III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #46
    Pierwotny zamysł był taki, żeby zobaczyć jak różne szczepy drożdży zmienią smak takiej samej brzeczki, dlatego zmiana chmielenia będzie juz pewnym przekłamaniem.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      mogę wziąć paczkę do Krakowa, będzie dla 10 osób
      Dla mnie nie jest problemem posiadanie chmielu (mam 25 g Magnum na stanie aktualnie) lecz to, że piwo będzie za goryczkowe

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      Pierwotny zamysł był taki, żeby zobaczyć jak różne szczepy drożdży zmienią smak takiej samej brzeczki, dlatego zmiana chmielenia będzie juz pewnym przekłamaniem.
      Dlatego wtrąciłem się ale się dostosuje

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
        (...)
        Słody dla warki 24 litrów oraz procentowo:
        • pilzneński - 4000 g / 61%
        • monachijski - 2000 g / 30,5%
        • karmelowy jasny - 500 g / 7,5%
        • barwiący (ja użyłem palonego żywieckiego) - 50 g / 1%


        Chmiele dla warki 25 litrów:
        • Marynka 40 g + Magnum 10 g na godzinę
        • Marynka 30 g na 10 minut (akurat nie miałem aromatycznego)


        Zacieranie:
        • 62°C przez 45 minut
        • 70°C do negatywnej próby jodowej
        Czy to ostateczna wersja receptury czy jeszcze trwa dyskusja?
        W piątek chcę warzyć.

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #49
          Tak, oczywiście jeszcze trwa dyskusja:
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Jerzy proszony jest o zapodanie recepturki na ciemne piwko, które nam posmakowało w zeszły czwartek i po ew. zmodyfikowaniu - do dzieła!
          Last edited by jerzy; 2006-02-06, 21:47.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Dlatego wtrąciłem się ale się dostosuje
            Do Twojej propozycji się przychylam, to było odnośnie różnej ilości chmielu w różnych piwach.

            Ja proponuję zastąpienie 10gramów magnum 60gramami marynki.

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
              Ja proponuję zastąpienie 10 gramów magnum 60 gramami marynki.
              Coś Ci się cyferki nie pozajączkowały?
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Do Twojej propozycji się przychylam, to było odnośnie różnej ilości chmielu w różnych piwach.

                Ja proponuję zastąpienie 10gramów magnum 60gramami marynki.
                Nie no bez przesady Marcinie. Znamy twoja tendencję do przechmielin ale zróbmy cos prostego z odrobiną inności (czyli bez wydziwiania) ale z odrobiną karmelu tak żeby ciemniaczek wyszedł. Ale namawiam do 13 blg bo to idealna wartość żeby piwa idealnie dojrzały. 15 blg będzie jeszcze alkoholem zajeżdzać na konkursie.
                Co wy na to?

                I jak najbardziej ręcami i nogami jestem za identycznym warzeniem a jedynie drożdżami różnymi!!!! Polecam to jako doświadczenie. Popijam własnie ALE i Lagera z jednego warzenia ale na różnych drożdżach. Niesamowite jak różne piwa POLECAM ten pomysł.
                Last edited by joelka; 2006-02-06, 23:03.

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #53
                  jeśli z receptury wkluczymy magnum to i tak na jego miejsce trzeba będzie dać 20g marynki, a dodatkowe 40g to tak dla okragłej ilości

                  Comment

                  • joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

                    #54
                    Dobrze że nie zaokrągliłeś do 100 g

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #55
                      To 40g(tyle ile jerzy dał marynki)+20g(zmiast magnum)+40g(dla zaokrąglenia) nie daje stu?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #56
                        Proponuję zdecydowanie zastąpić magnum marynką. Po za tym, recepturkę możemy przecież nieco zmienić? Ja np. zastąpiłabym barwiący ciemnym karmelem.... no i można to piwko deczko przyciemnić, żeby było naprawdę ciemne Skoro Mapajak warzy w piątek, to mamy czas na dyskusję do końca środy. Może właśnie wyżej wymieniony tyż cos zaproponuje?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • joelka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.03
                          • 817

                          #57
                          A ja przychylam się do proporcji warki Jerzego tyle, że 20 g barwiącego do samej filtracji. I zmiana magnum na Marynkę 10 g i wsio. Bez udziwnień i sprawdzony smak. A teraz kwestia ze np ja zrobie na tym i dolną i górną a co będzie do konkursu wzięte to będzie

                          Kto za tym?

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 2115

                            #58
                            Jeśli zastępować magnum marynka, to potrzeba jej 20-30g. Przychylam się do dodania ciemnego karmelu w małej ilości.

                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #59
                              ok ten karmel 50 g mi też pasuje ale 100g marynki to o 20 g za dużo. To piwo ma być do degustacji na konkurs piwa a nie kto uzyskał największą cierpkość i gorycz w piwie. Taki jest mój argument bo na własne potrzeby to mozę i skłonna byłabym tyle dać.

                              PS. Rozumiem,że wszyscy robią na marynce bez aromatu? czy jednak się mylę

                              Comment

                              • Marcin_wc
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.09
                                • 2115

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                00g marynki to o 20 g za dużo
                                To w tej kwestii sie zgadzamy(chodzi o goryczkę), jeszcze tylko potwierdzenie od kierownictwa jednoosobowego i mozna warzyć.

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                                PS. Rozumiem,że wszyscy robią na marynce bez aromatu? czy jednak się mylę
                                tzn. z marynka dla aromatu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X