Pierwotny zamysł był taki, żeby zobaczyć jak różne szczepy drożdży zmienią smak takiej samej brzeczki, dlatego zmiana chmielenia będzie juz pewnym przekłamaniem.
III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTmogę wziąć paczkę do Krakowa, będzie dla 10 osób
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcPierwotny zamysł był taki, żeby zobaczyć jak różne szczepy drożdży zmienią smak takiej samej brzeczki, dlatego zmiana chmielenia będzie juz pewnym przekłamaniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy(...)
Słody dla warki 24 litrów oraz procentowo:- pilzneński - 4000 g / 61%
- monachijski - 2000 g / 30,5%
- karmelowy jasny - 500 g / 7,5%
- barwiący (ja użyłem palonego żywieckiego) - 50 g / 1%
Chmiele dla warki 25 litrów:- Marynka 40 g + Magnum 10 g na godzinę
- Marynka 30 g na 10 minut (akurat nie miałem aromatycznego)
Zacieranie:- 62°C przez 45 minut
- 70°C do negatywnej próby jodowej
W piątek chcę warzyć.
Comment
-
Tak, oczywiście jeszcze trwa dyskusja:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaJerzy proszony jest o zapodanie recepturki na ciemne piwko, które nam posmakowało w zeszły czwartek i po ew. zmodyfikowaniu - do dzieła!Last edited by jerzy; 2006-02-06, 21:47.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumDlatego wtrąciłem się ale się dostosuje
Ja proponuję zastąpienie 10gramów magnum 60gramami marynki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJa proponuję zastąpienie 10 gramów magnum 60 gramami marynki.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcDo Twojej propozycji się przychylam, to było odnośnie różnej ilości chmielu w różnych piwach.
Ja proponuję zastąpienie 10gramów magnum 60gramami marynki.
Co wy na to?
I jak najbardziej ręcami i nogami jestem za identycznym warzeniem a jedynie drożdżami różnymi!!!! Polecam to jako doświadczenie. Popijam własnie ALE i Lagera z jednego warzenia ale na różnych drożdżach. Niesamowite jak różne piwa POLECAM ten pomysł.Last edited by joelka; 2006-02-06, 23:03.
Comment
-
-
Proponuję zdecydowanie zastąpić magnum marynką. Po za tym, recepturkę możemy przecież nieco zmienić? Ja np. zastąpiłabym barwiący ciemnym karmelem.... no i można to piwko deczko przyciemnić, żeby było naprawdę ciemne Skoro Mapajak warzy w piątek, to mamy czas na dyskusję do końca środy. Może właśnie wyżej wymieniony tyż cos zaproponuje?
Comment
-
-
A ja przychylam się do proporcji warki Jerzego tyle, że 20 g barwiącego do samej filtracji. I zmiana magnum na Marynkę 10 g i wsio. Bez udziwnień i sprawdzony smak. A teraz kwestia ze np ja zrobie na tym i dolną i górną a co będzie do konkursu wzięte to będzie
Kto za tym?
Comment
-
-
ok ten karmel 50 g mi też pasuje ale 100g marynki to o 20 g za dużo. To piwo ma być do degustacji na konkurs piwa a nie kto uzyskał największą cierpkość i gorycz w piwie. Taki jest mój argument bo na własne potrzeby to mozę i skłonna byłabym tyle dać.
PS. Rozumiem,że wszyscy robią na marynce bez aromatu? czy jednak się mylę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka00g marynki to o 20 g za dużo
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaPS. Rozumiem,że wszyscy robią na marynce bez aromatu? czy jednak się mylę
Comment
-
Comment