domowego

    BIAŁA DAMA Multipub​ & Przyjaciele (m.in. Browar Świdnicki​ i Browar Świdnica​ ) ogłaszają 1. Świdnicki Konkurs Piwa Domowego połączony ze spotkaniem piwowarów! Jest to impreza robocza, będąca przygotowaniem do przyszłorocznego dużego wydarzenia - Świdnickiego Festiwalu Piwa.

    Termin: 19. grudnia 2015r. (sobota) od g. 12:00.
    Miejsce: Biała Dama, ul. Pułaskiego 16, Świdnica.
    Kategorie:
    - piwo świąteczne
    - piwo z grupy stout (coffee, milk, oatmeal i inne)
    - piwo pszeniczne (weizen, witbier, gose, grodziskie i inne)
    - piwo z grupy pale ale (bitter, american pale ale, american india pale ale i inne)

    Nagrody: Przewidziano certyfikaty dla wszystkich uczestników, nagrody dla zwycięzców kategorii oraz nagrodę specjalną dla zwycięzcy Grand Prix - uwarzenie jego piwa w browarze na profesjonalnym sprzęcie!!

    Piwo na konkurs można dostarczać osobiście lub wysłać, jeśli ktoś z daleka. Więcej szczegółów i pełny regulamin już wkrótce. Tymczasem szykujcie swoje wyroby, lajkujcie, udostępniajcie znajomym i śledźcie nasz FanPage https://www.facebook.com/BialaDamaMultipub/
    multipub Biała Dama
    Świdnica ul.Pułaskiego 16
    w piwnicy 50m od Rynku
    www.białadama.pl
    https://www.facebook.com/BialaDamaMultipub
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Jako impreza przygotowawcza do 1. Świdnickiego Festiwalu Piwa organizujemy Świdnicki Konkurs i Spotkanie Piwowarów Domowych. Termin 19. grudnia w BIAŁA DAMA Multipub.

    Style konkursowe:
    1. piwo świąteczne (dowolność)
    2. niemiecki weizen (równiez dunkel, american wheat i inne)
    3. piwa jasne górnej fermentacji mocniej nachmielone (pale ale, APA, AIPA i pochodne)
    4. stout (także coffee, milk, oatmeal i inne)

    Nagroda główna dla piwa Grand Prix - piwo najlepsze z najlepszych - uwarzenie wg receptury zwycięzcy w browarze w ilości 500 litrów i jego premiera na Świdnickim Festiwalu Piwa pod nazwą Piwo Świdnickie Grand Prix 2016. Wszyscy uczestnicy otrzymają metryczki oraz dyplomy uczestnictwa.

    AKTUALIZACJA 27.11.2015

    Ideą samego konkursu nie jest wyłącznie ocena poprawności stylu, ale przede wszystkim smak. Dlatego kategorie są dosyć szerokie, ale któż nam zabroni? Ma być dobra zabawa Z tego samego powodu nie przewidujemy w składzie jury certyfikowanych sędziów, zwłaszcza że jest to nasza pierwsza taka inicjatywa, niejako przygotowawcza czy robocza. Piwo będą oceniali ludzie "z branży". Metryczka i skład komisji będą podane do wiadomości już wkrótce.

    Piwo musi być dostarczone (osobiście do 14.grudnia lub wysłane najpóźniej 11.grudnia) w ilości 3 sztuk butelek 0,5 litra lub 5 0,3 litra z każdej kategorii z etykietkami (imię nazwisko piwowara, styl, alkohol, BLG, kontakt).

    PLAN SPOTKANIA:

    Wymagane zgłoszenie uczestnictwa do 14.grudnia.
    Impreza biletowana - 15,- PLN. Każdy piwowar, który przybędzie z własnym piwem do degustacji (min. 5 litrów) - wstęp bezpłatny oraz obiad i koszulka gratis.

    12:00 - 15:00 spotkanie piwowarów zamknięte (dyskusje, obiad)

    15:00 - 18:00 spotkanie piwowarów półotwarte także dla osób z zewnątrz (prelekcja o historii piwa Świdnickiego, degustacje także dla ludzi z zewnątrz - biletowane j.w.)

    18:00 - pełne otwarcie pubu, dla osób chętnych i odważnych ognisko w innym miejscu

    Istnieje mozliwośc zorganizowania noclegów dla przyjezdnych w cenie 40,-/os. Osoby takie są proszone o zgłaszanie chęci noclegu podczas zgłaszania obecności, tj. najpóźniej 14.grudnia.

    Zgłoszenia - wyłącznie mailem na adres: multipub.bialadama@gmail.com

    W razie pytań prosimy o kontakt mailowy lub przez FB.

    W zasadzie można też tu pytać, ale w imieniu organizatora ja Krzysiu będę odpowiadał.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Podstawowe zasady konkursu:

      1. Piwa ocenia się w skali od 1 do 5 (5 bardzo dobre, 4 dobre, 3 może być, 2 niedobre, 1 ch.../nie nadające się do picia).

      2. W skład oceny wchodzą:
      smak = 50%
      zapach = 20%
      zgodność z zadeklarowanym stylem = 20%
      piana = 5%
      barwa = 5%

      3. sędziowie nie kontaktują się ze sobą w trakcie oceniania

      4. końcowa ocena to suma zdobytych punktów. Piwo z najwyższą sumą punktów zdobywa nagrodę główną. W przypadku dwóch lub więcej piw z jednakową oceną nastapi dogrywka w postaci ponownej oceny.

      Comment

      • amap
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.02
        • 98

        #4
        Dostarczenie osobiste wymaga wcześniejszej akredytacji?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Obawiam się, że może to być trudne, ponieważ testy zamierzamy zrobić głównie w czwartek i piątek, a w sobotę zostawić sobie czas na klasyfikację i ewentualne dogrywki. Ale omówimy sprawę w poniedziałek i we wtorek lub środę będzie komunikat. Nie będzie problemu, jeśli będziesz chciał przyjechać odpowiednio wcześniej.
          Last edited by Krzysiu; 2015-12-05, 08:49.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Ze względu na to, że piwa konkursowe będą oceniane głównie w czwartek i piątek, możliwe jest doręczenie osobiste, ale w terminie podanym wyżej, czyli do 14 grudnia.
            Piwo musi być dostarczone (osobiście do 14.grudnia lub wysłane najpóźniej 11.grudnia) w ilości 3 sztuk butelek 0,5 litra lub 5 0,3 litra z każdej kategorii z etykietkami (imię nazwisko piwowara, styl, alkohol, BLG, kontakt).
            Piwo na prezentacje, czyli spotkanie piwowarów domowych może być oczywiście przywiezione prosto na imprezę, tu nie ma żadnych ograniczeń.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Spotkanie Piwowarów

              Jak wynika z programu, główna część spotkania piwowarów to półotwarta impreza w godzinach 15.00 - 18.00, które odbędzie się w Białej Damie. Dla osób, które będą chciały kontynuować spotkanie, polecam nocleg w Domu Wycieczkowym OSiR przy ul. Śląskiej 37. Miejscówka znana starym kocurom, bywalcom Świdnickiej Giełdy Piwnej, choć obiekt jest całkowicie przebudowany. Pokoje dwu- i trzyosobowe z łazienkami, standard schroniskowy, na miejscu kuchnia i świetlica. Będzie ognisko w przypadku ładnej pogody.

              rezerwacje: http://www.osir.swidnica.pl/obiekty/dom-wycieczkowy
              Rezerwacje proszę dokonywać samodzielnie, a nas o poinformowanie, kto zamierza zostać na nocleg, abyśmy mogli się przygotować na najgorsze
              Last edited by Krzysiu; 2015-12-10, 21:18.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Info na dzisiaj: wpłynęło 48 piw, najwięcej na PA, najmniej pszenic. Trzy kategorie już stestowane, ostatnia w piątek wieczorem.

                Nowość: na Spotkaniu Piwowarów w najbliższa sobotę obecna będzie Marusia, która poprowadzi prezentację multimedialną pt. "Od piwowara domowego do własnego browaru rzemieślniczego". Przekonajcie się czy to droga przez mękę czy raczej czysta sielanka...
                Dodatkowo w ten wieczór w BIAŁA DAMA Multipub odbędzie się oficjalna pra-premiera najnowszego Piwa z Marusią - Suite IPA z Warsztat Piwowarski. Piwo na rynku pojawi się dopiero w Święta, a u nas możecie się go napić już w ten weekend.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Wyniki 1. Świdnickiego Konkursu Piw Domowych

                  Oceny dokonała komisja w składzie: Krzysztof Czarnecki, Rafał Harchala, Norbert Karwowski, Michał Ogrodziński, Filip Rataj. Testowanie odbyło się w dniach 15 – 18 grudnia 2015 r. Ocenie poddano 43 piwa, 1 dostarczone piwo nie zostało sklasyfikowane z powodu niezgodności z kategoriami konkursowymi.

                  Wyniki:

                  kategoria: piwo świąteczne

                  1. Świąteczne, Marcin Filipiak, 20,65
                  2. Świąteczne, Mateusz Matwiejczuk, 19,90
                  3. Koźlak majowy ciemny, Jerzy Bednarz, 18,30

                  kategoria: niemiecki weizen

                  1. Hefeweizen, Marcin Filipiak, 20,55
                  2. Hefeweizen, Mateusz Matwiejczuk, 19,80
                  3. Weizen NZ-CZ, Borys Dyczko, 17,60

                  kategoria: piwo jasne górnej fermentacji

                  1. West Coast IPA, Szymon Szewczyk, 22,95
                  2. American IPA, Andrzej Czapski, 21,50
                  3. Session IPA, Maciej Lebiecki & Przemysław Kołtunowicz, 20,90

                  kategoria: stout

                  1. American Stout, Mateusz Matwiejczuk 21,25
                  2. Russian Imperial Stout, Karol Bąkowski & Mariusz Pacek 20,90
                  3. Chocolate Stout, Jakub Bielecki & Piotr Domański 19,20

                  Grand Prix i nagrodę główną zdobywa piwo: West Coast IPA, Szymon Szewczyk, 22,95

                  Komisja postanowiła wyróżnić dwa piwa:

                  1. Chocolate Stout, Jakub Bielecki & Piotr Domański, za niesamowitą pianę, o ciemnoczekoladowej barie i konsystencji ptasiego mleczka,
                  2. Black IPA, Kostas Bimtsas (piwo nieklasyfikowane), za wyborne walory smakowe.

                  Pełna lista wyników stanowi załącznik do protokołu.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Informuję, że metryki dla piw konkursowych będę opracowywał najwcześniej po 4 stycznia 2016 r., więc zainteresowanych proszę o uzbrojenie się w cierpliwość.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X