Mi się podoba.
III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia...Krzysiu, właśnie o to chodzi, żeby zobaczyć, że każdemu wyjdzie inne piwo(to a propos rodzaju wody)...
Moja "swidnicka" koncepcja jest nieco inna - ustalona jest baza, a sposob zacierania, chmielenie i drożdże są dowolne. Można rzec w skrócie - wariacje na temat.
Comment
-
-
Propozycja składu słodów Wesołego, który się nie udziela, żeby nie mieszać tam, gdzie już jest wystarczająco namieszane
-pilźnieński 60%
-monachijski 30%
-karmelowy jasny 5%
-karmelowy ciemnyy 5%
-barwiący można dać 1% lub zrezygnować z niego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaPropozycja składu słodów Wesołego, który się nie udziela, żeby nie mieszać tam, gdzie już jest wystarczająco namieszane
-pilźnieński 60%
-monachijski 30%
-karmelowy jasny 5%
-karmelowy ciemnyy 5%
-barwiący można dać 1% lub zrezygnować z niego
Comment
-
-
No właśnie, o co chodzi z tymi złymi doświadczeniami? Ja osobiście też wolę karmel ciemny, niż słód barwiąvy, ten drugi daje tylko kolor i paloność, a karmel jednak karmel. Dawany w oszczędnych ilościach nigdy mi w warce nie nabroił
Może to jakies uprzedzenia, w stylu kiedyś moich co do słodu monachijskiego - co dodałam monacha, to piwo mi się psuło Ale potem jednak doszłam do jedynie słusznego wniosku, że to nie kwestia słodu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNo właśnie, o co chodzi z tymi złymi doświadczeniami? Ja osobiście też wolę karmel ciemny, niż słód barwiąvy, ten drugi daje tylko kolor i paloność, a karmel jednak karmel. Dawany w oszczędnych ilościach nigdy mi w warce nie nabroił
(...)
Ale wróćmy do strzegomskiego. O ile 5 % jasnego (128 EBC) jest w porządku to 5% cimnego (700 EBC) zbyt zdecydowanie wpłynie na smak wnosząc do piwa kwaskowość i nuty spalenizny. Oczywiście w trakcie leżakowania to wszystko się wyrówna, ale nie po 2 tylko po conajmniej 6-u miesiącach.
Proponuję zrezygnować z karmelowego ciemnego nie z powodu osobistych uprzedzeń do niego, ale właśnie ze względu na krótki czas, w ciągu którego piwo ma być już gotowe do spożycia.
Comment
-
-
No to ja się jeszcze do chmielenia przyczepię. Czy można używać chmielu własnej hodowli?
Pytanie o tyle istotne, że absolutnie nie jestem w stanie określić ich parametrów, takich jak np. zawartość alfa kwasów....Last edited by mjp; 2006-02-08, 09:00.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
-
Ponieważ nie potrafię się oprzeć ciemnemu karmelowi (lubię) to moja finalna propozycja składu słodów jest taka:
3,5 kg pilzneński 64,7%
1,5 kg monachijski 27,7%
0,3 kg karm. jasny 5,5%
0,1 kg karm. ciemny 1,8%
0,01 kg barwiący 0,2%
Co do chmielu: ja mam chmiel Marynka od Wesołego, też ma ciekawe parametry, bo teoretycznie jest słaby, a w praktyce nie jest
Proponuję dopuszczenie tych chmieli, zostajemy przy tym, żeby to były chmiele POLSKIE, goryczkowy Marynka a do aromatyzowania marynka lub lubelski.
Comment
-
-
Jak wygrasz, to dopiero będą jaja
Cieszę się, konkursowiczów powoli przybywa!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia... moja finalna propozycja składu słodów jest taka:
3,5 kg pilzneński 64,7%
1,5 kg monachijski 27,7%
0,3 kg karm. jasny 5,5%
0,1 kg karm. ciemny 1,8%
0,01 kg barwiący 0,2%
Zacieranie i chmielenie jak wyżej?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaZacieranie:
65 st. 45 min.
72 st. 20 min
Chmielenie:
60 min marynka 50 g szyszki
10 min lubelski 20 g szyszki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuZ pięciu i pół kilo słodu mam zrobić 20 litrów trzynastki? To dość marna wydajność.
Podałam po prostu skład, z jakiego ja będę robić, po to są obok wpisane procentowo ilości, żeby każdy sobie dopasował.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Co do chmielu: ja mam chmiel Marynka od Wesołego, też ma ciekawe parametry, bo teoretycznie jest słaby, a w praktyce nie jest
Proponuję dopuszczenie tych chmieli, zostajemy przy tym, żeby to były chmiele POLSKIE, goryczkowy Marynka a do aromatyzowania marynka lub lubelski.
A zacieranie - tak, zostaje takie samo.
Comment
-
Comment