Czas na Kwas
Cesky Film
07.11.2015, sobota, g.17:00
Szczecin, ul. Jana Pawła II 3
Wstęp wolny!
Zapraszamy na wykład Michała Kordka pt. "Kwaśne klimaty - zastosowanie bakterii kwasu mlekowego w piwowarstwie domowym". Głównym tematem wykładu będzie grupa bakterii z rodzaju lactobacillus, ich wpływ na piwo, różne strategie prowadzenia fermentacji piw kwaśnych, a także problemy wynikające z ich używania w browarze domowym. Ponieważ w Polsce dostęp do czystych szczepów piwowarskich jest dość ograniczony, część wykładu zostanie poświęcona alternatywnym źródłom bakterii. Oprócz lactobacillusów, w produkcji piw kwaśnych częstymi gośćmi są także bakterie z rodzaju pediococcus oraz drożdże brettanomyces, dlatego im także zostanie poświęcona chwila.
Po wykładzie zapraszamy na degustację kwaśnych piw w różnych stylach.
Dla fejsbukowiczów:
https://www.facebook...54780771450704/
Cesky Film
07.11.2015, sobota, g.17:00
Szczecin, ul. Jana Pawła II 3
Wstęp wolny!
Zapraszamy na wykład Michała Kordka pt. "Kwaśne klimaty - zastosowanie bakterii kwasu mlekowego w piwowarstwie domowym". Głównym tematem wykładu będzie grupa bakterii z rodzaju lactobacillus, ich wpływ na piwo, różne strategie prowadzenia fermentacji piw kwaśnych, a także problemy wynikające z ich używania w browarze domowym. Ponieważ w Polsce dostęp do czystych szczepów piwowarskich jest dość ograniczony, część wykładu zostanie poświęcona alternatywnym źródłom bakterii. Oprócz lactobacillusów, w produkcji piw kwaśnych częstymi gośćmi są także bakterie z rodzaju pediococcus oraz drożdże brettanomyces, dlatego im także zostanie poświęcona chwila.
Po wykładzie zapraszamy na degustację kwaśnych piw w różnych stylach.
Dla fejsbukowiczów:
https://www.facebook...54780771450704/