2018.09.08 IX Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sarenkaRT
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.07
    • 223

    2018.09.08 IX Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego

    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w IX Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

    Konkurs odbędzie się 8 września 2018

    Kategorie Konkursowe:

    1. Polskie Ale - Piwo górnej fermentacji na polskim słodzie i polskich chmielach lub polskich ziołach. Jest to na tyle szeroka kategoria, że wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo.

    2. Braggot Ale - czyli wariacja na temat miodu pitnego Braggot, który jest mieszanką piwa i miodu. Miód powinien być dodany na fermentację, bądź fermentowany wcześniej osobno.
    Więcej o tym stylu proponujemy poczytać tutaj -> https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Mead.pdf
    Jako refleksję tego stylu niech posłuży cytat Geoffrey'a Chaucera - średniowiecznego poety londyńskiego, który porównywał pocałunek młodej żony do słodyczy braggota.
    Ponieważ jest to szeroka kategoria, wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo - słody i dodatki.

    3.Owocowe Pszeniczne Ale - Piwo górnej fermentacji, orzeźwiające i owocowe, z odpowiednim balansem pomiędzy estrami, pszenicznymi aromatami oraz tymi pochodzącymi od cytrusów lub innych owoców (wszelkie eksperymenty mile widziane). Piwo powinno mieć wyczuwalny pszeniczny charakter, kolor od jasnego do złotego, może być mętne. Powinno mieścić się w przedziale 4-6% ABV.
    Goryczka na poziomie niskim, może pochodzić z owoców lub skórki pomarańczy.

    4. Koźlak - Piwo dolnej fermentacji. Jest to mocny, ciemny lager o kompleksowym, ale łagodnym, słodowym charakterze, bez dominacji karmelu. Jest to tradycyjny styl, o którym można przeczytać np. Na stronach PSPD

    Według takich parametrów będziemy oceniać ten styl czyli w skrócie:
    Ekstrakt początkowy: 16,0-18,0 °Blg
    Ekstrakt końcowy: 4,0-6,0 °Blg
    Zawartość alkoholu: 6,0-7,5 % obj.11
    Goryczka: 20-30 IBU
    Barwa: 25-45 EBC

    5.Piwo niskoalkoholowe - Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.
    Ponieważ jest to szeroka kategoria, wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo - styl, słody, dodatki.

    Kontakt:ckpdbp@gmail.com

    Kolejne informacje dotyczące konkursu niebawem z dokładniejszymi opisami kategorii.
    Piwu Cześć!
    Dwie pasje, które idą ze sobą w parze - taniec irlandzki i piwowarstwo domowe :)
Przetwarzanie...
X