III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Uwaga uwaga!

    Do piątku trzeba ustalić recepturkę. W międzyczasie napisał do mła Zdrój, że może by do konkursu podciągnąć recepturę tak, żeby mieściła się w rodzajach piw startujących w konkursie w Żywcu. Argumentem m.in. jest to, że piwowarzy mieliby możliwość podwójnego zwycięstwa w jednym roku tym samym piwem

    Jedyny rodzaj piwa, który by wg mnie się nadał, to Pale Ale - ale pytanie:

    -Pale Ale jak sama nazwa wskazuje to piwo górnej fermentacji.

    Czy widzicie w tym sens (to do dolniaków piszę) żeby zrobić piwo dolnej fermentacji w stylu Pale Ale? Osobiście nie widzę przeszkód, ale proszę o wypowiedzi osób zainteresowanych wzięciem udziału w końkursie, w piątek po przedyskutowaniu sprawy zamieszczę finalną propozycję, bo w weekend zamierzam już uwarzyć to COŚ w wersji dolnej i górnej
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #32
      Do mnie nie przemawia konkurs na piwa takie jak na konkurs w Żywcu. Po co dwa takie same konkursy. niech warsztaty wrocławskie mają swój konkurs na inne piwa.
      Poza tym nie sądzę żeby ktoś wygrał dwa razy. Ktoś mógłby potraktować to jako sugerowanie, które piwo powinno wygrać w Żywcu.

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #33
        Prędzej proponowałabym piwo, którego nie ma na konkursie w Żywcu co by jak najwięcej odmian było wystawionych na konkursy w tym roku.
        Co do górnej czy dolnej ja się dostosuję. Ale nadal jestem za ciemniaczkiem jakimś ze słodów ogólnodostępnych bez udziwnień

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          (...)
          Jedyny rodzaj piwa, który by wg mnie się nadał, to Pale Ale
          (...)

          O ile się nie mylę to chodzi tu o India Pale Ale, czyli mocniejszą wersję Pale Ale o gestości 13-15 Blg. Takie piwo, nawet uwarzone dziś, nie dojrzeje do 13 maja a ocenianie w konkursie piw niedojrzałych mija się z celem.
          Proponuję nie przekraczać gętości 12 Blg.

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #35
            Moim zdaniem jedyne piwo z Żywca które się nada, to pszenica. Ja jednak jestem za całkowicie niezależnym konkursem (pod względem receptury też)

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
              Prędzej proponowałabym piwo, którego nie ma na konkursie w Żywcu co by jak najwięcej odmian było wystawionych na konkursy w tym roku.
              No to ja chcę tak, jak joelka !

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                No to właściwie nie mam więcej pytań Mapajak ma rację, zatem i tak niczego nie uwarzymy. Pszenicy nie, bo nie ma pszenicy dolnej fermentacji, a po za tym jakimś dziwnym trafem, pszenica statystycznie najczęściej się nie udaje

                Jerzy proszony jest o zapodanie recepturki na ciemne piwko, które nam posmakowało w zeszły czwartek i po ew. zmodyfikowaniu - do dzieła!
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • jerzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 4707

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Jerzy proszony jest o zapodanie recepturki na ciemne piwko, które nam posmakowało w zeszły czwartek i po ew. zmodyfikowaniu - do dzieła!
                  Ciemno to było wtedy za oknem, a to piwo jest jedynie trochę przyciemnione.

                  Słody dla warki 24 litrów oraz procentowo:
                  • pilzneński - 4000 g / 61%
                  • monachijski - 2000 g / 30,5%
                  • karmelowy jasny - 500 g / 7,5%
                  • barwiący (ja użyłem palonego żywieckiego) - 50 g / 1%


                  Chmiele dla warki 25 litrów:
                  • Marynka 40 g + Magnum 10 g na godzinę
                  • Marynka 30 g na 10 minut (akurat nie miałem aromatycznego)


                  Zacieranie:
                  • 62°C przez 45 minut
                  • 70°C do negatywnej próby jodowej
                  Last edited by jerzy; 2006-02-06, 17:20.
                  browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                  Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                    Słody dla warki 24 litrów ...

                    Chmiele dla warki 25 litrów
                    Najpierw napisałem 25 litrów, potem sprawdziłem notatki i okazało się, że wyszło mi 24 litry - w jednym miejscu poprawiłem, w drugim zapomniałem, a potem już było za późno...
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #40
                      Możnaby ten Magnum z receptury wykreślić

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #41
                        No to ja chcę tak, jak Shlangbaum !

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23954

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Możnaby ten Magnum z receptury wykreślić
                          mogę wziąć paczkę do Krakowa, będzie dla 10 osób
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10780

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                            Słody dla warki 24 litrów oraz procentowo:
                            • pilzneński - 4000 g / 61%
                            • monachijski - 2000 g / 30,5%
                            • karmelowy jasny - 500 g / 7,5%
                            • barwiący (ja użyłem palonego żywieckiego) - 50 g / 1%
                            a ile balingów miało by mieć to piwko
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • jerzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.10
                              • 4707

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              Możnaby ten Magnum z receptury wykreślić
                              Prawdę mówiąc ja użyłem odrobinę granulatu Chinok Pellets o 13,2% AA, ale nie wierzę by ktoś taki chmiel miał. Zaproponowałem Magnum jako najbliższy goryczką do Chinok Pellets, ale można użyć większej ilości Marynki.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              a ile balingów miało by mieć to piwko
                              Ja zrobiłem 15°Blg.
                              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #45
                                Wprawdzie nie będę brał udziału w konkursie, ale wtrące swoje 3 gr - a może nie narzucać sposobu chmielenia, tylko zostawić je do uznania piwowara? Żeby obowiązkowy był tylko zasyp i ekstrakt.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X