XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Orzech1988
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 16

    XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego

    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
    zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
    XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


    Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły wkrótce).

    Kategorie Konkursowe:

    1. Wee Heavy (Strong Scotch Ale) - to mocne piwo górnej fermentacji wywodzące się ze Szkocji. Nazwa tego stylu pochodzi bezpośrednio od nazwy piwa - Fowler’s Wee Heavy, które warzono już w XIX wieku. Jednakże w niektórych źródłach można się spotkać z następującym, tradycyjnym podziałem piw szkokich: „light” (poniżej 3,5% ABV), „heavy” (od 3,5% do 4% ABV), „export” (od 4% do 5.5% ABV) oraz „wee heavy” (powyżej 6% ABV).
    Styl i charakter piwa zostały ukształtowane przede wszystkim przez klimat i historię. Chmiel w ówczesnej Szkocji nie był uprawiany na przemysłową skalę, a jego sprowadzanie z Anglii było zarówno drogie, jak i nie zawsze mile widziane. W wyniku tych czynników balans Wee Heavy jest przesunięty zdecydowanie w stronę słodową.
    Aromat powinien być mocno słodowy z wyraźnymi posmakami karmelowymi, toffi. Poza tym mogą pojawić się aromaty suszonych owoców, śliwek, lekko dymione (jednakże nuty torfowe będą uznawane za wadę). Diacetyl niski lub jego brak.
    Jeżeli chodzi o aromat chmielowy to nie powinien on występować lub być na bardzo niskim poziomie (aromat ziemisty lub kwiatowy). W mocniejszych wersjach, piwo może mieć wyczuwalne nuty alkoholowe, likierowe na poziomie co najwyżej średnim.
    Strong Scotch Ale powinno mieć złożony i intensywny smak słodowy z nutami karmelu, melasy, toffi, ciastek maślanych, często z posmakami biszkoptowymi oraz orzechowymi. Ponadto w smaku mogą pojawić się suszone owoce, rodzynki, śliwki, nuty lekko dymione. Tak jak w aromacie chmiel niski (kwiatowy, ziemisty) w kierunku do jego braku, goryczka niska. Finisz słodki, półsłodki, do półwytrawnego, długi, niekiedy z lekką nutą palonego słodu.
    Piwo powinno być klarowne. Barwa od jasno miedzianej do ciemnobrązowej z rubinowymi refleksami. Zwykle piana jest kremowa, beżowa do jasnobrązowej, obfita, ale nie musi być zbyt trwała.
    Jeżeli chodzi o odczucie w ustach to winno być ono pełne, nieco lepkie i oleiste, bogato słodowe, kojarzące się z deserem. Ponadto gładkie i umiarkowanie wysycone. Z kolei alkohol wyczuwalny i w pewien sposób balansujący słodycz.


    Parametry - według których piwo będzie oceniane:

    Ekstrakt początkowy: 17 - 30 °Blg
    Ekstrakt końcowy: 4,5 - 10 °Blg
    Zawartość alkoholu: 6,5 - 10% obj.
    Goryczka: 17 - 35 IBU
    Barwa: 28 - 49 EBC

    Po więcej informacji sięgnij do:

    oraz
    Kwartalnik PSPD - „Piwowar” nr. 26 (2018r.) „Wee Heavy, czyli szkocki mocarz” - Dorota Chrapek.

    2. Fruit Gose - jest owocową wariacją bardzo starego, średniowiecznego, nieco zapomnianego piwa jakim jest Gose.
    Gose to lekkie, kwaśne piwo pszeniczne górnej fermentacji, wywodzące się z miejscowości Goslar w Niemczech, a swą nazwę wzięło od pobliskiej rzeki. Gose poza kwaśnością charakteryzuje się przede wszystkim dodatkiem kolendry oraz soli.
    To co odróżnia Gose od Berliner Weisse to właśnie dodatek kolendry i soli, a także niższa kwaśność i większa mętność. Z kolei aromat kolendry jest niższy niż w przypadku Wibiera.
    W celu lepszej oceny piwowar musi podać owce jakich użył. Jest to warunek konieczny do dopuszczenia piwa do oceny.
    Aromaty jakie powinny przeważać w stylu Fruit Gose to wszelkie nuty owocowe, które powinny wychodzić na pierwszy plan (w skali od średnio niskich do średnio wysokich). Jednakże nie powinny zdominować reszty. Drugi plan stanowić mają aromaty związane z produktami przemiany fermentacji mlekowej o niskiej i średniej intensywności, o charakterze kwaśnych owoców, charakterze jogurtowym, kefirowym, lub zaczynu piekarskiego (dla piw świeżych z nutami słodowymi - zbożowymi i chlebowymi).
    Ponadto mogą występować estry owocowe (jabłka, gruszki, cytrusy, owoce pestkowe) na poziomie średnio-niskim w kierunku niskich lub brak estrów.
    Aromat chmielowy w fruit gose nie powinien występować. Natomiast mile widziane będą nuty cytrusowo-ziołowe na niskim poziomie pochodzące od kolendry.
    Należy unikać aromatów kiszonych, jeśli są to na bardzo niskim poziomie. Z kolei aromat octowy nie powinien występować. Ponadto wadą piwa będzie metaliczny aromat (pochodzący z użycia niewłaściwej soli). DMS, diacetyl oraz aromaty siarkowe są dopuszczalne co najwyżej na niskim poziomie.
    Z uwagi na dodatek soli i wysokie wysycenie może pojawić się uczucie orzeźwienia kojarzące się z bryzą morską.
    Podobnie jak w aromacie, w smaku pierwsze skrzypce powinny grać nuty pochodzące od użytych owoców. Owocowe smaki powinny oscylować w granicach średnio niskich do średnio wysokich. Następnie do gry powinny się włączyć kwaśne smaki kwasu mlekowego (jogurtowe, kefirowe). Na poziomie niskim do średniego. A w dalszej części nuty pochodzące od słodu (zbożowe, chlebowe), także na niskim do średniego poziomu. Dopełnienie smaku stanowić powinna kolendra i jej cytrusowość i przyprawowość. Mogą pojawić się również posmaki gruszek, jabłek, owoców pestkowych, jednakże na niskim poziomie, lub mogą nie wystąpić wcale. Z kolei słoność powinna być stonowana, występująca na niskim poziomie, ma dopełniać, nie dominować. Metaliczność, mineralność na poziomie bardzo niskim lub wcale. Brak posmaków chmielowych. Za wadę uznaje się octowość, nuty mydlane, selerowe, szynkowe, sosu maggi.
    Goryczka w stylu Gose powinna być na poziomie niskim lub wcale nie występować. Jeśli już wystąpi może pochodzić od owoców. Nie powinna być ściągająca, nieprzyjemna.
    Jeżeli chodzi o odczucie w ustach, to piwo powinno dawać orzeźwienie, być pijalne. Z uwagi na nagazowanie od średniowysokiego do bardzo wysokiego może dawać uczucie musującego szampana. Pełnia od średnio- niskiej do średniej.
    Z kolei barwa może być bardzo zróżnicowana w zależności od użytych owoców, od jasnozłotej, żółtej aż po odcienie miedzi, brązu. Mętność jest wskazana na poziomie średnim i wysokim. Natomiast piana gęsta, wysoka i trwała o różnych odcieniach, zależnych od owoców. Jeżeli owoce nie mają wpływu na pianę, to kolor powinien być w granicach białej do beżowej.



    Parametry - według których piwo będzie oceniane:
    Ekstrakt początkowy: 9 - 14 °Blg
    Ekstrakt końcowy: 1,5 - 3,1 °Blg
    Zawartość alkoholu: 3,5 - 5,4% obj.
    Goryczka: 5 - 15 IBU
    Barwa: jest uzależniona od rodzaju użytych owoców

    Po więcej informacji sięgnij do:
    http://kompendiumpiwa.pl/gose/ https://www.piwo.org/…/23695-27-hist...iwo-histor…/

    3. Porter Bałtycki (z dodatkami). Porter Bałtycki to piwo charakterystyczne dla basenu Morza Bałtyckiego. Jego geneza wywodzi się wprost z porteru angielskiego (Brown Porter), jednakże w przeciwieństwie do swojego przodka – jest piwem dolnej fermentacji. Ponadto charakteryzuje się zdecydowanie większą zawartością alkoholu.
    W aromacie można wyczuć nuty słodowe, karmelowe, toffi, orzechowe, tostowe, a także zapachy przypominające suszone śliwki, rodzynki, wiśnie, a nawet aromaty winne i porto. Warto zwrócić uwagę na brak aromatów chmielowych. Ponadto powinny pojawić się aromaty pochodzące od różnego rodzaju dodatków.
    Kolor waha się w granicach ciemno-czerwono-miedzianego, aż do nieprzejrzystego ciemno- brązowego.
    Smak tak jak aromat powinien być słodowy. Ponadto wyczuć można wszelkiego rodzaju posmaki karmelu, toffi, orzechów, melasy, lukrecji, a także porzeczek i ciemnych owoców. Mile widziana delikatna wytrawność z odrobiną palonej kawy na finiszu. Uzupełnieniem smaku powinny być wybrane przez piwowara dodatki, które powinny współgrać z bazą piwa. Nie powinny zdominować piwa, a być przysłowiową „wisienką na torcie”.
    Z uwagi na szeroki zakres kategorii, piwowar powinien zamieścić w zgłoszeniu na jakim etapie i jakich dodatków dodał.


    Parametry - według których piwo będzie oceniane:
    Ekstrakt początkowy: 14,7 - 22°Blg
    Ekstrakt końcowy: 4,2 – 6°Blg
    Zawartość alkoholu: 5,5 – 9,5% obj.
    Goryczka: 20–40 IBU
    Barwa: 33 – 60 EBC

    Więcej informacji na stronie:


    4. Nowofalowy Pils – jest wynikiem połączenia klasycznego pilznera i nowofalowych chmieli amerykańskich, nowozelandzkich i australijskich.

    Parametry - według których piwo będzie oceniane:
    Ekstrakt początkowy: 10 - 14 °Blg
    Ekstrakt końcowy: 2 - 4 °Blg
    Zawartość alkoholu: 4,3 – 6,2% obj.
    Goryczka: 30 - 45 IBU
    Barwa: 6 - 16 EBC


    Dokładny opis stylu znajdziemy pod adresem:


    5. Klasyczna APA - styl znany i lubiany przez wielu koneserów dobrego piwa, czyli American Pale Ale. Piwo jasne, górnej fermentacji ze zbalansowaną chmielowością i słodowością, dzięki czemu jest wysoce pijalne.
    Warzone przy użyciu słodu Pale Ale, amerykańskich drożdży górnej fermentacji (czasem angielskich) i najczęściej amerykańskich i pacyficznych chmieli. Można dodać niewielkie ilości słodów specjalnych.
    W aromacie znajdziemy szeroki bukiet chmielowy (w stopniu umiarkowanym do mocnego) pochodzący w głównej mierze od amerykańskich i pacyficznych chmieli. Wyszczególnić możemy nuty: cytrusowe, kwiatowe, sosnowe, żywiczne, korzenne, owoców tropikalnych, pestkowych, jagodowych oraz melona. Z kolei słodowość może być niska do umiarkowanej i może wnosić aromaty, takie jak: chlebowy, tostowy, karmelowy, herbatnikowy. Poza tym mogą pojawić się estry owocowe w zakresie od umiarkowanych do ich braku oraz nuty trawiaste (gdy chmielimy na zimno), jednakże nie powinno być ich dużo.
    W smaku możemy doszukać się umiarkowanego do mocnego chmielowego charakteru, na który składają się: cytrusy, kwiaty, żywiczność, korzenność, smak melona, jagód i owoców tropikalnych i pestkowych. Ponadto występują posmaki pochodzące od słodów, tj. chlebowe, tostowe, herbatnikowe w stopniu niskim do umiarkowanego, które podkreślają chmielowe walory piwa.
    Należy podkreślić, że w piwach w stylu APA balans jest zazwyczaj skierowany w stronę chmielowości i goryczki, natomiast obecność słodu delikatnie je kontruje i nie powinna przeważać. Goryczka umiarkowana do wysokiej z finiszem średnim do wytrawnego; może zalegać ale jej profil powinien być czysty i niegryzący.
    Kolor „APY” mieści się w zakresie od jasno złotego do lekko bursztynowego. Piana umiarkowana, wysoka i trwała w kolorze białym lub nieco ciemniejszym. APA zazwyczaj jest klarowna, jednakże wersje chmielone na zimno mogą być odrobinę mętne i mgliste.
    Biorąc pod uwagę odczucie w ustach, to piwa w tym stylu są treściwe w stopniu lekkim do średniego. Natomiast ich nagazowanie umiarkowane do wysokiego. Ogólnie orzeźwiające z gładkim finiszem, bez uczucia ściągania, cierpkości.


    Parametry - według których piwo będzie oceniane:
    Ekstrakt początkowy: 11,2 - 14,7 °Blg
    Ekstrakt końcowy: 2,6 - 3,8 °Blg
    Zawartość alkoholu: 4,5 – 6,2% obj.
    Goryczka: 30 - 50 IBU
    Barwa: 10 - 20 EBC

    Więcej informacji na stronie: https://www.wiki.piwo.org/American_Pale_Ale http://www.bjcp.org/style/2015/18/18B/

    6. Piwo niskoalkoholowe - Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie, w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.
    Ponieważ jest to szeroka kategoria, wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo - styl, słody, dodatki.

    Kontakt: ckpdbp@gmail.com
    Kolejne informacje dotyczące konkursu niebawem.
    Piwu Cześć!
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Czytając tematy o poprzednim konkursie powiem tylko że to są jaja
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Orzech1988
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 16

      #3
      R e g u l a m i n
      XI Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego
      Częstochowa, 12 września 2020 r.
      Organizator:
      Częstochowski Krąg Lokalny
      Towarzystwa Promocji Kultury Piwa
      BRACTWO PIWNE

      1. Organizatorzy wyznaczają skład Komisji Konkursowej, której decyzje są ostateczne.
      2. Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.
      3. W konkursie wyznaczono 6 kategorii:
      3.1. Wee Heavy (Strong Scotch Ale) - to mocne piwo górnej fermentacji wywodzące się ze Szkocji. Nazwa tego stylu pochodzi bezpośrednio od nazwy piwa - Fowler’s Wee Heavy, które warzono już w XIX wieku. Jednakże w niektórych źródłach można się spotkać z następującym, tradycyjnym podziałem piw szkockich: „light” (poniżej 3,5% ABV), „heavy” (od 3,5% do 4% ABV), „export” (od 4% do 5.5% ABV) oraz „wee heavy” (powyżej 6% ABV).
      Styl i charakter piwa zostały ukształtowane przede wszystkim przez klimat i historię. Chmiel w ówczesnej Szkocji nie był uprawiany na przemysłową skalę, a jego sprowadzanie z Anglii było zarówno drogie, jak i nie zawsze mile widziane. W wyniku tych czynników balans Wee Heavy jest przesunięty zdecydowanie w stronę słodową.
      Aromat powinien być mocno słodowy z wyraźnymi posmakami karmelowymi, toffi. Poza tym mogą pojawić się aromaty suszonych owoców, śliwek, lekko dymione (jednakże nuty torfowe będą uznawane za wadę). Diacetyl niski lub jego brak.
      Jeżeli chodzi o aromat chmielowy to nie powinien on występować lub być na bardzo niskim poziomie (aromat ziemisty lub kwiatowy). W mocniejszych wersjach, piwo może mieć wyczuwalne nuty alkoholowe, likierowe na poziomie co najwyżej średnim.
      Strong Scotch Ale powinno mieć złożony i intensywny smak słodowy z nutami karmelu, melasy, toffi, ciastek maślanych, często z posmakami biszkoptowymi oraz orzechowymi. Ponadto w smaku mogą pojawić się suszone owoce, rodzynki, śliwki, nuty lekko dymione. Tak jak w aromacie chmiel niski (kwiatowy, ziemisty) w kierunku do jego braku, goryczka niska. Finisz słodki, półsłodki, do półwytrawnego, długi, niekiedy z lekką nutą palonego słodu.
      Piwo powinno być klarowne. Barwa od jasno miedzianej do ciemnobrązowej z rubinowymi refleksami. Zwykle piana jest kremowa, beżowa do jasnobrązowej, obfita, ale nie musi być zbyt trwała.
      Jeżeli chodzi o odczucie w ustach to winno być ono pełne, nieco lepkie i oleiste, bogato słodowe, kojarzące się z deserem. Ponadto gładkie i umiarkowanie wysycone. Z kolei alkohol wyczuwalny i w pewien sposób balansujący słodycz.

      Parametry - według których piwo będzie oceniane:
      Ekstrakt początkowy: 17 - 30 °Blg
      Ekstrakt końcowy: 4,5 - 10 °Blg
      Zawartość alkoholu: 6,5 - 10% obj.
      Goryczka: 17 - 35 IBU
      Barwa: 28 - 49 EBC

      Po więcej informacji sięgnij do:

      oraz
      Kwartalnik PSPD - „Piwowar” nr. 26 (2018r.) „Wee Heavy, czyli szkocki mocarz” - Dorota Chrapek.

      3.2. Fruit Gose - jest owocową wariacją bardzo starego, średniowiecznego, nieco zapomnianego piwa jakim jest Gose.
      Gose to lekkie, kwaśne piwo pszeniczne górnej fermentacji, wywodzące się z miejscowości Goslar w Niemczech, a swą nazwę wzięło od pobliskiej rzeki. Gose poza kwaśnością charakteryzuje się przede wszystkim dodatkiem kolendry oraz soli.
      To co odróżnia Gose od Berliner Weisse to właśnie dodatek kolendry i soli, a także niższa kwaśność i większa mętność. Z kolei aromat kolendry jest niższy niż w przypadku Witbiera.
      W celu lepszej oceny piwowar musi podać owce jakich użył. Jest to warunek konieczny do dopuszczenia piwa do oceny.
      Aromaty jakie powinny przeważać w stylu Fruit Gose to wszelkie nuty owocowe, które powinny wychodzić na pierwszy plan (w skali od średnio niskich do średnio wysokich). Jednakże nie powinny zdominować reszty. Drugi plan stanowić mają aromaty związane z produktami przemiany fermentacji mlekowej o niskiej i średniej intensywności, o charakterze kwaśnych owoców, charakterze jogurtowym, kefirowym, lub zaczynu piekarskiego (dla piw świeżych z nutami słodowymi - zbożowymi i chlebowymi).
      Ponadto mogą występować estry owocowe (jabłka, gruszki, cytrusy, owoce pestkowe) na poziomie średnio-niskim w kierunku niskich lub brak estrów.
      Aromat chmielowy w fruit gose nie powinien występować. Natomiast mile widziane będą nuty cytrusowo-ziołowe na niskim poziomie pochodzące od kolendry.
      Należy unikać aromatów kiszonych, jeśli są to na bardzo niskim poziomie. Z kolei aromat octowy nie powinien występować. Ponadto wadą piwa będzie metaliczny aromat (pochodzący z użycia niewłaściwej soli). DMS, diacetyl oraz aromaty siarkowe są dopuszczalne co najwyżej na niskim poziomie.
      Z uwagi na dodatek soli i wysokie wysycenie może pojawić się uczucie orzeźwienia kojarzące się z bryzą morską.
      Podobnie jak w aromacie, w smaku pierwsze skrzypce powinny grać nuty pochodzące od użytych owoców. Owocowe smaki powinny oscylować w granicach średnio niskich do średnio wysokich. Następnie do gry powinny się włączyć kwaśne smaki kwasu mlekowego (jogurtowe, kefirowe). Na poziomie niskim do średniego. A w dalszej części nuty pochodzące od słodu (zbożowe, chlebowe), także na niskim do średniego poziomu. Dopełnienie smaku stanowić powinna kolendra i jej cytrusowość i przyprawowość. Mogą pojawić się również posmaki gruszek, jabłek, owoców pestkowych, jednakże na niskim poziomie, lub mogą nie wystąpić wcale. Z kolei słoność powinna być stonowana, występująca na niskim poziomie, ma dopełniać, nie dominować. Metaliczność, mineralność na poziomie bardzo niskim lub wcale. Brak posmaków chmielowych. Za wadę uznaje się octowość, nuty mydlane, selerowe, szynkowe, sosu maggi.
      Goryczka w stylu Gose powinna być na poziomie niskim lub wcale nie występować. Jeśli już wystąpi może pochodzić od owoców. Nie powinna być ściągająca, nieprzyjemna.
      Jeżeli chodzi o odczucie w ustach, to piwo powinno dawać orzeźwienie, być pijalne. Z uwagi na nagazowanie od średniowysokiego do bardzo wysokiego może dawać uczucie musującego szampana. Pełnia od średnio- niskiej do średniej.
      Z kolei barwa może być bardzo zróżnicowana w zależności od użytych owoców, od jasnozłotej, żółtej aż po odcienie miedzi, brązu. Mętność jest wskazana na poziomie średnim i wysokim. Natomiast piana gęsta, wysoka i trwała o różnych odcieniach, zależnych od owoców. Jeżeli owoce nie mają wpływu na pianę, to kolor powinien być w granicach białej do beżowej.

      Parametry - według których piwo będzie oceniane:
      Ekstrakt początkowy: 9 - 14 °Blg
      Ekstrakt końcowy: 1,5 - 3,1 °Blg
      Zawartość alkoholu: 3,5 - 5,4% obj.
      Goryczka: 5 - 15 IBU
      Barwa: jest uzależniona od rodzaju użytych owoców

      Po więcej informacji sięgnij do:

      Ogólne wrażenie: Mocno nasycone, kwaskowe (cierpkie) i owocowe piwo pszeniczne z wyważonym kolendrowym i słonym charakterem i niską goryczką. Bardzo orzeźwiające z rześkimi smakami i wysokim odfermentowaniem. Aromat: Lekki do umiarkowanego owocowy aromat owoców jabłkowatych (pome fruits). Lekka k...


      3.3. Porter Bałtycki (z dodatkami). Porter Bałtycki to piwo charakterystyczne dla basenu Morza Bałtyckiego. Jego geneza wywodzi się wprost z porteru angielskiego (Brown Porter), jednakże w przeciwieństwie do swojego przodka – jest piwem dolnej fermentacji. Ponadto charakteryzuje się zdecydowanie większą zawartością alkoholu.
      W aromacie można wyczuć nuty słodowe, karmelowe, toffi, orzechowe, tostowe, a także zapachy przypominające suszone śliwki, rodzynki, wiśnie, a nawet aromaty winne i porto. Warto zwrócić uwagę na brak aromatów chmielowych. Ponadto powinny pojawić się aromaty pochodzące od różnego rodzaju dodatków.
      Kolor waha się w granicach ciemno-czerwono-miedzianego, aż do nieprzejrzystego ciemno- brązowego.
      Smak tak jak aromat powinien być słodowy. Ponadto wyczuć można wszelkiego rodzaju posmaki karmelu, toffi, orzechów, melasy, lukrecji, a także porzeczek i ciemnych owoców. Mile widziana delikatna wytrawność z odrobiną palonej kawy na finiszu. Uzupełnieniem smaku powinny być wybrane przez piwowara dodatki, które powinny współgrać z bazą piwa. Nie powinny zdominować piwa, a być przysłowiową „wisienką na torcie”.
      Z uwagi na szeroki zakres kategorii, piwowar powinien zamieścić w zgłoszeniu na jakim etapie i jakich dodatków dodał.

      Parametry - według których piwo będzie oceniane:
      Ekstrakt początkowy: 14,7 - 22°Blg
      Ekstrakt końcowy: 4,2 – 6°Blg
      Zawartość alkoholu: 5,5 – 9,5% obj.
      Goryczka: 20–40 IBU
      Barwa: 33 – 60 EBC

      Więcej informacji na stronie:


      3.4. Nowofalowy Pils – jest wynikiem połączenia klasycznego pilznera i nowofalowych chmieli amerykańskich, nowozelandzkich i australijskich.

      Parametry - według których piwo będzie oceniane:
      Ekstrakt początkowy: 10 - 14 °Blg
      Ekstrakt końcowy: 2 - 4 °Blg
      Zawartość alkoholu: 4,3 – 6,2% obj.
      Goryczka: 30 - 45 IBU
      Barwa: 6 - 16 EBC

      Dokładny opis stylu znajdziemy pod adresem:


      3.5. Klasyczna APA - styl znany i lubiany przez wielu koneserów dobrego piwa, czyli American Pale Ale. Piwo jasne, górnej fermentacji ze zbalansowaną chmielowością i słodowością, dzięki czemu jest wysoce pijalne.
      Warzone przy użyciu słodu Pale Ale, amerykańskich drożdży górnej fermentacji (czasem angielskich) i najczęściej amerykańskich i pacyficznych chmieli.
      Można dodać niewielkie ilości słodów specjalnych.
      W aromacie znajdziemy szeroki bukiet chmielowy (w stopniu umiarkowanym do mocnego) pochodzący w głównej mierze od amerykańskich i pacyficznych chmieli. Wyszczególnić możemy nuty: cytrusowe, kwiatowe, sosnowe, żywiczne, korzenne, owoców tropikalnych, pestkowych, jagodowych oraz melona. Z kolei słodowość może być niska do umiarkowanej i może wnosić aromaty, takie jak: chlebowy, tostowy, karmelowy, herbatnikowy. Poza tym mogą pojawić się estry owocowe w zakresie od umiarkowanych do ich braku oraz nuty trawiaste (gdy chmielimy na zimno), jednakże nie powinno być ich dużo.
      W smaku możemy doszukać się umiarkowanego do mocnego chmielowego charakteru, na który składają się: cytrusy, kwiaty, żywiczność, korzenność, smak melona, jagód i owoców tropikalnych i pestkowych. Ponadto występują posmaki pochodzące od słodów, tj. chlebowe, tostowe, herbatnikowe w stopniu niskim do umiarkowanego, które podkreślają chmielowe walory piwa.
      Należy podkreślić, że w piwach w stylu APA balans jest zazwyczaj skierowany w stronę chmielowości i goryczki, natomiast obecność słodu delikatnie je kontruje i nie powinna przeważać. Goryczka umiarkowana do wysokiej z finiszem średnim do wytrawnego; może zalegać ale jej profil powinien być czysty i niegryzący.
      Kolor „APY” mieści się w zakresie od jasno złotego do lekko bursztynowego. Piana umiarkowana, wysoka i trwała w kolorze białym lub nieco ciemniejszym. APA zazwyczaj jest klarowna, jednakże wersje chmielone na zimno mogą być odrobinę mętne i mgliste.
      Biorąc pod uwagę odczucie w ustach, to piwa w tym stylu są treściwe w stopniu lekkim do średniego. Natomiast ich nagazowanie umiarkowane do wysokiego. Ogólnie orzeźwiające z gładkim finiszem, bez uczucia ściągania, cierpkości.

      Parametry - według których piwo będzie oceniane:
      Ekstrakt początkowy: 11,2 - 14,7 °Blg
      Ekstrakt końcowy: 2,6 - 3,8 °Blg
      Zawartość alkoholu: 4,5 – 6,2% obj.
      Goryczka: 30 - 50 IBU
      Barwa: 10 - 20 EBC

      Więcej informacji na stronie:



      3.6. Piwo niskoalkoholowe - Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie, w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.
      Ponieważ jest to szeroka kategoria, wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo - styl, słody, dodatki.

      4. Uczestnik może startować w sześciu kategoriach.
      5. W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno, uwarzone przez siebie piwo.
      6. Przez uczestnika rozumie się także parę lub grupę osób zgłaszającą piwo pod wspólnym zgłoszeniem.
      7. W przypadku zgłoszenia do konkursu ogółem, tylko jednego piwa w danej kategorii, konkurs w niej nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.
      8. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 10 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.
      9. Imienna lista uczestników zgłaszających piwa do konkursu, zostanie opublikowana na stronie www.bractwopiwne.pl - po upłynięciu terminu nadsyłania piw konkursowych.
      10. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swojego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu.
      11. Zwycięzca każdej z kategorii zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa.
      12. Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych wraz z wydrukowanym formularzem zgłoszeniowym w terminie od 01 sierpnia 2020 r. do dnia 30 sierpnia 2020 r. na adres korespondencyjny organizatora: Andrzej Grzeliński ul. Waszyngtona 53, 42-202 Częstochowa z dopiskiem „XI CKPDBP”.
      13. W przypadku osobistego dostarczenia piw do konkursu należy je przynieść na adres: ul. Waszyngtona 53, w dniach od poniedziałku do piątku, wyłącznie w godzinach 8:00 - 15:00
      14. Udział w Konkursie jest płatny. Sumaryczne środki zebrane z opłat zostaną przeznaczone w szczególności na pokrycie kosztów wysyłek dyplomów, upominków i nagród. Opłacie podlega start w każdej kategorii konkursu, opłata wynosi 10,00 zł za jedną kategorię. Opłaty należy dokonać do dnia 28.08.2020r. na rachunek bankowy skarbnika Częstochowskiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego: 41 1140 2004 0000 3502 7431 3828, mBank S.A. W tytule przelewu proszę wpisać: XI CKPDPB oraz nazwisko i imię piwowara. Dokonanie terminowej wpłaty jest warunkiem przyjęcia piwa do konkursu.
      15. Piwa Konkursowe oceniać będzie Komisja Branżowa: to osoby, których działalność jest związana z branżą piwowarską (sędziowie piwowarscy, piwowarzy zawodowi, sensorycy piwni).
      16. Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisję Branżową.
      17. Nagrody:
      17.1. Statuetka dla zdobywcy Grand Championa,
      17.2. Medale i dyplomy,
      17.3. Uczestnicy, którzy zajęli pierwsze 3 miejsca otrzymają następującą ilość słodów bazowych. I miejsce - 25 kg, II miejsce - 10 kg, III miejsce - 5kg,
      17.4. Koszulki konkursowe ufundowane przez sponsorów będą przyznawane nieodpłatnie uczestnikom, którzy zajęli pierwsze miejsca, w każdej kategorii (łącznie nie więcej niż 1 koszulka na uczestnika).
      18. Członkowie Komisji Branżowej nie są uczestnikami konkursu w kategorii którą oceniają.
      19. Do konkursu należy wystawić piwa jednego rodzaju w ilości jak poniżej:
      19.1. Kategorie oprócz piwa niskoalkoholowego 3 x 0,5L lub 4x0,33L
      19.2. Piwo niskoalkoholowe 4 x 0,5L lub 5x0,33L
      19.3. Każda butelka powinna być nieoznakowana (bez trwałej etykiety). Dopuszcza się oznakowanie na kapslu.
      20. W konkursie mogą brać udział piwa warzone na bazie słodów, ekstraktów oraz słodów wraz z ekstraktami.
      21. Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane.
      22. Zwycięzcy otrzymają nagrody w dniu konkursu, za wyjątkiem nagród wydawanych bezpośrednio przez sponsorów. W przypadku nieobecności laureatów nagrody zostaną wysłane w przeciągu 14 dni.
      23. Organizatorzy Konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.
      24. Punkt uchylony.
      25. Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie zaleceniami, które opisuje przewodnik dla organizatorów konkursów piw domowych, opracowany przez komisję ds. szkolenia i certyfikacji sędziów konkursów piwa – PSPD

      26. Informacji dotyczących wysyłki piwa udziela: Tomasz Sosnecki, tel. 693 664 967 (preferowany kontakt sms-em).
      27. Wszelkich innych informacji dotyczących konkursu udzielimy pod adresem e-mail. ckpdbp@gmail.com oraz poprzez fanpage Bractwa Piwnego Krąg Częstochowa www.facebook.com/bractwopiwneczestochowa/

      Comment

      • Orzech1988
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 16

        #4
        Uwaga uwaga, wyniki!

        Grand Championem XI Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego został Łukasz Kolasiński i to jego piwo będzie warzone przez Browar Jana!
        Najszczersze gratulacje! - z tego co wiemy, to debiut w konkursie piwowarskim, tym bardziej czapki z głów!

        Reszta wyników w linku poniżej. Wszystkim zwycięzcom na podium oraz uczestnikom także składamy olbrzymie gratulacje, bowiem poziom był wysoki i wyrównany.

        Piwu Cześć!


        Link do wyników:
        Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          a w normalnej rozdzielczości nie ma?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Orzech1988
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 16

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            a w normalnej rozdzielczości nie ma?

            Tzn? mało widoczne wyniki, czy coś się źle wyświetla?

            Proszę wejść w link; prawy przycisk myszy; pokaż obraz i wówczas można przybliżyć (nie wiem czy o to chodziło)

            Można też ściągnąć na dysk i wszystko widoczne.

            Pozdrawiam
            T.S.

            Comment

            • Orzech1988
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.01
              • 16

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              a w normalnej rozdzielczości nie ma?
              Do pobrania w formie .pdf

              Pozdrawiam
              T.S.
              Attached Files

              Comment

              Przetwarzanie...
              X