W tym roku oceniamy 9 czerwca w naszym Konkursie następujące kategorie:
1. Pils bohemski – styl znany i powszechnie lubiany. Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu. Charakteryzuje się czystym smakiem oraz brakiem estrów owocowych. Pils powinien być rześki, złożony i dobrze zbalansowany. W BJCP znajduje się na pozycji 2B.
2. Wariacja Berliner Weisse – kolejna luźna interpretacja stylu. Bazą jest Berliner Weisse, którego główne cechy powinny być wyraźnie zaznaczone w piwie. Dominuje ostro kwaskowaty, kwaśny charakter, może być obecny delikatny aromat Brettanomyces. Dominuje czysta mleczna kwaskowatość i może być ona bardzo mocna, aczkolwiek nie tak kwaśna jak lambic. Trochę przyjemnych chlebowych albo zbożowych smaków pszenicy jest zasadniczo zauważalne. Dodatki powinny być wyraźnie wyczuwalne oraz stanowią uzupełnienie cech piwa, tworząc dobry balans. Oceniana będzie pijalność oraz spójność piwa jak i pomysłowość piwowara. Jak co roku nie ograniczamy dodatków i wyobraźni piwowara, mogą to być słody wędzone, przyprawy, owoce oraz nietypowe nachmielenie.
3.English Brown Ale – obok Milda i Bittera, jedna z bardziej znanych odmian Ale. Posiada profil lekki, słodki, słodowy aromat z nutkami toffi, orzechowymi, i/albo nutami karmelowymi z wytrawnym finiszem. W aromacie i smaku występują aromaty chmielowe odmian brytyjskich. Równomierny balans słodowo chmielowy, wraz z niskim do braku smaku chmielowego pozwala wyczuć bardziej orzechowe, niż karmelowe cechy. W BJCP znajduje się na pozycji 11C.
4. RIS – najmocniejsze i najbardziej złożone piwo z rodziny Stoutów. Posiada intensywny w smak i zapach. Jest palone, owocowe i gorzko-słodkie, wraz z zauważalnym wpływem alkoholu. Posmaki ciemnych owoców idealnie łączą się z prażonymi, palonymi i smołowymi posmakami. W BJCP znajduje się na pozycji 13F.
REGULAMIN : http://www.wrowar.pl...u-piw-domowych/
1. Pils bohemski – styl znany i powszechnie lubiany. Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu. Charakteryzuje się czystym smakiem oraz brakiem estrów owocowych. Pils powinien być rześki, złożony i dobrze zbalansowany. W BJCP znajduje się na pozycji 2B.
2. Wariacja Berliner Weisse – kolejna luźna interpretacja stylu. Bazą jest Berliner Weisse, którego główne cechy powinny być wyraźnie zaznaczone w piwie. Dominuje ostro kwaskowaty, kwaśny charakter, może być obecny delikatny aromat Brettanomyces. Dominuje czysta mleczna kwaskowatość i może być ona bardzo mocna, aczkolwiek nie tak kwaśna jak lambic. Trochę przyjemnych chlebowych albo zbożowych smaków pszenicy jest zasadniczo zauważalne. Dodatki powinny być wyraźnie wyczuwalne oraz stanowią uzupełnienie cech piwa, tworząc dobry balans. Oceniana będzie pijalność oraz spójność piwa jak i pomysłowość piwowara. Jak co roku nie ograniczamy dodatków i wyobraźni piwowara, mogą to być słody wędzone, przyprawy, owoce oraz nietypowe nachmielenie.
3.English Brown Ale – obok Milda i Bittera, jedna z bardziej znanych odmian Ale. Posiada profil lekki, słodki, słodowy aromat z nutkami toffi, orzechowymi, i/albo nutami karmelowymi z wytrawnym finiszem. W aromacie i smaku występują aromaty chmielowe odmian brytyjskich. Równomierny balans słodowo chmielowy, wraz z niskim do braku smaku chmielowego pozwala wyczuć bardziej orzechowe, niż karmelowe cechy. W BJCP znajduje się na pozycji 11C.
4. RIS – najmocniejsze i najbardziej złożone piwo z rodziny Stoutów. Posiada intensywny w smak i zapach. Jest palone, owocowe i gorzko-słodkie, wraz z zauważalnym wpływem alkoholu. Posmaki ciemnych owoców idealnie łączą się z prażonymi, palonymi i smołowymi posmakami. W BJCP znajduje się na pozycji 13F.
REGULAMIN : http://www.wrowar.pl...u-piw-domowych/
Comment