Szanowni piwowarzy i piwowarki,
W imieniu Łódzkiego Oddziału Terenowego PSPD, zapraszam serdecznie do udziału w kolejnej, wyjątkowej edycji Łódzkiego Konkursu Piw Domowych.
Z radością informujemy, że aż 3 browary z aglomeracji łódzkiej zostały partnerami ŁKPD, co czyni nasz konkurs wyjątkowym.
Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że niezmienne współorganizatorem konkursu pozostaje Browar Bierhalle w Łodzi, który to zajmie się recepcją Waszych skarbów, a także będzie gościł sędziów oraz stewardów konkursu.
Co więcej, powstał oficjalny fanpejdź konkursu na FB, na którym na bieżąco będą publikowane wszelkie istotne informacje, także zachęcamy do lajkowania i śledzenia - https://www.facebook.com/lodzkikpd
KATEGORIE!
V Łódzki Konkurs Piw Domowych rozegrany zostanie w 5 kategoriach:
1. Mint Stout [9-14,7°Blg]
Stout z dodatkiem mięty. Dopuszczalne są wariacje od wytrawnego "Dry" do słodkiego "Milk". Warunkiem koniecznym będzie wyczuwalny dodatek mięty, przy zachowaniu pozostałych charakterystycznych cech stylu jak słodowa paloność, czy kremowość tekstury. Dopuszczalne jest zastosowanie dodatków uwydatniających cechy indywidualnej kompozycji smakowej jak czekolada, kawa, przyprawy itp.
2. Herbal Pale Ale [10,0-12,0°Blg]
Jasne, dobrze zbalansowane piwo górnej fermentacji, o wyraźnej, ale nie przytłaczającej goryczce. W wersji konkursowej z dodatkiem ziół. Piwowar powinien podać skład kompozycji jakiej użył. Sugerowane dodatki ziołowe nie powinny w całości przejmować roli chmielenia piwa, a być ciekawym uzupełnieniem profilu smakowego. Przykładowe dopuszczalne zioła: mięta, yerba, melisa, rozmaryn itp.
3. Hoppy Saison [11,5-15 ° Blg]
Aromatyczna chmielowo interpretacja tradycyjnego stylu Saison. Mocno wysycone, jasne, orzeźwiające i wytrawne piwo z wyraźnymi akcentami estrowymi i fenolowymi. Niska słodowość, głównie o zbożowym, chlebowym charakterze. Nuty karmelowe, melanoidynowe, orzechowe czy opiekane są niepożądane! Obecna jest lekka kwaśność, podkreślająca orzeźwiający charakter piwa. Nie może jednak dominować. W wersjach mocniejszych pojawiać się może delikatny alkohol, który nie może być piekący czy palący. Dopuszczalne są różne dodatki, podkreślające akcenty owocowe i/lub przyprawowe. Nie mogą jednak absolutnie zdominować profilu piwa. Kluczem jest orzeźwiający charakter oraz bardzo wysoka pijalność.
4. American Wheat [10,0-13,5°Blg]
Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z wyraźnymi nutami amerykańskiego chmielu, które mają być obecne przede wszystkim w aromacie. Goryczka dobrze kontruje słodowość, nie może jednak zdominować profilu piwa. Pszeniczna chlebowa słodowość musi być obecna w profilu piwa. Estry i fenole charakterystyczne dla piwa w stylu Hefeweizen są wadą.
5 kategoria zostanie wybrana przez Was samych.
Pod podanym niżej linkiem możecie zagłosować na ostatnią kategorię ŁKPD. Zbieranie głosów potrwa do 28.09.2017 do godziny 23 : 59.
Szczegółowe opisy stylu pojawia się niebawem.
NAGRODY!
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody. Zwycięskie piwo w kategorii:
1) Mint Stout – zostanie uwarzone przez Antybrowar
2) Herbal Pale Ale – zostanie uwarzone przez Browar Piwoteka
3) Hoppy Saison – zostanie uwarzone przez Browar Ziemia Obiecana
Informacje o kolejnych nagrodach będziemy publikować na bieżąco na piwo org, browar biz oraz na profilu konkursu na FB. Zachęcamy zatem do śledzenia.
DATA I MIEJSCE:
V Łódzki Konkurs Piw Domowych odbędzie się w drugiej połowie kwietnia 2018 roku w Browarze Bierhalle w Łodzi przy ul. Drewnowskiej 58 (Manufaktura). Z czasem podamy dokładną datę konkursu.
W razie pytań, pozostaję do dyspozycji .
Pozdrawiam,
Michał Zieliński
W imieniu Łódzkiego Oddziału Terenowego PSPD, zapraszam serdecznie do udziału w kolejnej, wyjątkowej edycji Łódzkiego Konkursu Piw Domowych.
Z radością informujemy, że aż 3 browary z aglomeracji łódzkiej zostały partnerami ŁKPD, co czyni nasz konkurs wyjątkowym.
Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że niezmienne współorganizatorem konkursu pozostaje Browar Bierhalle w Łodzi, który to zajmie się recepcją Waszych skarbów, a także będzie gościł sędziów oraz stewardów konkursu.
Co więcej, powstał oficjalny fanpejdź konkursu na FB, na którym na bieżąco będą publikowane wszelkie istotne informacje, także zachęcamy do lajkowania i śledzenia - https://www.facebook.com/lodzkikpd
KATEGORIE!
V Łódzki Konkurs Piw Domowych rozegrany zostanie w 5 kategoriach:
1. Mint Stout [9-14,7°Blg]
Stout z dodatkiem mięty. Dopuszczalne są wariacje od wytrawnego "Dry" do słodkiego "Milk". Warunkiem koniecznym będzie wyczuwalny dodatek mięty, przy zachowaniu pozostałych charakterystycznych cech stylu jak słodowa paloność, czy kremowość tekstury. Dopuszczalne jest zastosowanie dodatków uwydatniających cechy indywidualnej kompozycji smakowej jak czekolada, kawa, przyprawy itp.
2. Herbal Pale Ale [10,0-12,0°Blg]
Jasne, dobrze zbalansowane piwo górnej fermentacji, o wyraźnej, ale nie przytłaczającej goryczce. W wersji konkursowej z dodatkiem ziół. Piwowar powinien podać skład kompozycji jakiej użył. Sugerowane dodatki ziołowe nie powinny w całości przejmować roli chmielenia piwa, a być ciekawym uzupełnieniem profilu smakowego. Przykładowe dopuszczalne zioła: mięta, yerba, melisa, rozmaryn itp.
3. Hoppy Saison [11,5-15 ° Blg]
Aromatyczna chmielowo interpretacja tradycyjnego stylu Saison. Mocno wysycone, jasne, orzeźwiające i wytrawne piwo z wyraźnymi akcentami estrowymi i fenolowymi. Niska słodowość, głównie o zbożowym, chlebowym charakterze. Nuty karmelowe, melanoidynowe, orzechowe czy opiekane są niepożądane! Obecna jest lekka kwaśność, podkreślająca orzeźwiający charakter piwa. Nie może jednak dominować. W wersjach mocniejszych pojawiać się może delikatny alkohol, który nie może być piekący czy palący. Dopuszczalne są różne dodatki, podkreślające akcenty owocowe i/lub przyprawowe. Nie mogą jednak absolutnie zdominować profilu piwa. Kluczem jest orzeźwiający charakter oraz bardzo wysoka pijalność.
4. American Wheat [10,0-13,5°Blg]
Lekkie, orzeźwiające piwo pszeniczne z wyraźnymi nutami amerykańskiego chmielu, które mają być obecne przede wszystkim w aromacie. Goryczka dobrze kontruje słodowość, nie może jednak zdominować profilu piwa. Pszeniczna chlebowa słodowość musi być obecna w profilu piwa. Estry i fenole charakterystyczne dla piwa w stylu Hefeweizen są wadą.
5 kategoria zostanie wybrana przez Was samych.
Pod podanym niżej linkiem możecie zagłosować na ostatnią kategorię ŁKPD. Zbieranie głosów potrwa do 28.09.2017 do godziny 23 : 59.
Szczegółowe opisy stylu pojawia się niebawem.
NAGRODY!
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody. Zwycięskie piwo w kategorii:
1) Mint Stout – zostanie uwarzone przez Antybrowar
2) Herbal Pale Ale – zostanie uwarzone przez Browar Piwoteka
3) Hoppy Saison – zostanie uwarzone przez Browar Ziemia Obiecana
Informacje o kolejnych nagrodach będziemy publikować na bieżąco na piwo org, browar biz oraz na profilu konkursu na FB. Zachęcamy zatem do śledzenia.
DATA I MIEJSCE:
V Łódzki Konkurs Piw Domowych odbędzie się w drugiej połowie kwietnia 2018 roku w Browarze Bierhalle w Łodzi przy ul. Drewnowskiej 58 (Manufaktura). Z czasem podamy dokładną datę konkursu.
W razie pytań, pozostaję do dyspozycji .
Pozdrawiam,
Michał Zieliński
Comment