2015.11.07 - Szczecin - Czas na Kwas + Degustacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bimbelt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.12
    • 197

    2015.11.07 - Szczecin - Czas na Kwas + Degustacja

    Czas na Kwas

    Cesky Film
    07.11.2015, sobota, g.17:00

    Szczecin, ul. Jana Pawła II 3

    Wstęp wolny!

    Zapraszamy na wykład Michała Kordka pt. "Kwaśne klimaty - zastosowanie bakterii kwasu mlekowego w piwowarstwie domowym". Głównym tematem wykładu będzie grupa bakterii z rodzaju lactobacillus, ich wpływ na piwo, różne strategie prowadzenia fermentacji piw kwaśnych, a także problemy wynikające z ich używania w browarze domowym. Ponieważ w Polsce dostęp do czystych szczepów piwowarskich jest dość ograniczony, część wykładu zostanie poświęcona alternatywnym źródłom bakterii. Oprócz lactobacillusów, w produkcji piw kwaśnych częstymi gośćmi są także bakterie z rodzaju pediococcus oraz drożdże brettanomyces, dlatego im także zostanie poświęcona chwila.

    Po wykładzie zapraszamy na degustację kwaśnych piw w różnych stylach.

    Dla fejsbukowiczów:
    https://www.facebook...54780771450704/
    Piwolog radzi...
    Piwo Domowe na Facebooku
    Szczeciński Konkurs Piw Domowych
Przetwarzanie...
X