Pierwotny zamysł był taki, żeby zobaczyć jak różne szczepy drożdży zmienią smak takiej samej brzeczki, dlatego zmiana chmielenia będzie juz pewnym przekłamaniem.
III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTmogę wziąć paczkę do Krakowa, będzie dla 10 osób
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcPierwotny zamysł był taki, żeby zobaczyć jak różne szczepy drożdży zmienią smak takiej samej brzeczki, dlatego zmiana chmielenia będzie juz pewnym przekłamaniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy(...)
Słody dla warki 24 litrów oraz procentowo:- pilzneński - 4000 g / 61%
- monachijski - 2000 g / 30,5%
- karmelowy jasny - 500 g / 7,5%
- barwiący (ja użyłem palonego żywieckiego) - 50 g / 1%
Chmiele dla warki 25 litrów:- Marynka 40 g + Magnum 10 g na godzinę
- Marynka 30 g na 10 minut (akurat nie miałem aromatycznego)
Zacieranie:- 62°C przez 45 minut
- 70°C do negatywnej próby jodowej
W piątek chcę warzyć.
Comment
-
Tak, oczywiście jeszcze trwa dyskusja:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaJerzy proszony jest o zapodanie recepturki na ciemne piwko, które nam posmakowało w zeszły czwartek i po ew. zmodyfikowaniu - do dzieła!Ostatnia zmiana dokonana przez jerzy; 2006-02-06, 21:47.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumDlatego wtrąciłem się ale się dostosuje
Ja proponuję zastąpienie 10gramów magnum 60gramami marynki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJa proponuję zastąpienie 10 gramów magnum 60 gramami marynki.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcDo Twojej propozycji się przychylam, to było odnośnie różnej ilości chmielu w różnych piwach.
Ja proponuję zastąpienie 10gramów magnum 60gramami marynki.ale zróbmy cos prostego z odrobiną inności (czyli bez wydziwiania) ale z odrobiną karmelu tak żeby ciemniaczek wyszedł. Ale namawiam do 13 blg bo to idealna wartość żeby piwa idealnie dojrzały. 15 blg będzie jeszcze alkoholem zajeżdzać na konkursie.
Co wy na to?
I jak najbardziej ręcami i nogami jestem za identycznym warzeniem a jedynie drożdżami różnymi!!!! Polecam to jako doświadczenie. Popijam własnie ALE i Lagera z jednego warzenia ale na różnych drożdżach. Niesamowite jak różne piwa POLECAM ten pomysł.Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-02-06, 23:03.
Comment
-
-
Proponuję zdecydowanie zastąpić magnum marynką. Po za tym, recepturkę możemy przecież nieco zmienić? Ja np. zastąpiłabym barwiący ciemnym karmelem.... no i można to piwko deczko przyciemnić, żeby było naprawdę ciemneSkoro Mapajak warzy w piątek, to mamy czas na dyskusję do końca środy. Może właśnie wyżej wymieniony tyż cos zaproponuje?
Comment
-
-
A ja przychylam się do proporcji warki Jerzego tyle, że 20 g barwiącego do samej filtracji. I zmiana magnum na Marynkę 10 g i wsio. Bez udziwnień i sprawdzony smak. A teraz kwestia ze np ja zrobie na tym i dolną i górną a co będzie do konkursu wzięte to będzie
Kto za tym?
Comment
-
-
ok ten karmel 50 g mi też pasuje ale 100g marynki to o 20 g za dużo. To piwo ma być do degustacji na konkurs piwa a nie kto uzyskał największą cierpkość i gorycz w piwie. Taki jest mój argument bo na własne potrzeby to mozę i skłonna byłabym tyle dać.
PS. Rozumiem,że wszyscy robią na marynce bez aromatu? czy jednak się mylę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka00g marynki to o 20 g za dużo
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaPS. Rozumiem,że wszyscy robią na marynce bez aromatu? czy jednak się mylę
Comment
-
Comment