III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9055

    Ja dopiero mogę wziąć się do roboty 20-tego lutego po powrocie znad morza. Mam nadzieję, że do Wrocka będzie zdąży nabrać swoich walorów.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Konkurs

      RECEPTURA KONKURSOWA:

      pilzneński 64,7%
      monachijski 27,7%
      karm. jasny 5,5%
      karm. ciemny 1,8%
      barwiący 0,2%

      Zacieranie:
      65 st. 45 min.
      72 st. 20 min

      Chmielenie:
      60 min marynka 50 g szyszki
      10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)


      Blg brzeczki nastawnej: 13


      Dwie konkurencje: fermentacja dolna i górna, drożdze dowolne.

      Do warzenia! Myślę, że spokojnie takie piwo wystarczy nastawić do końca lutego, żeby było wystarczająco dojrzałe na polowę maja. Ale oczywiscie - im wcześniej, tym lepiej
      Last edited by Marusia; 2006-02-09, 09:43.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        RECEPTURA KONKURSOWA:
        Chmielenie:
        60 min marynka 50 g szyszki
        10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)

        [B]
        na jaką ilość brzeczki jest ten chmiel
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          To jest ilość na 20 l, przepraszam, zapomniałam napisać
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Krzysiu, a gdzie ja napisałam o 20 litrach?...
            Tutaj
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            To jest ilość na 20 l, przepraszam, zapomniałam napisać.
            To jest o tyle istotne, że jak zwiększa się ilość słodu, to proporcjonalnie trzeba zwiększyć ilość chmielu z powodu większej ilości brzeczki.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            10 min lubelski 20 g szyszki (tu jak ktoś chce niech zrobi marynkę na 20 min.)
            Ponieważ Marynka ma dwukrotnie więcej alfakwasów i związków aromatycznych niż Lubelski, winno być "niech zrobi Marynkę na 5 min.". W przeciwnym razie nadmiernie zwiększy się w piwie goryczka.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Tutaj To jest o tyle istotne, że jak zwiększa się ilość słodu, to proporcjonalnie trzeba zwiększyć ilość chmielu z powodu większej ilości brzeczki.
              Ponieważ Marynka ma dwukrotnie więcej alfakwasów i związków aromatycznych niż Lubelski, winno być "niech zrobi Marynkę na 5 min.". W przeciwnym razie nadmiernie zwiększy się w piwie goryczka.
              Ilości słodów są podane w %, więc ilość w kg każdy sam sobie wyliczy, tak aby wyszło 20 litrów.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                Ilości słodów są podane w %, więc ilość w kg każdy sam sobie wyliczy, tak aby wyszło 20 litrów.
                No właśnie o to mi chodziło, ale Krzysiu powyrywał moje wypowiedzi z kontekstu. Pierwotnie podałam skład w kilogramach wg tego, co ja będę warzyła, a ja warzę więcej niż 20 l naraz. Do receptury właściwej dlatego właśnie podałam sam skład procentowy, a ilość chmielu jest na 20 litrów.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Kurcze. Tak wszyscy tą recepturkę łyknęli, a ten prawie-ciemniak będzie widzę zdrowo chmielony.... Wszyscy już warzą? Może jeszcze zmodyfikujemy?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Kurcze. Tak wszyscy tą recepturkę łyknęli, a ten prawie-ciemniak będzie widzę zdrowo chmielony.... Wszyscy już warzą? Może jeszcze zmodyfikujemy?
                    Mnie to akurat odpowiada, lubię piwa zdrowo chmielone.
                    Wolę nawet przechmielone niż niedochmielone.

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      ten prawie-ciemniak będzie widzę zdrowo chmielony (...) Może jeszcze zmodyfikujemy?
                      Nie ma po co. 50 gram Marynki na 20 litrów to według mnie w sam raz dla piwa.
                      Zresztą jedyne przechmieliny jakich nie lubię to te na forum.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        RECEPTURA KONKURSOWA:

                        pilzneński 64,7%
                        monachijski 27,7%
                        karm. jasny 5,5%
                        karm. ciemny 1,8%
                        barwiący 0,2%
                        Cieszę się, że moja propozycja na pozostawienie odrobiny miejsca w recepturze piwowarowi została przyjęta , szkoda, że to tylko 0,1%

                        Comment

                        • Bombadil13
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 2479

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                          Cieszę się, że moja propozycja na pozostawienie odrobiny miejsca w recepturze piwowarowi została przyjęta , szkoda, że to tylko 0,1%
                          Patrz kurde, ale spostrzegawczy Jegomość. Gratulacje Marcinie
                          Znalazł Chłop lukę w regulaminie
                          Poszukuję

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            hehe, ale jaja No cóż, potraktujmy to jako możliwość manewru 0,1% między ilościa zapodanych słodów, żeby mi nikt nie wcisnął np. 0,1% Caraaroma
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              Piwo konkursowe już pięknie fermentuje sobie w mojej piwnicy.
                              20 l pięknie pachnącej chmielem i karmelem brzeczki jest zżerane przez drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager w temperaturze 6 st. C.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                A moje dziś rano zostało zadane dwoma rodzajami drożdży i jedno będzie stało w wiatrołapie w kiblu, bo tam najchłodniej drożdże Munich Lager (gęstwa od Joelki, która to otrzymała je drogą pocztową od Endrio, dzięki), a drugie będzie stało również w kiblu na pięterku, drożdże WLP550.
                                Oby tylko nie wyszło z tego piwo kiblowe
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X