III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #91
    Mi się podoba.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      ...Krzysiu, właśnie o to chodzi, żeby zobaczyć, że każdemu wyjdzie inne piwo(to a propos rodzaju wody)...
      Nie ma sprawy. Chodziło mi tylko o to, że nie dosć wyraźnie było powiedziane, że receptura jest constans i nie podlega modyfikacjom, a celem jest sprawdzenie, co można otrzymać z konkretnej receptury.

      Moja "swidnicka" koncepcja jest nieco inna - ustalona jest baza, a sposob zacierania, chmielenie i drożdże są dowolne. Można rzec w skrócie - wariacje na temat.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #93
        Propozycja składu słodów Wesołego, który się nie udziela, żeby nie mieszać tam, gdzie już jest wystarczająco namieszane

        -pilźnieński 60%
        -monachijski 30%
        -karmelowy jasny 5%
        -karmelowy ciemnyy 5%
        -barwiący można dać 1% lub zrezygnować z niego
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #94
          Przyklaskuję

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Propozycja składu słodów Wesołego, który się nie udziela, żeby nie mieszać tam, gdzie już jest wystarczająco namieszane

            -pilźnieński 60%
            -monachijski 30%
            -karmelowy jasny 5%
            -karmelowy ciemnyy 5%
            -barwiący można dać 1% lub zrezygnować z niego
            Jestem za wersją Jerzego, bez karmelowego ciemnego. Mam złe doświadczenia z karmelowym ciemnym, ale jeśli taką recepturę przyjmiemy to go oczywiście dosypię.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #96
              No właśnie, o co chodzi z tymi złymi doświadczeniami? Ja osobiście też wolę karmel ciemny, niż słód barwiąvy, ten drugi daje tylko kolor i paloność, a karmel jednak karmel. Dawany w oszczędnych ilościach nigdy mi w warce nie nabroił

              Może to jakies uprzedzenia, w stylu kiedyś moich co do słodu monachijskiego - co dodałam monacha, to piwo mi się psuło Ale potem jednak doszłam do jedynie słusznego wniosku, że to nie kwestia słodu
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                No właśnie, o co chodzi z tymi złymi doświadczeniami? Ja osobiście też wolę karmel ciemny, niż słód barwiąvy, ten drugi daje tylko kolor i paloność, a karmel jednak karmel. Dawany w oszczędnych ilościach nigdy mi w warce nie nabroił
                (...)
                Chodzi mi konkretnie o słód ze Strzegomia, jest on bardzo ciemny i mocno palony. 700 EBC to niemal jak barwiący z Wayermanna. Np w Niemczech słód karmelowy ciemny to odpwiednik mniej-więcej strzegomskiego słodu karmelowego jasnego.
                Ale wróćmy do strzegomskiego. O ile 5 % jasnego (128 EBC) jest w porządku to 5% cimnego (700 EBC) zbyt zdecydowanie wpłynie na smak wnosząc do piwa kwaskowość i nuty spalenizny. Oczywiście w trakcie leżakowania to wszystko się wyrówna, ale nie po 2 tylko po conajmniej 6-u miesiącach.
                Proponuję zrezygnować z karmelowego ciemnego nie z powodu osobistych uprzedzeń do niego, ale właśnie ze względu na krótki czas, w ciągu którego piwo ma być już gotowe do spożycia.

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #98
                  No tak. Tu masz rację Mapajaku dlatego proponowałam zastąpić barwiący karmelowym bez zwiększania jego udziału w piwie.
                  Receptura pięknie nam rozciąga się we wszystkie strony

                  A i tak na giełdzie każdy wypije ze smakiem

                  Comment

                  • mjp
                    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                    • 2004.02
                    • 954

                    #99
                    No to ja się jeszcze do chmielenia przyczepię. Czy można używać chmielu własnej hodowli?
                    Pytanie o tyle istotne, że absolutnie nie jestem w stanie określić ich parametrów, takich jak np. zawartość alfa kwasów....
                    Last edited by mjp; 2006-02-08, 09:00.
                    Maciek
                    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Ponieważ nie potrafię się oprzeć ciemnemu karmelowi (lubię) to moja finalna propozycja składu słodów jest taka:

                      3,5 kg pilzneński 64,7%
                      1,5 kg monachijski 27,7%
                      0,3 kg karm. jasny 5,5%
                      0,1 kg karm. ciemny 1,8%
                      0,01 kg barwiący 0,2%

                      Co do chmielu: ja mam chmiel Marynka od Wesołego, też ma ciekawe parametry, bo teoretycznie jest słaby, a w praktyce nie jest

                      Proponuję dopuszczenie tych chmieli, zostajemy przy tym, żeby to były chmiele POLSKIE, goryczkowy Marynka a do aromatyzowania marynka lub lubelski.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • cafepiwosz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.09
                        • 85

                        Bardzo chętnie wezmę udział. Dla mnie to samobójstwo, ale lepiej od razu trafić na rekiny. Przynajmniej będziecie mieli się z kogo pośmiać, jak cafepiwosz wg. ustalonej receptury uruchomi po raz pierwszy instalację i zjawi się na spotkaniu z warką nr.....1 !!!!!!!!!!! A Co !!!!???!!!

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Jak wygrasz, to dopiero będą jaja
                          Cieszę się, konkursowiczów powoli przybywa!
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            ... moja finalna propozycja składu słodów jest taka:

                            3,5 kg pilzneński 64,7%
                            1,5 kg monachijski 27,7%
                            0,3 kg karm. jasny 5,5%
                            0,1 kg karm. ciemny 1,8%
                            0,01 kg barwiący 0,2%
                            Z pięciu i pół kilo słodu mam zrobić 20 litrów trzynastki? To dość marna wydajność.

                            Zacieranie i chmielenie jak wyżej?

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Zacieranie:
                            65 st. 45 min.
                            72 st. 20 min

                            Chmielenie:
                            60 min marynka 50 g szyszki
                            10 min lubelski 20 g szyszki

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Z pięciu i pół kilo słodu mam zrobić 20 litrów trzynastki? To dość marna wydajność.
                              Krzysiu, a gdzie ja napisałam o 20 litrach?
                              Podałam po prostu skład, z jakiego ja będę robić, po to są obok wpisane procentowo ilości, żeby każdy sobie dopasował.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia

                                Co do chmielu: ja mam chmiel Marynka od Wesołego, też ma ciekawe parametry, bo teoretycznie jest słaby, a w praktyce nie jest

                                Proponuję dopuszczenie tych chmieli, zostajemy przy tym, żeby to były chmiele POLSKIE, goryczkowy Marynka a do aromatyzowania marynka lub lubelski.
                                Jeśli nie ma sprzeciwu.....


                                A zacieranie - tak, zostaje takie samo.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X